Peste 2.500 de firme s-au închis în 2022! Magistrații le dau dreptate agenților economici în procesele intentate primarului. Chițac, obligat de judecători să emită autorizații de funcționare

  • Pe parcursul anului trecut, Primăria Constanța a refuzat să semneze autorizațiile de funcționare pentru mai mulți agenți economici din stațiunea Mamaia, Satul de vacanță, dar nu numai
  • În urma proceselor intentate de aceștia primarului, instanțele judecătorești au decis să îl oblige pe primar care avea calitate de pârât în aceste dosare la eliberarea vizei anuale a autorizaţiei de funcţionare solicitate de societățile comerciale reclamante
  • Administrația locală tratează mediul de afaceri cu maximă indiferență, de parcă nu ar fi fost de ajuns că anul 2022 a însemnat pentru mediul de afaceri din Constanța radierea a 2.559 de firme conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
  • În plus, „Primăria propune un regulament al activităților comerciale cu scopul de a crea instrumente prin care să acopere abuzul făcut, dar să inventeze temei și pentru alte abuzuri”, după cum afirmă și reprezentanții opoziției din Consiliul Local Municipal
 
 
Pe parcursul anului trecut, Primăria Constanța a refuzat să semneze autorizațiile de funcționare pentru mai mulți agenți economici din stațiunea Mamaia, Satul de vacanță, dar nu numai, vezi secțiunea „citește și”.
 
În urma proceselor intentate de aceștia primarului, instanțele judecătorești au decis să îl oblige pe primar care avea calitate de pârât în aceste dosare la eliberarea vizei anuale a autorizaţiei de funcţionare solicitate de societățile comerciale reclamante.
 
Însă până la obținerea acestor decizii, mulți operatori economici au fost pe punctul de a-și închide afacerile.
 
Doar la finalul anului trecut, doi agenți economici și-au găsit dreptatea la Tribunalul Constanța.
 
În dosarul nr. 3816/118/2022, Apulum Mav SRL a cerut obligarea UAT prin primar a emiterii autorizației de funcționare.
 
În acest caz, judecătorii au decis: „ Obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa să elibereze reclamantei viza anuală pe anul 2022 pentru autorizaţia de funcţionare nr. 70/09.03.2018 pentru structuri de primire turistice, tip complex hotelier Apulum, "restaurant/terasă", respectiv "pensiune" situat în Sat Vacanţă, judeţul Constanţa. Ia act că reclamanta solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs va depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii cererii. Pronunţată astăzi, 28.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
 
Într-un alt dosar, 3832/118/2022, SC Feciorii Vrancei SRL au obținut tot de la Tribunalul Constanța o sentință care îl obligă pe edilul Chițac să :„să elibereze viza pentru anul 2022 a autorizaţiei de funcţionare nr. 104/27.02.2019, solicitată de reclamantă prin cererea nr. 25727/07.02.2022. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa la plata către reclamantă a sumei de 2050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 21.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
 


Aceste două exemple sunt grăitoare pentru modul în care administrația locală tratează mediul de afaceri, de parcă nu ar fi fost de ajuns că anul 2022 a însemnat pentru mediul de afaceri din Constanța radierea a 2.559 de firme(+9,83% față de 2021), conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
 

„Din păcate, cei care conduc orașul nu își înțeleg nici astăzi rolul.
 
Primăria propune un regulament cu scopul de a crea instrumente prin care să acopere abuzul făcut, dar să inventeze temei și pentru alte abuzuri!”, spune și reprezentantul opoziției din Consiliul Local Municipal, consilierul PSD, Costin Răsăuțeanu.
 
 
Mai exact este vorba despre Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, aflat încă în consultare publică.
 

 
Municipalitatea a anulat continuarea dezbaterii publice a Regulamentului activităților comerciale și serviciilor de piață
 
 
Cu acest prilej, facem mențiunea că municipalitatea a anulat continuarea dezbaterii publice pe modificarea și completarea acestui Regulament, care urma să aibă loc pe 10.01.2023, de la ora 10:00.
 
„Modificarea Regulamentului propus de administrația locală ascunde parșiv intenția de a face abuz în continuare, cu o tendință vădită de a îngreuna procedura de autorizare a operatorilor economici din Constanța!
 
Măsurile și condiții vor îngropa mediul de afaceri din orașul nostru. Dacă nu se va schimba abordarea se vor închide și mai multe afaceri. Vocea mediului de afaceri constănțean trebuie ascultată și propunerile lor puse în practică”, mai afirmă liderul consilierilor locali PSD din cadrul Consiliului Local Municipal Constanța.
 
La ultima dezbatere au fost depuse mai multe amendamente
 
Pe 29 decembrie a avut loc o primă dezbatere pe modificarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța.

Au fost depuse mai multe amendamente din partea operatorilor, organizațiilor patronale și agenților economici.

În forma propusă de inițiator, Regulamentului propune printre altele ca unităţile de alimentaţie publică tip bar de zi situate pe plaja din Mamaia să fie deschise, de luni până duminică, maximum în intervalul orar 7.00 – 24.00, iar cele de pe plajele din Constanța, între orele 7.00 și 22.00 (de duminică până joi), iar în weekend între 7.00 și 24.00.

O altă prevedere din proiect dă posibilitatea extinderii teraselor, iar culoarul de trecere pentru pietoni va fi doar de 1 metru, față de 2 metri cât este în prezent.

O altă prevedere din proiect dă posibilitatea extinderii teraselor și legiferează amplasarea structurilor tip igloo în perimetrul teraselor, în perioada 1 octombrie – 30 aprilie.

Totodată, Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață micșorează până la 100 de m în linie dreaptă faţă de centrul pieţei agroalimentare distanța la care pot fi amplasate tonete pentru legume, fructe și flori față de piețe, care în prezent este de 150 m. De asemenea această activitate se va face doar în module tip conform proiectului pus la dispoziţie de Primărie.



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Magistrații îl obligă pe Vergil Chițac să elibereze viza anuală a autorizației de funcționare pentru Casa Bueno din Satul de Vacanță

Se propune un nou program pentru beach barurile din Mamaia și terasele din Constanța. Se fac modificări și în piețe (DOCUMENTE)

ZIUA LIVE. Agenții economici din Satul de Vacanță - „Se dorește falimentarea noastră? Se dorește transformarea în zonă rezidențială? Probabil că da!”(VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 180

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 427

Justiție Constanța Mega Instal Gaz Service SRL în conflict cu autoritățile locale din comuna Limanu. A fost stabilit un nou termen în dosar

16 Apr 2024 480

Justiție Constanța Termen stabilit în dosarul litigiului achizițiilor publice dintre Nav Maritim Consulting SRL și CNACN

16 Apr 2024 424

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 529

Soarta imobilului de la Brotăcei Maratonul proceselor Georgetei Tapangea vs. Primăria Constanța continuă. Ce au decis magistrații la ultimul termen?

14 Apr 2024 959

Magistrații au suspendat procesul intentat de Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist unui revoluționar din Constanța

12 Apr 2024 394

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 690

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 643

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 473

La toamnă se va lua o decizie în procesul dintre Prefectura Constanța și Stely Metal SRL

10 Apr 2024 375

Decizie în procesul dintre firma care administrează Cimitirul Municipal și Primăria Constanța

10 Apr 2024 513

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 500

Primarul din Corbu și-a dat în judecată contracandidatul de la Alianța Dreapta Unită!

31 Mar 2024 498

Wave House SRL câștigă, pe fond, procesul deschis de Prefectura Constanța. Este vizată o autorizație de construire

31 Mar 2024 430