Justitie

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte


Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, nu mai vrea ca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014, să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Constanţa. În acest sens, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a formulat o cerere de strămutarea a procesului, solicitarea fiind trimisă spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, primul termen fiind stabilit pentru 12 decembrie.


În prezentul dosar, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat în primă instanţă, la Tribunalul Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Cauza se află acum pe rolul Curţii de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 5 decembrie.


Amintim că elicopterul s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În urma tragicului eveniment au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel. De menţionat că dosarul fostului şef al CJC nu are legătură cu această tragedie.


Revenind la proces, dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.

„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, instanţă care, pe data de 7 mai, a decis condamnarea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa, în contradictoriu cu Nicuşor Daniel Constantinescu. Pe cale de consecinţă, Tribunalul a decis obligarea fostului şef al CJC la plata către părţile civile Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanta a sumei de 1.082.031,62 de lei, despăgubiri civile.


Citeşte şi:

Motivarea instanţei
De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol


Nicuşor Constantinescu, veşti importante de la Curtea de Apel Galaţi

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea Femeie, salvată din munții Măcin după ce s-a accidentat (galerie foto)

09 Nov 2019 897

Persoană în stop cardio-respirator, pe plaja din Venus. Intervine elicopterul

18 Sep 2019 1596

Incendiu lângă hangarul elicopterului SMURD Constanţa. Intervin pompierii

17 Sep 2019 671

Turist rănit grav în munţii Făgăraş, preluat de un elicopter SMURD

14 Sep 2019 710

Carambol rutier pe DN 2. Patru răniți. Intervine elicopterul SMURD

01 Sep 2019 708

Intervenție elicopter SMURD în cazul unei tinere în pericol de înec

15 Aug 2019 1305

UPDATE Elicopterul SMURD intervine la Capidava. Persoana scoasă din apă în stop cardio-respirator, a decedat

13 Aug 2019 661

Pieton, lovit de o motocicletă, pe DN 5. Intervine elicopterul SMURD

04 Aug 2019 2165

Circulaţie rutieră întreruptă pe DN 2. Un autocamion a lovit un autoturism

04 Aug 2019 713

Carambol pe Autostrada A2. Patru victime (galerie foto+video)

22 Jul 2019 11100

Circulaţie oprită pe A1, pe sensul de mers către capitală

14 Jul 2019 689

Accident rutier grav în județul Giurgiu. Doi copii au fost răniți. Elicopterul SMURD, chemat în ajutorul victimelor

13 Jul 2019 691

UPDATE Apel de urgenţă! Salvatorii intervin în staţiunea Mamaia. Probleme medicale pentru un bărbat, dus la spital cu elicopterul SMURD (galerie foto + video)

23 Jun 2019 13056

Persoană inconștientă, pe malul ghiolului din Eforie Sud. Intervine elicopterul SMURD

21 Jun 2019 912

Accident rutier în Medgidia. Un copil, rănit. Intervine elicopterul SMURD

18 Jun 2019 3228