Justitie

Plenul CSM, cu ochii pe Secţia Specială. Ce decizii s-au luat în legătură cu Adina Florea şi fostul şef al Secţiei, Gheorghe Stan


După nenumărate şedinţe în care fie nu au avut cvorum, fie nu s-au înţeles, membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au căzut, în final, de acord asupra aspectelor ce ţin de concursul pentru conducerea Secţiei Speciale. Mai exact, aceştia s-au pus de acord pentru a lua act, cu unanimitate de voturi exprimate, de retragerea candidaturii magistratului Adina Florea din procedura de numire în postul de procuror şef al Secţiei Speciale, ca urmare a câştigării concursului.
 
De altfel, anunţul potrivit căruia procurorul constănţean a solicitat să se retragă din procedura de numire în fruntea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a venit încă de la finalul săptămânii trecute. În acest context, la şedinţa Plenului din data de 10 decembrie, cu unanimitate de voturi s-a luat act de retragerea candidaturii depuse de Adina Florea. În acelaşi timp, Plenul CSM „constată închisă procedura de ocupare a funcţiei de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie“.
 
Cu o ocazie anterioară, procurorul Adina Florea ne-a declarat că a luat decizia de a se retrage din procedura de numire în conducerea SIIJ întrucât a considerat că aşa este cel mai bine pentru Secţia Specială. De asemenea, magistratul ne-a precizat, cu aceeaşi ocazie, că îşi va continua activitatea tot în cadrul Secţiei Speciale, pe o funcţie de execuţie.
 
Legat de postul de procuror şef al SIIJ, surse judiciare ne-au declarat că, potrivit legii, în acest punct ar urma să se declanşeze procedura privind organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei.
 

Judecătorul CC, cu cererea respinsă

 
Trebuie însă menţionat că, în aceeaşi şedinţă, Plenul CSM a analizat şi solicitarea făcută de fostul procuror şef al SIIJ, respectiv magistratul Gheorghe Stan, numit între timp judecător al Curţii Constituţionale a României. Anterior, acesta solicitase Consiliului Superior al Magistraturii să îi rezerve un post de procuror în cadrul Secţiei Speciale, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională.
 
După săptămâni bune de când magistratul a formulat această solicitare, Plenul CSM a analizat-o în şedinţa din 10 decembrie.
Mai exact, conform informaţiilor oficiale, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii domnului Stan Gheorghe referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României“.
 
În aceste condiţii, trebuie amintit că, din totalul magistraţilor cu drept de vot în cadrul Plenului CSM, o majoritate de nouă membri au optat pentru respingerea cererii, cinci voturi au fost pentru admiterea ei şi un alt vot a fost pentru a se admite cererea, dar la o altă unitate de parchet.
 

Istoricul conducerii SIIJ

 
Amintim că magistratul Gheroghe Stan a fost cel care a deţinut funcţia de procuror şef al SIIJ încă de la înfiinţarea sa, în timp ce postul de procuror şef adjunct a fost deţinut de magistratul constănţean Adina Florea. După numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a magistratului Gheorghe Stan, conducerea SIIJ a fost asigurată de procuroarea Adina Florea. Odată cu înscrierea în concursul organizat la nivelul CSM pentru postul de procuror şef lăsat gol de plecarea magistratului Gheorghe Stan, Adina Florea şi-a dat demisia din funcţia de procuror şef adjunct al structurii. În urma concursului susţinut în vară, Adina Florea a obţinut nota cea mai mare, însă rezultate concursului nu au mai fost validate în Plenul CSM şi nici nu a avut loc numirea oficială în funcţii a candidaţilor declaraţi câştigători.
 
În acest context, săptămâna trecută, Adina Florea s-a retras din procedura de numire în funcţia de conducere. La acest moment conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este asigurată de procurorul şef adjunct Nicolae Marin. Magistratul a fost numit pe funcţie prin HCSM 110/2019, mandatul său fiind valabil începând cu data de 4 iunie 2019, pentru o perioadă de trei ani.
 
Surse foto: Gheorghe Stan: https://www.info-sud-est.ro/

Adina Florea: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 

De ce s-a retras din fruntea SIIJ Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

 Preşedintele CSM "Este un veritabil boicot instituţional". Plenul ar fi trebuit să valideze azi concursul câştigat de Adina Florea pentru Secţia Specială

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Superior al Magistraturii, chemat să avizeze desființarea Secției Speciale

28 May 2020 467

Structură condusă de procurorul constănțean Adina Florea Nu se mai caută procurori pentru Secția Specială. Nici șef

09 May 2020 408

CSM caută, din nou, șef pentru Secția Specială. Ce a declarat magistratul Adina Florea pentru ZIUA de Constanța

06 May 2020 2001

Șase procurori pentru 4.000 de dosare Ce a făcut în 2019 structura ce îl anchetează pe șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean

23 Apr 2020 3145

Cine îi verifică pe magistrați Tabelul complet al inspectorilor judiciari în funcție. Cine e din Constanța. Noul concurs a fost amânat (document)

08 Apr 2020 1975

Plenul CSM apără independenţa sistemului judiciar, la cererea procurorilor Secţiei Speciale. Printre aceştia se numără Adina Florea, fost adjunct al SIIJ

07 Mar 2020 2749

Plenul CSM se interesează de activitatea Secţiei Speciale. Doi procurori constănţeni lucrează la Secţie. Ambii vor să devină inspectori judiciari

02 Mar 2020 1005

Concursul pentru posturile de inspectori judiciari. Ce a declarat magistratul Adina Florea, din cadrul Secţiei Speciale

26 Feb 2020 1628

Concursuri pentru Secţia Specială. Ce a decis Consiliul Superior al Magistraturii

22 Feb 2020 383

Contracandidaţii Judecători şi procurori care schimbă macazul. Concursul pentru posturile de inspectori judiciari

21 Feb 2020 822

Oficial Magistratul constănțean Adina Florea, de la SIIJ, vrea să devină inspector judiciar. Cine s-a mai înscris în concurs

19 Feb 2020 1277

Consiliul Superior al Magistraturii, despre acțiunile recente ale Secției Speciale Vom sesiza Comisia Europeană

17 Feb 2020 1693

De ce s-a retras din fruntea SIIJ Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

07 Dec 2019 3989

Surse judiciare Procurorul constănțean Adina Florea, retrasă din fruntea SIIJ

05 Dec 2019 1307

Numirea Adinei Florea în fruntea SIIJ. Oficial de la CSM

16 Oct 2019 2126