Plaja – „bun inalienabil“ Dosarul în care Primăria Constanța a pierdut 500 de metri pătrați de plajă va fi tranșat de judecătorii Curții de Apel

  • Dosarul cu numărul 24802/212/2017 a ajuns pe rolul Secției I civile a Curții de Apel Constanța.
  • Litigiul priveștre o suprafață de 537 mp, aflată în stațiunea Mamaia.
  • Judecătorii primei instanțe au arătat că plaja este un „bun inalienabil ca urmare a utilității publice“
Procesul în care judecătorii constănțeni au decis ca circa 500 mp de plajă ce fuseseră trecute în domeniul privat al Municipiului Constanța să se întoarcă în proprietatea statului continuă la Curtea de Apel Constanța.
Dosarul cu numărul 24802/212/2017 a ajuns pe rolul Secției I civile a Curții, iar acum cazul se află în procedura prealabilă primului termen de judecată.
Părți în proces sunt, printre altele, Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța, în calitate de apelanți pârâți, iar de partea cealaltă se situează ANAR-Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice – în calitate de intimați reclamanți. Obiectul dosarului îl reprezintă o revendicare imobiliară, suprafața revendicată fiind de 537 mp și aflându-se în stațiunea Mamaia.
ANAR-ABADL susținea în cererea de chemare în judecată faptul că suprafața respectivă aparține Statului Român, fiind în administrarea  Apelor Române, dar că fusese trecută în mod nelegal, prin două hotărâri de consiliu local, în domeniul privat al Municipiului Constanța.

„Hotărâre de consiliu local care nu ține seama de dispozițiile constituționale“


În Hotărârea nr. 734/2020, judecătorii Tribunalului Constanța arătaseră, legat de acest litigiu, că „simpla inventariere a terenului în domeniul privat al unității administrativ teritoriale, realizată printr-o hotărâre de consiliu local care nu ține seama de dispozițiile constituționale și legale amintite în precedent, de afectațiunea de uz public, nu poate justifica apartenența acestuia la domeniul privat al mun. Constanța, acest bun fiind inalienabil ca urmare a utilității publice, aspect care a caracterizat permanent acest imobil și care lovește de nulitate absolută orice act care ar avea ca scop scoaterea sa din domeniul public, întocmit într-o altă procedură decât aceea prevăzută de lege, respectiv de art. 10 alin.2 din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre de guvern“.
Astfel, judecătorii Tribunalului au admis acțiunea Apelor Române și au decis ca suprafața să revină în proprietatea statului și în administrarea ANAR-ABADL.
În replică, avocații Consiliului Local Constanța și cei ai Municipiului Constanța prin Primar au declarat apel împotriva acestei hotărâri.
Așa se face că acum dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Secției I civile a Curții de Apel Constanța, urmând să fie fixată prima înfățișare în cauză.

Citește și:

Tribunalul Constanța, explicație tranșantă:
Faleza și plaja din zona Cazino Sud Mamaia nu aparțin Primăriei Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.