Plecări masive din sistem Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!

Tribunalul Constanța - sala de judecată. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Șapte judecători ai Curții de Apel Constanța s-au pensionat în 2022, acestora alăturându-li-se nouă magistrați ai Tribunalului Constanța.
  • Din rândul procurorilor constănțeni, sistemul a pierdut doi inspectori judiciari, un procuror general adjunct al Dobrogei, șefi din Parchetul Curții de Apel, șefi ai DIICOT, șefi ai Parchetului Judecătoriei Mangalia, dar și pe alți magistrați.
  • Fenomenul a fost unul înregistrat la nivel național, Secția pentru Procurori, respectiv Secția pentru Judecători a CSM fiind efectiv „bombardate“ cu solicitări de părăsire a sistemului prin pensionare, iar sistemul, la rândul său, pierzând astfel mulți profesioniști.
  • În paralel, este de precizat că, ulterior pensionării, unii dintre magistrații constănțeni au deschis acțiuni în instanță.
  • Date fiind schimbările din domeniul pensiilor adoptate la finele anului 2022, surse avizate susțin că este foarte probabil ca, în perioada următoare, să existe un val de procese deschise în instanță de către persoanele care se consideră nedreptățite la calcularea pensiei.
Anul 2022, mai ales spre finele său, a adus pensionări masive în sistemul juridic, procurorii și judecătorii din Constanța, dar și din țară, transmițând parcă pe bandă rulantă solicitări către Consiliul Superior al Magistraturii privind eliberarea din funcție, ca urmare a pensionării.
 
Așa cum am precizat anterior, fenomenul a fost unul înregistrat la nivel național, Secția pentru Procurori, respectiv Secția pentru Judecători a CSM fiind efectiv „bombardate“ cu solicitări de părăsire a sistemului prin pensionare, iar sistemul, la rândul său, pierzând astfel mulți profesioniști.
 
O evidență dată publicității ieri de către Consiliul Superior al Magistraturii și valabilă la data de 1 ianuarie 2023 arată că, la nivelul Curții de Apel Constanța sunt vacante șapte posturi de judecător, printre care cel de președinte al Secției Penale și pentru cauze cu minori și de familie, iar la Tribunalul Constanța sunt 15 posturi vacante, printre care cel de președinte al instanței și președinte al Secției Penale.
 
Plecările din instanțe
 
La Constanța, pensionările masive de până acum au inclus, dintre judecători, pe magistratul Beatrice Mariș, fost președinte al Secției a II-a Civile a Curții de Apel Constanța, ulterior judecător al Curții Supreme, dar și mai mulți judecători ai Curții de Apel Constanța.
 
Printre judecătorii de la Curte care au părăsit sistemul în 2022, prin pensionare, se numără fostul președinte al Curții, magistratul Nicolae Stanciu, dar și magistrații Augustina Livia Nistor, Mihaela Virginia Ganea, Luminița Marinela Dan, Carmen Duță, Laura Smarandi sau Iulia Cezara Suciu.
 
Totodată, Tribunalul Constanța a fost atins, la rândul său, de valul pensionărilor din justiție.
 
Chiar președintele Tribunalului, magistratul Cristina Ramona Duță, alături de vicepreședintele Cristina Mihaela Grădinariu au primit decretele semnate de Președintele României, privind eliberarea din funcție, prin pensionare.
 

De asemenea, s-au mai pensionat fostul președinte al instanței, magistratul Teodor Viorel Gheorghe, fostul vicepreședinte, magistratul Dumitru Radu Comșa, președintele Secției I Civile a instanței, magistratul Ramona Izabela Spînoche, președintele Secției Penale, magistratul Lucian Lică, următorul președinte delegat al Secției Penale, magistratul Denis Gabriela Ghervase, precum și magistrații Monica Laura Tănase și Mihaela Olimpia Vlășceanu.
 
Plecările din parchete

 
La rândul lor, și sistemul acuzatorilor din Constanța și-a subțiat rândurile ca urmare a pensionărilor din anul precedent.
 
Magistratul Adina Florea, fost procuror șef al Parchetului Tribunalului Constanța, fost procuror general al Dobrogei și procuror-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ulterior inspector judiciar, a părăsit sistemul spre finele anului trecut.
 
