Parchetul General al României anunță finalizarea unui mega-dosar. Inculpatul avea abonați în 37 de țări

  • Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
 
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecatăa unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de punere la dispoziția publicului de opere fără consimțământul titularilor, prevăzută de art.194 (fostul art.1398), art.198 alin.4 (fostul art.1411) din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și de spălare a banilor, prevăzută de art.49 lit.b din Legea 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor (fostul art.29 lit.b din Legea 656/2002).
 
În urma cercetărilor efectuate a rezultat că,în perioada mai 2013–octombrie 2015, inculpatul a administrat în fapt domeniile de internet cu titulatura „spice”, prin care a pus la dispoziția publicului opere și produse purtătoare de drepturi conexe, programe de televiziune, fără consimțământul titularilor de drepturi S.C. R.C.S. & R.D.S. S.A. și HBO, pe care inculpatul le recepționa în România, folosind echipamente speciale situate în București, în baza unui abonament pentru persoană fizică.
 
De asemenea, în perioada mai 2013 – octombrie 2015, inculpatul, prin intermediul unor societăți comerciale înregistrate în afara României pe care le controla și al site-urilor pe care le administra, ar fi comercializat abonamente pentru servicii de televiziune ce includeau programele DIGI și din 2013 și HBO, pe care le-ar fi distribuit către 16.858 de abonați din România și din alte 36 de țări, activi la data de 10.07.2015.
 
Pentru ca abonații să poată recepționași pe televizor programele cu acces condiționat puse la dispoziție prin intermediul site-urilor, nu doar prin intermediul dispozitivelor de tip calculator, tabletă sau telefon, inculpatul a comandat, a comercializat și a promovat instrumente proiectate special în acest scop, la o societate din China, care livra aceste instrumente direct abonaților sau distribuitorilor din teritoriul respectiv(dispozitive pirat de control al accesului, numite STB-uri -Set Top Box-uri).
 
 În perioada decembrie 2013-octombrie 2015 inculpatul ar fi comercializat direct sau prin distribuitori în alte teritorii, un număr de 2692 de STB-uri, dispozitive pirat de control al accesului.

Veniturile din vânzarea de abonamente TV ce conțineau programe pentru care nu a existat niciun acord din partea titularilor drepturilor, precum și cele din vânzarea instrumentelor folosite la săvârșirea acestor infracțiuni, STB-urile comandate în China, constituie bunuri care provin din săvârșirea de infracțiuni. Inculpatul a disimulat adevărata natură a provenienței și a circulației bunurilor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, prin intermediul mai multor firme înregistrate în alte state, care erau direct controlate de către inculpat și care, toate, vărsau banii pentru „serviciile prestate” în conturile controlate de inculpat în România sau în portofelele electronice deținute de acesta sau de către persoane angajate de acesta.

Sumele de bani din aceste conturi erau retrase în numerar de către inculpat sau integrate în circuitul civil prin achiziția aparent licită de bunuri imobile.

Inculpatul  a dobândit din activitatea infracțională desfășurată pe domeniile de internet cu titulatura „spice”, suma de 5.104.681,11 lei prin intermediul conturilor și/sau metodelor de plată electronică, plățile fiind făcute de către clienții serviciilor IPTV (abonamente și dispozitive pirat de control al accesului) prin transfer bancar în conturile deținute la bănci în România pentru societățile pe care le controla sau în conturile electronice ale acestora sau ale inculpatului.
 
În ultimă instanță, tot în cadrul acțiunilor de „ascundere” a provenienței și circulației bunurilor, inculpatul a recurs la numirea ca trezorier sau director general a unei persoane decedate din anul 2008, pentru a se asigura că acesta va fi singura persoană responsabilă  pentru veniturile a două societăți comerciale, întocmind acte nule absolut și transferând importante sume de bani în conturile proprii în scopul achiziționării de bunuri imobile.

 
Prin rechizitoriul întocmit se solicită instanței menținerea sechestrului asigurător instituit asupra conturilor, bunurilor imobile aparținând inculpatului și pentru care a folosit  persoane interpuse și asupra numelor de domeniu „spicetv.ro” și „spicetvbox.ro”, precum și confiscarea acestora și a sumelor de bani până la concurența sumei de 5.104.681,11 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, precum și pentru suma de 12.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale, avansate de stat.
 
De asemenea, se solicită instanței confiscarea extinsă a imobilelor achiziționate de către inculpat pe numele mamei sale și a altei persoane, precum și cota-parte pe care soția inculpatului o deține asupra imobilelor acestuia.
 
Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.
 
                   Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Mega Instal Gaz Service SRL în conflict cu autoritățile locale din comuna Limanu. A fost stabilit un nou termen în dosar

16 Apr 2024 498

Judecătorii au anulat cererea de chemare în judecată formulată de Mega Instal Gaz Service SRL în contradictoriu cu Consiliul Local şi Primăria Limanu

04 Apr 2024 460

Milioane de dolari în criptomonede Mascații din Constanța au participat la un mega dosar DIICOT! Oficial (VIDEO)

10 Mar 2024 3023

Primăria Constanța cheamă în judecată pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

25 Feb 2024 1615

Justiție Constanța SC Mega Image SRL, la judecată cu Direcția Generală Poliția Locală Constanța

25 Feb 2024 668

Zeci de percheziții în Mangalia Începe procesul într-un mega dosar DIICOT Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată

06 Feb 2024 1557

„Fraudare examen permise“ DNA a trimis în judecată un mega dosar! Peste 50 de inculpați

08 Jan 2024 768

VIDEO + VIDEO. Procurorii din Constanța, mega-dosar cu haine second-hand! Oficial

17 Nov 2023 980

Mega-dosar la DIICOT Constanța! 15 persoane trimise în judecată

27 Sep 2023 4370

Aquaserv SA Tulcea. Directorul general și Consiliul de Administrație, legături cu ITI Delta Dunării și PSD Tulcea

15 May 2023 3043

VIDEO Mega-dosar la DIICOT Constanța! Captură de 2,5 kilograme de droguri de mare risc

30 Apr 2023 2532

Mega-dosar la DNA! Zeci de persoane timise în judecată! Printre inculpați, angajați ai MAI

24 Apr 2023 998

DIICOT anunță finalizarea unui mega-dosar! Directori trimiși în judecată. Sechestru pe bunuri la Constanța

02 Apr 2023 3261

Peste 60 de ani de închisoare Sentințe definitive într-un mega-dosar DIICOT!

26 Mar 2023 1188

Mega-dosar DNA! 13 vameși și 14 polițiști de frontieră, trimiși în judecată

13 Mar 2023 1270