Pedeapsă micșorată pentru un bărbat care a amenințat o polițistă locală din Constanța. Judecătorii motivează

  • Totul s-a întâmplat în piața Tomis 3 din municipiul Constanța.

Judecătorii Curții de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au redus pedeapsa primită de un bărbat, de 39 de ani, din Constanța, acuzat de ultraj, de la doi ani de închisoare cu suspendare, la un an și șase luni de închisoare tot cu suspendare. Mai mult, judecătorii Curții de Apel i-au redus inculpatului și durata termenului de supraveghere de la patru ani la doi ani.
 

Povestea din instanță

 
Prin rechizitoriul nr. 2939/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a fost trimis în judecată inculpatul A.I., cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut în esență că, inculpatul, în data de 28.03.2019 în jurul orei 12:30, în timp ce se afla în piața Tomis 3 din municipiul Constanța, a amenințat-o verbal cu acte de violență fizică pe polițista locală G.L.I.
 
Conform rechizitoriului, în timpul unei acțiuni specifice, inculpatul cunoscând faptul că rudele sale, adică trei persoane de sex feminin depistate în aceeași zi, au fost conduse la sediul Poliției Locale pentru cercetări, a început să adreseze amenințări verbale la adresa polițistei locale, efectiv amenințările exprimate astfel: „O să îți sparg o sticlă în cap și cu cioburile o să te tai pe față ca să nu te mai recunoască nimeni“, conform rolii.ro.
 
Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de ultraj.
 
De precizat că bărbatul are antecedente penale, a manifestat o atitudine nesinceră pe parcursul procesului penal, iar infracțiunea a fost comisă sub influența băuturilor alcoolice.
 
Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au redus pedeapsa primită de inculpat de la doi ani de închisoare cu suspendare, la un an și șase luni de închisoare tot cu suspendare.
 

Limite de pedeapsă


În motivarea deciziei, judecătorii arată că „referitor la individualizarea pedepsei (...) faptele de ultraj comise asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate, respectiv cu închisoare de la șase luni la un an și șase luni sau cu amendă.

 
„Ori, raportat la limitele sancțiunilor, pedeapsa de doi ani închisoare aplicată inculpatului este nelegală, fiind întemeiată critica apărării sub aspectul cuantumului pedepsei, impunându-se reformarea sentinței primei instanțe.
 

„Inculpatul a înțeles necesitatea conformării regulilor de conviețiuire socială“

 

Prin urmare, apelul a fost declarat fondat, a fost admis, iar, pe cale de consecință, Curtea de Apel a desființat hotărârea atacată și, rejudecând, s-a redus pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de „ultraj“.
 
„În legătură cu modalitatea de executare a pedepsei, circumstanțele persoanele inculpatului -fără antecedente penale sau alte abateri conduc la convingerea că reeducarea sa se poate realiza fără executare prin suspendarea sub supraveghere (...) menținându-se dispozițiile primei instanțe în acest sens;însă, față de cuantumul pedepsei principale, de respectarea unei proporționalități rezonabile, se va reduce și durata termenului de supraveghere (...), nefiind date care să justifice stabilirea acestuia la limita maximă. Totodată, față de gravitatea concretă ridicată a faptei, de lipsa dovezilor că inculpatul a înțeles necesitatea conformării regulilor de conviețiuire socială, de respectare a autorităților aflate în exercitarea legală a atribuțiilor, cererea de stabilire a sancțiunii amenzii penale cu amânarea aplicării este nefondată“, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Polițist înjunghiat la Eforie. Principalul suspect, un bărbat cu domiciliu în SUA, arestat. Cine ar prelua ancheta

O nouă decizie în cazul tinerei acuzată că ar fi lovit patru polițiști și trei agenți de securitate, din Constanța

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliţia Locală Constanţa Peste 1.000 de pachete de ţigări netimbrate, confiscate dintr-un magazin din piața Tomis 3

08 Apr 2021 1084

Constanța Polițiștii locali desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la regimul deșeurilor

06 Apr 2021 561

Constanța Nepurtarea măștii de protecție, sancționată de polițiștii locali

31 Mar 2021 503

Poliția Locală a amendat Parchetul Curții de Apel Constanța. Cum s-a terminat procesul. Decizia și explicațiile judecătorilor

30 Mar 2021 1340

Constanța Polițiștii locali au aplicat amenzi celor care nu respectă legea privind regimul deșeurilor

29 Mar 2021 729

Constanţa Poliţiştii locali au aplicat sancţiuni de peste 32.000 de lei. Aproape 90 de persoane, legitimate

24 Mar 2021 903

Decizia nu este definitivă! Cei peste 120 de angajați ai Primăriei Constanța, care și-au căutat dreptatea la Tribunal, au pierdut procesul

19 Mar 2021 2662

Video. Tatăl vitreg al gimnastei Cătălina Ponor, sub control judiciar după ce ar fi ultragiat doi polițiști locali din Constanța

11 Mar 2021 2006

Constanța Peste 550 de garaje, dezafectate în ultimii trei ani

24 Feb 2021 769

Constanța Polițiștii locali, prezenți zilnic în zona unităților de învățământ

17 Feb 2021 679

26 de pachete de țigarete netimbrate, confiscate în municipiul Constanta

16 Feb 2021 672

Constanța Sancțiuni contravenționale pentru oprire și staționare neregulamentară

15 Feb 2021 694

Constănțean amendat pentru aruncarea deșeurilor în mod neregulamentar

28 Jan 2021 860

Pățania unui constănțean amendat de Poliția Locală. Judecătorii i-au anulat sancțiunea, în primă instanță

15 Jan 2021 2275

Făgădău, în iunie 2020 – „Dragi colegi, vă vor scădea veniturile“ Peste 120 de angajați ai Primăriei Constanța își caută dreptatea la Tribunal

11 Jan 2021 2577