Justitie

Percheziții și la Constanța Obținere ilegală de permise de conducere româneşti. Opt persoane cercetate în stare de arest preventiv

  • Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Curtea de Apel Ploieşti a decis ca cele opt persoane arestare preventiv săptămâna trecută în dosarul privind obținerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state, să rămână în spatele gratiilor. Decizia este definitivă. 
 
În cauză, oamenii legii au efectuat 61 de percheziții domiciliare derulate în în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța și municipiul București.
 
În continuare, procurorii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mită, dare de mită.
 
Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, cercetările în acest caz vizează implicarea mai multor persoane în obținerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.
 
Ancheta în cauză a început în luna martie 2020, în Ploiești, și a fost apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în municipiul București.
 
Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în județele Dâmbovița și Ilfov și municipiul București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români.
 
Grupul era profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.
 
Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

 
Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.
 

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.
 
Până în prezent, au fost identificați peste 50 de cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.
 
La acțiune au participat polițiști din cadrul B.C.C.O. București, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanța, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botoșani, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritoriale de Analiză a Informațiilor Ploiești.
 
De asemenea, la activități a participat Brigada Specială de Intervenție ,,Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploiești, Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu şi Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoşani.
 
Pentru instrumentarea dosarului, polițiștii și procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum și de suportul mai multor structuri teritoriale de combatere a criminalității organizate și al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
 
Potrivit comisarului-șef Liviu-Ionuț Vîrșă, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Constanța, în trecut, au existat situații în care diverși cetățeni s-au prezentat pentru preschimbarea unor permise false emise în străinătate, însă a fost seizată Poliția. 
 
Procedura legală prevede că eliberarea permisului românesc se face numai în urma confirmării privind legalitatea documentului.
 
Citește și
 
Descinderi la persoane bănuite că au înşelat statul cu peste 2 milioane de lei

Percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional, specializat în traficul de migranți. Serviciul Imigrări Constanța a participat la anchetă (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surpriză la percheziție! Ce au găsit procurorii DIICOT Constanța în telefonul unui tânăr acuzat de trafic de droguri

23 Sep 2020 617

Cms. șef Monica Dajbog, despre perchezițiile de la Constanța

18 Sep 2020 661

Poliția Transporturi Constanța a efectuat 30 de percheziții. Zeci de persoane duse la audieri (galerie foto)

18 Sep 2020 648

Lovitură pentru constănțenii care cumpărau motorină și benzină „la negru“! Mai multe percheziții și opt persoane duse la arestare

12 Sep 2020 3057

Trafic de droguri de risc și mare risc la Constanța. Final de anchetă și acuzații oficiale

07 Sep 2020 556

UPDATE - S-a emis mandat de arestare Încătușat de polițiștii constănțeni, pentru pronografie infantilă. Ancheta, coordonată de DIICOT Constanța

03 Sep 2020 633

Piața neagră a țigărilor, serios afectată după o acțiune în Portul Constanța Sud Agigea. Ce au obținut ieri în instanță procurorii Antimafia

02 Sep 2020 473

Percheziții în Constanța pentru combaterea evaziunii fiscale

19 Aug 2020 590

Ministerul Afacerilor Interne anunță zeci de percheziții în mai multe județe din țară! Mascații au descins și la Constanța

07 Aug 2020 1137

Polițiștii și procurorii constănțeni au intervenit astăzi pentru reținerea unor persoane într-un dosar de proxenetism

31 Jul 2020 742

13 percheziții în Medgidia, Mircea Vodă, Cuza Vodă și Deleni. Opt persoane în arest. Iată acuzațiile

31 Jul 2020 713

Percheziții și la Constanța Oficial! Opt arestări în cazul obținerii ilegale de permise de conducere româneşti

11 Jul 2020 1324

Percheziții în Constanța! (galerie foto și video)

08 Jul 2020 1217

Oficial! Tinere exploatate sexual Opt bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 47 de ani, arestați de Tribunalul Constanța. Acuzații grave

02 Jul 2020 5269

Cămătărie în Constanţa, Năvodari şi Ovidiu. Procurorii suspectează trei persoane. Ancheta continuă

23 Jun 2020 984