Percheziții DNA la Mangalia, cadre medicale reținute! Pe cine a arestat Tribunalul Suceava, pentru cine a respins propunerea

  • Unul dintre suspecți a fost plasat în arest la domiciliu.
  • Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Tribunalul Suceava a admis în parte, în această seară, 22 decembrie 2021, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Suceava pe numele unor cadre medicale din Mangalia și a altor suspecți, în dosarul certificatelor de vaccinare false.

Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că a fost admisă propunerea de arestare privind pe Pompilia Timofei, Henriette Raluca Berge (asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia), dar și pe Elena Daniela Vlădoi, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia.

Totodată, propunerea de arestare a fost admisă și pentru alți doi suspecți, în timp ce față de un al treilea suspect Tribunalul Suceava a dispus măsura arestului la domiciliu.

Decizia din seara aceasta a Tribunalului Suceava poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Redăm, în continuare, comunicatul oficial remis ZIUA de Constanța de către Direcția Națională Anticorupție:

    În completarea comunicatului nr. 1038/VIII/3 din 21 decembrie 2021, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul teritorial Suceavaau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21decembrie 2021, ainculpaților:

TIMOFEI POMPILIA, BERGE HENRIETTE – RALUCA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia,în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilorde:
    - constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire,

    - luare de mită, în formă continuată,
    - acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată,
    - fals informatic, în formă continuată,

    - fals intelectual, în formă continuată,

VLĂDOI ELENA DANIELA, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
    - constituirea unui grup infracțional organizat”,în modalitatea inițiere și constituire,
    - trafic de influență, în formă continuată,
    - dare de mită (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare  lafals intelectual (două fapte comise în formă continuată),

Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de:constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat.

Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covidfalsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni, etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Un aspect important la stabilirea “tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.

Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

    Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente.Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 22decembrie 2021, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Sursa foto: Tribunalul Suceava

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

21 May 2022 514

Forțele pentru Operații Speciale recrutează. Locuri disponibile și la Unitatea Militară 02014 Mangalia

20 May 2022 762

Accident rutier pe DN 39 Constanța-Mangalia. Un motociclist este inconștient (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 May 2022 4043

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

20 May 2022 300

„Uniți, salvăm Pădurea Comorova”. În prima lună a campaniei au fost strânse peste 800 de semnături!

20 May 2022 833

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

19 May 2022 237

Ce firmă va asigura paza obiectivelor aflate în patrimoniu municipiului Mangalia (DOCUMENT)

19 May 2022 900

De la veverița buclucașă, la pisica neagră pe traseu! Emil Ghinea, pilotul campion din Mangalia, momente inedite în curse

19 May 2022 1806

Județul Constanța Avarie RAJA în municipiul Mangalia. Abonații afectați

18 May 2022 505

Copac căzut pe DN39 la intrare în Mangalia, județul Constanța. Intervin pompierii

18 May 2022 387

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

18 May 2022 219

Hoțul din biserică! Tânărul din Mangalia acuzat că a râvnit la cutia milei din mai multe parohii din județ, trimis în judecată

18 May 2022 811

#citeșteDobrogea Situația Dobrogei în anul 1917, în timpul ocupației germano-bulgaro-turce (II) (GALERIE FOTO)

18 May 2022 2432

Breaking News Constantin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, achitat definitiv pentru abuz în serviciu

17 May 2022 1696

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

17 May 2022 551