Pentru românii din Diaspora Aveţi mare grijă la actele de divorţ, dacă doriţi recunoaşterea acestuia în ţară!

Români, mare atenţie când vă căsătoriţi pe meleaguri străine, dar şi mai mare atunci când se întâmplă să divorţaţi acolo, iar apoi doriţi recunoaşterea divorţului în ţară! Un constănţean a fost nevoit să îşi amâne noua nuntă, după ce instanţele de aici nu i-au recunoscut divorţul din străinătate.
 
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că, în ultimii ani, tot mai mulţi români îşi găsesc jumătatea pe meleaguri străine, că se căsătoresc acolo fără probleme, dar şi că, uneori, divorţează tot acolo. Atâta doar că, potrivit legislaţiei de la noi din ţară, sunt anumiţi paşi stricţi ce trebuie parcurşi pentru ca divorţul să fie recunoscut şi în România, aşa încât oamenii să îşi poată continua viaţa.

Divorţ în Miami 

După o căsătorie eşuată în Statele Unite ale Americii, un constănţean le-a cerut judecătorilor Tribunalului Constanţa să îi recunoască oficial sentinţa de divorţ din străinătate, pentru a-şi putea reface viaţa aici, în Constanţa, unde îşi întâlnise jumătatea.
 
Concret, omul a solicitat „recunoaşterea efectelor sentinţei de divorţ pronunţate de Instanţa a II-a din şi pentru Miami, Comitatul Dale, Florida“. În motivarea acţiunii depuse la Tribunalul Constanţa, bărbatul a arătat că are nevoie de această recunoaştere oficială pentru a o depune la Starea Civilă din oraş, în vederea recăsătoririi.
 
La dosar, potrivit legii, constănţeanul a ataşat nu numai hotărârea propriu-zisă de divorţ pronunţată în Statele Unite ale Americii, ci şi traducerea legalizată a acesteia. Judecătorii Tribunalului au analizat actele de la dosar şi au constatat că, într-adevăr, colegii lor de peste ocean pronunţaseră „divorţul numitei Graciela H. de reclamantul din prezenta cauză“.

Atenţie sporită la modul în care sunt redactate actele! 

Cu toate acestea însă, omului i-a fost respinsă acţiunea, iar hotărârea de divorţ nu a fost recunoscută la noi. De ce? Cauza este una aparent foarte simplă, dar care cântăreşte decisiv în proces, motiv pentru care, aşa cum arătam la începutul acestui articol, orice român ar trebui să fie foarte atent cu actele sale şi la modul în care acestea sunt redactate de către autorităţile străine, pentru a fi în acord cu cerinţele statului român.
 
Mai exact, la o privire mai atentă, judecătorii constănţeni au descoperit că de pe hotărârea de divorţ pe care bărbatul o cerea a fi recunoscută lipsea un cuvânt esenţial: „definitivă“!

Ce spune legea 

Astfel, judecătorii au motivat că, „potrivit articolului 1099, alin. 1 şi 2 din Codul de procedură civilă cu privire la recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti străine, «Documentele ataşate la cerere: (1) Cererea de recunoaştere a hotărârii străine se întocmeşte potrivit cerinţelor prevăzute în prezentul cod şi va fi însoţită de următoarele acte: a) copia hotărârii străine; b) dovada caracterului definitiv al acesteia. (2) Actele prevăzute la alin. (1) vor fi însoţite de traduceri autorizate şi vor fi supralegalizate, cu respectarea dispoziţiilor art. 1092»“.

Acţiune respinsă 

În cazul despre care vorbim, instanţa a arătat că „se constată, din analiza lucrărilor dosarului, că reclamantul nu a depus copia sentinţei de divorţ cu menţiunea că aceasta este definitivă şi cu supralegalizarea constând în apostila Convenţiei de la Haga“. Pentru toate aceste motive, Tribunalul a respins cererea bărbatului de a i se recunoaşte divorţul din Miami, aşa că omul a fost nevoit să îşi amâne noua nuntă până ce a rezolvat toate problemele legate de actele din străinătate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situații limită în care un român plecat în străinătate poate avea nevoie de un avocat specializat în problemele românilor peste hotare

15 Nov 2023 594

Hagi - „Dacă Ianis nu a fost nici în acea listă, pentru mine e grav. Am vorbit doar de o listă, în rest s-a încercat să se facă diversiune și manipulare“ (VIDEO)

18 Mar 2023 4368

Lumea marinarilor Operațiunea „Oceanul”. Timonierul înjunghiat de nostrom (galerie foto)

24 Dec 2021 7854

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1423

#ConstanțaEsteBine Laureat al Premiului Academiei Române, ZuZu Caratănase – „un tânăr artist ce devine reper în desenul și gravura noastră de astăzi”

07 Dec 2020 2966

#citeșteDobrogea 175 de ani de la înființarea Societății studenților români

02 Dec 2020 3841

Parlamentare 2020 Anunț de la Autoritatea Electorală Permanentă privind votul în străinătate

23 Oct 2020 3080

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu Panait Istrati, stăpânul cărților

10 Aug 2020 3046

Informare privind revenirea în țară a 130 de cetățeni români aflați pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite

26 May 2020 1564

Peste două mii de cetăţeni români, aflaţi în străinătate, confirmați infectați cu COVID-19, potrivit Grupului de Comunicare Satrategică

03 May 2020 1743

117 cetățeni români aflați în străinătate au revenit ieri în țară

12 Apr 2020 1794

MAE. 92 de cetăţeni români, repatriaţi din Arabia Saudită

07 Apr 2020 2069

Coronavirus! Ministerul Afacerilor Externe și cel al Transporturilor anunță ​alternative de transport aerian

20 Mar 2020 1714

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian Groaza de a fi văzut mort a primului mare critic modern al literaturii române, Garabet Ibrăileanu

07 Jan 2020 2699

Un constănţean nu reuşeşte să primească alocaţia pentru copila sa născută în Italia. Ce spune legea

17 Dec 2019 3172