Colegul său de structură, magistratul Silviu Vasile Ciociu, i-a urmat exemplul.
 
DIICOT Constanța, unul dintre cele mai puternice servicii teritoriale anti-mafia din țară, a rămas fără șeful său, magistratul Paul Ardeleanu, procurorul care, printre altele, a instrumentat și cazul crimelor în serie care au îngrozit Constanța și întreaga țară, spre finele anului 2010.
 
Magistratul Beatrice Silvia Șișman, fost procuror șef al DNA Constanța, ulterior procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a părăsit, de asemenea, sistemul, alături de colegii săi de parchet, magistratul Violeta Julieta Păun, procurorul șef al Secției Judiciar din cadrul PCA, fost procuror DNA Constanța, fost adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanța, dar și procurorul Dragomir Ianuș.
 
Pensionările au ajuns și la Mangalia, unde magistratul Gabriela Rugea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, dar și colega sa, magistratul Laura Angel Cornea, au părăsit sistemul.
 
Aceștia sunt doar câțiva dintre magistrații care au plecat din sistemul juridic, în ultimele luni.
 
Acțiuni în instanță
 
În paralel, este de precizat că, ulterior pensionării, unii dintre magistrații constănțeni au deschis acțiuni în instanță, printre aceștia numărându-se magistrații Beatrice Mariș, Maria Uzună, Iulia Cosac Cărbune, ori Violeta Julieta Păun, dar și alții.
 
Încă nu au fost stabilite datele primelor înfățișări în procese, iar deciziile pe care le va pronunța Tribunalul Constanța vor putea fi atacate la instanța superioară.
 
În plus, date fiind schimbările din domeniul pensiilor adoptate la finele anului 2022, surse avizate susțin că este foarte probabil ca, în perioada următoare, să existe un val de procese deschise în instanță de către persoanele care se consideră nedreptățite la calcularea pensiei.
 
Surse documentare: Consiliul Superior al Magistraturii, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
CSM caută șefi pentru justiția din Constanța! Care sunt posturile vacante
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoarele Pokker Adina și Postelnicu Lucreţia Albertina cer eliberarea din funcţie, prin pensionare

26 May 2024 342

DIICOT Procurorii Elena Carmen Vălimăreanu și Camelia Maria Stoina, eliberați din funcţie, prin pensionare

22 May 2024 445

Unanimitate la CSM Monica Mariana Drumea, șefa Parchetului Judecătoriei Hârșova, la pensie!

21 May 2024 356

Postul de director executiv la Direcția de Strategii și Fonduri Europene este vacant Ani Merlă a ieșit la pensie. A lucrat cu ultimii 3 edili ai municipiului. Cu ce avere a părăsit Primăria Constanța?(DOCUMENTE)

19 May 2024 2174

Doi procurori de la DIICOT cer să fie eliberați din funcție, prin pensionare!

17 May 2024 566

Pe surse Klaus Iohannis se pensionează

30 Apr 2024 600

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani

30 Apr 2024 796

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 877

Judecătorul Vlad Decebal Constantin, de la Curtea Supremă, se pensionează!

28 Apr 2024 409

Judecătorul Vlad Decebal Constantin, de la Curtea Supremă, se pensionează!

21 Apr 2024 515

Colonelul Dima, fostul comandant al Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța, pierde procesul pentru anularea ordinului de trecere în rezervă (MINUTA)

19 Apr 2024 1103

Oficial de la CSM! Procurorii Andreea Corina Băjenaru, Florina Silvia Popa și Claudia Antoanella Ianota, eliberați din funcţie, prin pensionare

10 Apr 2024 612

Andreea Corina Băjenaru și Florina Silvia Popa Doi procurori din Parchetul General al României ies la pensie

07 Apr 2024 566

Judecătorii Corega Dumitru, Ordog Lorand și Brînduşa Chiujdea, eliberați din funcţii, prin pensionare

29 Mar 2024 640

Procurorii Mihaela Predescu, Cosmin Gheorghe Andraș și Costel Dănuț Puntaru, eliberați din funcţie, prin pensionare!

27 Mar 2024 677