Percheziții în Constanța și alte județe, într-o mega-anchetă cu permise false
Zeci de percheziții au fost efectuate astăzi, 14 octombrie 2020, de procurorii DIICOT Ploiești în Constanța și în alte județe din țară, într-o anchetă ce vizează aderare la un grup infracșional organizat, instigare la fals, dare de mită, dar și alte infracțiuni, în legătură cu falsificarea permiselor de conducere.

Conform DIICOT, „s-a reținut faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană, iar o altă parte derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri“.

Nu mai puțin de 48 de persoane, printre care și constănțeni, sunt vizate de cele 41 de percheziții din această dimineață, urmând ca acestea să fie aduse la sediul DIICOT Ploiești, pentru audieri.

Iată comunicatul complet remis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism:

În cauza instrumentată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au fost întocmite până în prezent 3 rechizitorii prin care au fost trimise în judecată un număr de 52 de inculpați.

În cursul acestei dimineți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat un număr de 41 de percheziții domiciliare, pe raza a 19 județe și a municipiului București, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.

În cauză, s-a reținut faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană, iar o altă parte derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.


Prin aceste manopere dolosive, cetățeni români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obținut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Pentru realizarea acestei activități infracționale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2000 și 3000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obținere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obținute permise de conducere emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.

Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.

Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea.
Pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.

În cadrul activităților investigative desfășurate la data de 14.10.2020 sunt vizate un număr de 48 de persoane, cetățeni români, membrii ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin efectuarea unor operațiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere și persoane care în mod fraudulos au obținut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 48 de persoane.

La acțiune au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O București, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O Constanța, B.C.C.O Iași, B.C.C.O Oradea, B.C.C.O Pitești, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Botoșani, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Vâlcea și S.C.C.O. Vaslui.

Suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Ploiești.

Acțiunea a beneficiat și de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai inspectoratelor județene de jandarmi Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Olt, Pitești, Teleorman, Vâlcea și Vaslui.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto cu rol ilustrativ, din Arhiva ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOTInculpați, reținuți pentru trafic de droguri de risc și mare risc

27 Nov 2020 355

Percheziții în județele Gorj si Vâlcea, într-un dosar de fraudă informatică

27 Nov 2020 365

DIICOT Suceava Percheziții vizând destructurarea unui grup infracțional specializat în contrabandă

26 Nov 2020 427

Operațiunea „Omaha“ Zeci de constănțeni menținuți în arest preventiv. Decizia este definitivă

26 Nov 2020 1021

DIICOT Droguri expediate din Spania prin colet. Trei suspecți, reținuți

24 Nov 2020 452

Percheziții în Neamț. Șase persoane, audiate într-un dosar de camătă, șantaj și alte infracțiuni

23 Nov 2020 435

Curtea de Apel va decide libertatea a zeci de constănțeni arestați după operațiunea „Omaha“

22 Nov 2020 8979

Patru inculpați, cercetați pentru operaţiuni cu substanțe psihoactive

20 Nov 2020 480

DIICOT Reținuți pentru trafic de minori, proxenetism și alte infracțiuni. Victimele, exploatate în țări din Europa

20 Nov 2020 523

Un constănțean, arestat la domiciliu, la finele operațiunii „Omaha“! Alte 44 de persoane au ajuns în arest preventiv

20 Nov 2020 971

Două persoane, reținute pentru trafic de minori. Ce alte acuzații li se aduc

18 Nov 2020 494

Percheziții în județele Brașov, Ilfov și în București, într-un dosar privind infracțiuni informatice

18 Nov 2020 450

Cei 44 de constănțeni, arestați la cererea DIICOT, cer să fie cercetați în libertate

18 Nov 2020 752

Lista persoanelor cercetate de DIICOT Constanța în dosarul celor 69 de percheziții

15 Nov 2020 9260

DIICOT Cinci suspecți, reținuți pentru contrabandă. Ce alte acuzații li se mai aduc

14 Nov 2020 1158