Peste 20 de ani de închisoare și daune zeci de mii de lei Grup infracțional specializat în metoda „Accidentul“, destructurat. Sforile se trăgeau din Penitenciarul Poarta Albă


Judecătorii din Constanța au soluționat definitiv un dosar penal în care mai multe persoane au reclamat că au fost înșelate prin metoda „Accidentul“! Conform anchetatorilor, „creierul“ acestui un grup infracțional se afla încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Poarta Albă, însă avea doi complici în libertate, care mergeau și ridicau banii obținuți ilegal. Zilele trecute, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis  condamnarea definitivă a celor trei inculpați la peste 20 de ani închisoare! Decizia magistraților este definitivă.
 

Cum se comiteau infracțiunile

 
Pe scurt, cei trei au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și tentativă la infracțiunea de înșelăciune.  
 
Din datele aflate la dosar reiese că unul dintre inculpați, care se prezenta sub diferite calități mincinoase de rudă sau prieteni ai persoanelor vătămate cât și de avocat al acestora, în cursul lunii aprilie 2013 a indus în eroare mai multe persoane, prin declinarea de calități oficiale și prezentarea mincinoasă a implicării într-un fals accident rutier provocat de către rude apropiate, determinându-le să remită diverse sume de bani, prin serviciile de transfer rapid Western Union sau Moneygram. Aceste sume de bani erau apoi ridicate de un alt inculpat, acesta primind un comision în cuantum de 10% din totalul sumei de bani.
 
Cel din urmă, mai susțin procurorii, remitea produsul infracțional prin serviciile de transfer rapid sau cash unui alt inculpat, care avea rolul de a prelua sumele de bani și a le redistribui fie prin mandate poștale pe numele persoanelor private de libertate încarcerate în Penitenciarul Poarta Albă, fie membrilor familiilor acestora.
 
Trebuie observată și coordonarea existentă între acțiunile inculpatului și persoanei care ridicau sumele de bani, întrucât acesta sume depuse de persoanele vătămate erau ridicate imediat pentru a nu exista riscul ca acestea din urmă, dându-și seama că au fost înșelate, să revină la bancă pentru a bloca transferul.
 
Oamenii legii spun că membrii grupului infracțional aveau foarte bine împărțite atribuțiile în cadrul grupării, astfel persoana aflată în stare de detenție, respectiv inculpatul (...) se ocupa cu inducerea în primă fază în eroare a persoanelor, prin apelarea acestora telefonic și prezentarea în mod mincinos a producerii unui accident rutier, determinându-le să remită diverse sume de bani, pentru ca rudei persoanei apelate să nu i se întocmească dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier sau pentru a mitui organele statului care ar fi avut în instrumentare cazul, respectiv ,, polițiști sau procurori” , ocupând-se totodată de racolarea persoanelor de încredere dispuse contra unui comision, să ridice sumele de bani depuse pe numele lor.
 
Cei doi membri ai grupării infracționale aflați în libertate, la indicațiile inculpatului aflat în detenție, depuneau sumele de bani rămase după reținerea comisioanelor și aveau cunoștință că participă la o activitate ilicită și că manipulează sume de bani ce provin din comiterea unor infracțiuni de înșelăciune.
 

Exemple date de anchetatori

 
La data de 02 aprilie 2013, persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptul că în ziua precedentă, ora 10.00, a fost sunat pe telefonul fix cu numărul de apel (....) de un individ care a pretins că este avocatul (...) din cadrul Ambasadei Franței și care i-a adus la cunoștință că îl reprezintă pe fiul său care ar fi accidentat persoane din cadrul acestei instituții. Acesta i-a pretins persoanei vătămate să trimită suma de 4.500 lei pe numele (...). Persoana vătămată a fost convinsă de realitatea faptelor expuse. La indicațiile autorului, persoana vătămată s-a deplasat la un oficiu Western Union unde a depus succesiv sumele de 3.000 de lei și 1.500 lei pe numele de (...) după care a comunicat autorilor codurile necesare ridicării sumelor de bani de către destinatar. Ulterior persoana vătămată l-a apelat pe fiul său și a aflat astfel că a fost înșelat.   

