Justitie

Percheziții pentru destructurarea unei rețele ce se ocupa cu trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani

  • Grupul infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism si spălare a banilor.
Procurorii DIICOT Buzău au efectuat 13 percheziții domiciliare pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane, proxenetism și spălarea banilor.

Iată comunicatul oficial remis de DIICOT:

La data de 22.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău și Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism si spălare a banilor.

În cauză s-a stabilit faptul că, în prima decadă a anului 2010, s-a constituit un grup infracțional organizat de tip interfamilial, grup la care au aderat ulterior, începând cu anul 2014, prin contribuții succesive până la nivelul anului 2019 și alte persoane. Asocierea infracțională a avut ca scop obținerea de importante sume de bani de pe urma practicării prostituției de către un număr de 18 tinere, dintre care 16 din România și două din Bulgaria, pe teritoriul mai multor state europene, în special Spania și Germania, sume a căror origine ilicită a fost ascunsă ori disimulată prin transferuri în România, prin conturi bancare sau sisteme de transfer monetar rapid ori prin achiziții de imobile și autoturisme de lux.
Activitățile concertate ale membrilor grupului, înfăptuite si direcționate pentru atingerea scopului comun, s-au tradus prin acțiuni de:
- recrutarea, determinarea ori înlesnirea practicării prostituției de către diverse tinere pe teritoriile mai multor state europene, în special Spania și Germania. Pentru recrutare a fost utilizată metoda ”lover boy”, ce constă în manifestarea fățarnică de sentimente de afecțiune însoțită de promisiunea întemeierii unei familii, promisiune materializată în unele cazuri prin încheierea formală de căsătorii, deziderat ce este condiționat de acumularea prealabilă de importante și aparent facile venituri materiale ce nu pot fi obținute în alt mod decât acela al practicării prostituției de către tânăra în cauză.
- identificarea cluburilor din statele de destinație, unde tinerele urmau să fie plasate pentru practicarea prostituției, membrii grupării acordându-și reciproc suport informativ în această privință;
- cazarea tinerelor în apartamente închiriate ori în cluburile unde practicau prostituția;
- transportul tinerelor intre apartamentele unde erau cazate si cluburile unde practicau prostituția;
- identificarea cluburilor și plasarea tinerelor în aceste localuri pentru practicarea prostituției;
- supravegherea tinerelor astfel încât acestea să rămână în zona de control și influență a membrilor grupării;
- colectarea banilor obținuți din prostituție; în această privință s-au remarcat mai multe modalități: colectare personală de către proxeneți în situația în care aceștia se aflau în statele în care fetele practicau prostituția; sumele de bani erau transmise proxeneților aflați în România, de către tinerele în cauză ori alte persoane interpuse, prin sisteme de transfer monetar rapid, pe numele acestora ori pe numele unor persoane interpuse; tinerele strângeau sumele de bani obținute din prostituție, după care, reveneau periodic în România și le predau proxeneților;
- odată intrați în posesia sumelor de bani provenite din prostituție, proxeneții i-au investit în afaceri, imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achiziționate pe numele lor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior, urmărindu-se, astfel, ascunderea sau disimularea originii ilicite a acestor bunuri, ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienței, dispoziției, circulației sau a proprietății bunurilor.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 21.900 de lei și 7.690 de euro și medii de stocare.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești și al jandarmilor din cadrul IJJ Buzău și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic de droguri de risc Procurorii DIICOT Buzău au efectuat azi 18 percheziții domiciliare

15 Jul 2020 691

Suspecți de trafic de persoane și proxenetism reținuți de procurorii DIICOT. Cum erau seduse victimele de membrii grupării infracționale (video)

12 Sep 2018 1593

Descinderi ale procurorilor în mai multe județe, printre care și Constanța. Zeci de suspecți vizați de ancheta DIICOT

16 May 2018 1821

Percheziţii DIICOT în Bucureşti şi Ilfov. Suspecţii ar fi făcut sute de tranzacţii frauduloase de peste 500.000 de dolari

22 Mar 2017 1852

Percheziții DIICOT la o instituție publică Vizat este șeful instituției

10 Aug 2016 1917

Primăria Buzău, colindată din nou de procurorii DIICOT

22 Dec 2015 766

Funcţionari ai Primăriei municipiului Buzău, sub urmărire penală

17 Nov 2015 1121

Procurorul DIICOT care juca bani de la percheziţii la jocuri de noroc, condamnat la închisoare

03 Dec 2014 966

UPDATEPercheziţii DIICOT la Constanţa şi Ploieşti. Vizaţi, administratori ai FC Petrolul SA

25 Nov 2014 1880

Procuror DIICOT acuzat că a pierdut banii de flagrant la poker

05 Nov 2013 1466

Şase afacerişti Arestaţi la cererea procurorilor DIICOT, puşi în libertate de judecători

22 Oct 2013 1382

Descinderi la Constanţa! Prejudiciu de 18 milioane de euro Magistraţii au decis arestarea preventivă a şase afacerişti. Iată cine sunt!

18 Oct 2013 3272

Dosar cu prejudiciu de circa 18 milioane de euro DIICOT Ploieşti a „zguduit” câteva uşi la Crucea şi Kogălniceanu (video)

16 Oct 2013 1553

Percheziţii domiciliare în ConstanţaPrejudiciu de 18 milioane de euro. Iată ce spun procurorii DIICOT

15 Oct 2013 2147

Comunicat DIICOT

16 May 2013 644