Petre Neacșa și Daniel Manole Șeful DNA Constanța cere ca doi directori din Ministerul Transporturilor să rămână în arest la domiciliu

 
  • Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, este acuzat de luare de mită. 
  • Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
Andrei Bodean, procuror șef al DNA Constanța, cere ca Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, și Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), să rămână în arestare de arest la domiciliu.
 
Cererea de prelungire a măsurile preventive dispuse în cauză vizează și alte patru persoane, respectiv: Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu și Macovei Ion.
 
Solicitarea procurorului șef al DNA Constanța va fi analizată pe data de 27 iulie 2021, de completul de judecată prezidat de Monica Laura Tănase, de la Tribunalul Constanța.
 
Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, este acuzat de luare de mită.
 
Potrivit DNA, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a achiziționat, „cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei“.
 
„Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul ar fi primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective“, se mai arată în ancheta DNA Constanța.
 
Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
 
Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
 

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele“, se mai artă în ancheta procurorilor.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Exclusiv!
Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat la Constanța, va fi pus în libertate

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au scăpat de arestul la domiciliu Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM, sub control judiciar

23 Aug 2021 1263

Modificări la Complexul Marea Neagră, din Mamaia. Primăria a eliberat un document important

17 Aug 2021 680

Decizie definitivă pentru Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM

06 Aug 2021 1488

Cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, contestă arestul la domiciliu

02 Aug 2021 972

Fostul șef al Agenției de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, în arest la domiciliu

29 Jul 2021 799

DNA vrea ca Daniel Manole, fostul șef ARSVOM, să rămână în arest la domiciliu. Pronunțare amânată

27 Jul 2021 999

Tribunalul Constanța îi permite lui Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, să părăsească arestul la domiciliu. Condiții

27 Jul 2021 805

Exclusiv! Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat la Constanța, va fi pus în libertate

14 Jul 2021 1609

Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, rămâne în arest la domiciliu

14 Jul 2021 1167

Arestat la Constanța, pentru mită! Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, află azi dacă va fi pus în libertate!

13 Jul 2021 1077

Curtea de Apel, decizie importantă în cazul lui Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat la Constanța pentru luare de mită

12 Jul 2021 970

Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat la Constanța pentru luare de mită, cere să fie pus în libertate

10 Jul 2021 1200

Bijuterii, picturi, monede și obiecte de artă Ce avere are directorul din Ministerul Transporturilor arestat la Constanța pentru luare de mită (documente)

09 Jul 2021 2180

Oficial! Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat preventiv la Constanța

08 Jul 2021 2125

DNA Constanța dă lovitura la Ministerul Transporturilor! Directorul Petre Neacșa va fi dus azi la arestare

08 Jul 2021 1353