 
Tot în luna aprilie 2013, o altă persoană vătămată a sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptul că, aflându-se în sediul unei asociații, a fost sunată pe telefonul fix de un individ care a pretins că este o cunoștință a sa și care i-a spus că a fost implicat într-un accident de circulație, fiind lovit grav.
 

Autorul i-a comunicat persoanei vătămate numărul de telefon al unui pretins avocat (...) și i-a cerut să ia legătura cu el. Persoana vătămată l-a apelat pe falsul avocat de pe numărul său de mobil. Pretinsul avocat i-a confirmat povestea accidentului și i-a spus că îl va reprezenta pe autor, fiind însă, necesară trimiterea sumei de 1.000 euro.
 
Persoana vătămată a fost apoi sunată de un alt individ care s-a recomandat ca fiind chestorul de poliție (...) care i-a spus ca suma de 1.000 euro să fie trimisă prin Western Union chiar pe numele său. Persoana vătămată s-a deplasat la o unitate bancară și a virat suma pretinsă chestorului de poliție. După trimiterea banilor persoana vătămată a comunicat telefonic autorului codul necesar ridicării sumei de bani de către destinatar, după care s-a deplasat la domiciliul său. De aici, victima i-a sunat pe autori, aceștia spunându-i că a fost păcălit.
 
Recent, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a decis condamnaea definitivă a celor rei inculpați la o pedeapsă totală de peste 20 de ani de închisoare, hotărârea fiind una definitivă.
 
De asemenea, Curtea de Apel Constanța a admis acțiunea civilă formulată de părțile civile și a dispus obligarea celor trei inculpați la plata sumei de aproximativ 45.000 de lei și 1000 de euro.
 
Sursa rechizitoriu: rolii.ro

 
Citește și
 
„Asistentul“ unui fals medic, condamnat cu executare. A primit 5000 de euro pentru o operație la coloană

Constanța Înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Suspectul a fost prins în flagrant
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Metoda „Accidentul” încă face victime. Un tânăr din Constanța a fost prins in flagrant în timp ce încerca să înșele o persoană în acest mod (VIDEO)

11 Dec 2023 1022

Percheziții ale polițiștilor, în București, într-un dosar de înșelăciune. Metoda „Accidentul” încă face victime

24 Nov 2023 784

Metoda "Accidentul" revine! Cazul unei bătrâne de 82 ani

23 Sep 2023 1012

Percheziții la domiciile infractorilor cu metoda „accidentul“ în mai multe județe din România. Descoperiri șocante, declarațiile polițiștilor (GALERIE FOTO)

10 Aug 2023 713

Anunț important MAI Metoda „accidentul“ ia amploare în rândul infractorilor din România! Câți bani strâng indivizii

09 Aug 2023 809

Percheziții astăzi! Cei care practică metoda „accidentul” vizitați de polițiști! (VIDEO)

09 Aug 2023 974

IPJ Brăila,,Campanie de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,accidentul”

16 Mar 2023 733

Șase ani cu executare pentru un fost comisar de penitenciare din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului

13 Mar 2023 3942

Percheziţii în judeţul Constanţa! Un bărbat suspectat de înşelăciuni prin metoda Accidentul, reţinut

19 Feb 2023 2353

​Atenție la înșelăciuni! Iată ce ne recomandă polițiștii constănțeni

27 Jan 2023 1140

Tragedie pentru un șofer Urmărit de polițiști, un bărbat care tocmai înșelase prin "metoda accidentul" a murit după ce s-a răsturnat cu mașina pe un câmp

12 Dec 2022 1647

Constănțean, înșelat să achite transportul cu elicopterul SMURD din Constanța în București

03 Nov 2022 1948

Metoda „Accidentul“ face victime la Constanța. Doi tineri au înșelat un bărbat de 82 de ani. Suspecții, reținuți

16 Oct 2022 1962

Atenție la înșelăciuni! Ce metode folosesc infractorii pentru a sustrage bani. Sfaturi de la polițiștii IPJ Constanța pentru a nu fi păgubiți

09 Sep 2022 1811

Atenție la înșelăciunile prin telefon! Ce trebuie să știți pentru a nu cădea victime înșelăciunilor

01 Sep 2022 1397