Pedeapsă micșorată pentru un bărbat care a amenințat o polițistă locală din Constanța. Judecătorii motivează

  • Totul s-a întâmplat în piața Tomis 3 din municipiul Constanța.

Judecătorii Curții de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au redus pedeapsa primită de un bărbat, de 39 de ani, din Constanța, acuzat de ultraj, de la doi ani de închisoare cu suspendare, la un an și șase luni de închisoare tot cu suspendare. Mai mult, judecătorii Curții de Apel i-au redus inculpatului și durata termenului de supraveghere de la patru ani la doi ani.
 

Povestea din instanță

 
Prin rechizitoriul nr. 2939/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a fost trimis în judecată inculpatul A.I., cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut în esență că, inculpatul, în data de 28.03.2019 în jurul orei 12:30, în timp ce se afla în piața Tomis 3 din municipiul Constanța, a amenințat-o verbal cu acte de violență fizică pe polițista locală G.L.I.
 
Conform rechizitoriului, în timpul unei acțiuni specifice, inculpatul cunoscând faptul că rudele sale, adică trei persoane de sex feminin depistate în aceeași zi, au fost conduse la sediul Poliției Locale pentru cercetări, a început să adreseze amenințări verbale la adresa polițistei locale, efectiv amenințările exprimate astfel: „O să îți sparg o sticlă în cap și cu cioburile o să te tai pe față ca să nu te mai recunoască nimeni“, conform rolii.ro.
 
Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de ultraj.
 
De precizat că bărbatul are antecedente penale, a manifestat o atitudine nesinceră pe parcursul procesului penal, iar infracțiunea a fost comisă sub influența băuturilor alcoolice.
 
Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au redus pedeapsa primită de inculpat de la doi ani de închisoare cu suspendare, la un an și șase luni de închisoare tot cu suspendare.
 

Limite de pedeapsă


În motivarea deciziei, judecătorii arată că „referitor la individualizarea pedepsei (...) faptele de ultraj comise asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate, respectiv cu închisoare de la șase luni la un an și șase luni sau cu amendă.

 
„Ori, raportat la limitele sancțiunilor, pedeapsa de doi ani închisoare aplicată inculpatului este nelegală, fiind întemeiată critica apărării sub aspectul cuantumului pedepsei, impunându-se reformarea sentinței primei instanțe.
 

„Inculpatul a înțeles necesitatea conformării regulilor de conviețiuire socială“

 

Prin urmare, apelul a fost declarat fondat, a fost admis, iar, pe cale de consecință, Curtea de Apel a desființat hotărârea atacată și, rejudecând, s-a redus pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de „ultraj“.
 
„În legătură cu modalitatea de executare a pedepsei, circumstanțele persoanele inculpatului -fără antecedente penale sau alte abateri conduc la convingerea că reeducarea sa se poate realiza fără executare prin suspendarea sub supraveghere (...) menținându-se dispozițiile primei instanțe în acest sens;însă, față de cuantumul pedepsei principale, de respectarea unei proporționalități rezonabile, se va reduce și durata termenului de supraveghere (...), nefiind date care să justifice stabilirea acestuia la limita maximă. Totodată, față de gravitatea concretă ridicată a faptei, de lipsa dovezilor că inculpatul a înțeles necesitatea conformării regulilor de conviețiuire socială, de respectare a autorităților aflate în exercitarea legală a atribuțiilor, cererea de stabilire a sancțiunii amenzii penale cu amânarea aplicării este nefondată“, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Polițist înjunghiat la Eforie. Principalul suspect, un bărbat cu domiciliu în SUA, arestat. Cine ar prelua ancheta

O nouă decizie în cazul tinerei acuzată că ar fi lovit patru polițiști și trei agenți de securitate, din Constanța

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mamaia 2000 SRL, răspuns negativ de la Primăria Constanța pentru elaborarea unui PUZ

22 Mar 2024 521

Primăria Constanța Sancțiuni aplicate pentru lipsa autorizației de folosire a tramei stradale și a avizului de traseu, precum și pentru transportul deșeurilor (FOTO)

22 Mar 2024 394

Camerele de supraveghere, „dușmanul” vitezomanilor din Constanța (VIDEO)

13 Mar 2024 985

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 731

Cambela Prod SRL, controlată de afaceristul Bela Tănase, a pierdut procesul cu Poliția Locală Constanța

05 Mar 2024 1052

UPDATE Două Direcții din Primăria Constanța au depus plângeri penale pentru ultraj și instigare publică împotriva membrilor SOS România

05 Mar 2024 723

O femeie și un bărbat acuză angajați ai Poliției Locale de purtare abuzivă. Oficial de la IPJ Constanța

01 Mar 2024 612

Justiție Constanța SC Mega Image SRL, la judecată cu Direcția Generală Poliția Locală Constanța

25 Feb 2024 619

Afișajul stradal, în atenția polițiștilor locali din Constanța! Ce nereguli au fost constatate

22 Feb 2024 615

Controale ale polițiștilor locali în municipiul Constanța. Au fost aplicate amenzi (FOTO)

15 Feb 2024 562

Constănțeanul supărat Acuzații la adresa Primăriei - „Lucrările din Inel 2 sunt făcute pe trotuar cu tevi deja corodate“

15 Feb 2024 1298

Surprinsă de camerele de supraveghere, la Constanța Femeia care a furat bulbi de flori din apropierea Muzeului de Artă, sancționată de Poliția Locală (VIDEO)

12 Feb 2024 778

AUR atacă în instanță amenda primită de la Poliția Locală Constanța pentru încălcarea prevederilor Legii 50/1991

11 Feb 2024 736

Asfalt Dobrogea SRL, la judecată cu Direcția Poliție Locală Constanța prin primar

08 Feb 2024 796

Imagini surprinse de camerele video, la Constanța. Motivul pentru care un bărbat s-a ales cu amenzi (FOTO)

08 Feb 2024 927