Plenul CSM, cu ochii pe Secţia Specială. Ce decizii s-au luat în legătură cu Adina Florea şi fostul şef al Secţiei, Gheorghe Stan


După nenumărate şedinţe în care fie nu au avut cvorum, fie nu s-au înţeles, membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au căzut, în final, de acord asupra aspectelor ce ţin de concursul pentru conducerea Secţiei Speciale. Mai exact, aceştia s-au pus de acord pentru a lua act, cu unanimitate de voturi exprimate, de retragerea candidaturii magistratului Adina Florea din procedura de numire în postul de procuror şef al Secţiei Speciale, ca urmare a câştigării concursului.
 
De altfel, anunţul potrivit căruia procurorul constănţean a solicitat să se retragă din procedura de numire în fruntea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a venit încă de la finalul săptămânii trecute. În acest context, la şedinţa Plenului din data de 10 decembrie, cu unanimitate de voturi s-a luat act de retragerea candidaturii depuse de Adina Florea. În acelaşi timp, Plenul CSM „constată închisă procedura de ocupare a funcţiei de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie“.
 
Cu o ocazie anterioară, procurorul Adina Florea ne-a declarat că a luat decizia de a se retrage din procedura de numire în conducerea SIIJ întrucât a considerat că aşa este cel mai bine pentru Secţia Specială. De asemenea, magistratul ne-a precizat, cu aceeaşi ocazie, că îşi va continua activitatea tot în cadrul Secţiei Speciale, pe o funcţie de execuţie.
 
Legat de postul de procuror şef al SIIJ, surse judiciare ne-au declarat că, potrivit legii, în acest punct ar urma să se declanşeze procedura privind organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei.
 

Judecătorul CC, cu cererea respinsă

 
Trebuie însă menţionat că, în aceeaşi şedinţă, Plenul CSM a analizat şi solicitarea făcută de fostul procuror şef al SIIJ, respectiv magistratul Gheorghe Stan, numit între timp judecător al Curţii Constituţionale a României. Anterior, acesta solicitase Consiliului Superior al Magistraturii să îi rezerve un post de procuror în cadrul Secţiei Speciale, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională.
 
După săptămâni bune de când magistratul a formulat această solicitare, Plenul CSM a analizat-o în şedinţa din 10 decembrie.
Mai exact, conform informaţiilor oficiale, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii domnului Stan Gheorghe referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României“.
 
În aceste condiţii, trebuie amintit că, din totalul magistraţilor cu drept de vot în cadrul Plenului CSM, o majoritate de nouă membri au optat pentru respingerea cererii, cinci voturi au fost pentru admiterea ei şi un alt vot a fost pentru a se admite cererea, dar la o altă unitate de parchet.
 

Istoricul conducerii SIIJ

 

Amintim că magistratul Gheroghe Stan a fost cel care a deţinut funcţia de procuror şef al SIIJ încă de la înfiinţarea sa, în timp ce postul de procuror şef adjunct a fost deţinut de magistratul constănţean Adina Florea. După numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a magistratului Gheorghe Stan, conducerea SIIJ a fost asigurată de procuroarea Adina Florea. Odată cu înscrierea în concursul organizat la nivelul CSM pentru postul de procuror şef lăsat gol de plecarea magistratului Gheorghe Stan, Adina Florea şi-a dat demisia din funcţia de procuror şef adjunct al structurii. În urma concursului susţinut în vară, Adina Florea a obţinut nota cea mai mare, însă rezultate concursului nu au mai fost validate în Plenul CSM şi nici nu a avut loc numirea oficială în funcţii a candidaţilor declaraţi câştigători.
 
În acest context, săptămâna trecută, Adina Florea s-a retras din procedura de numire în funcţia de conducere. La acest moment conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este asigurată de procurorul şef adjunct Nicolae Marin. Magistratul a fost numit pe funcţie prin HCSM 110/2019, mandatul său fiind valabil începând cu data de 4 iunie 2019, pentru o perioadă de trei ani.

 
Surse foto: Gheorghe Stan: https://www.info-sud-est.ro/

Adina Florea: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 

De ce s-a retras din fruntea SIIJ Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

 Preşedintele CSM "Este un veritabil boicot instituţional". Plenul ar fi trebuit să valideze azi concursul câştigat de Adina Florea pentru Secţia Specială

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foștii procurori – inspectori judiciari Adina Florea și Silviu Ciocoiu, răspuns negativ de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

12 Feb 2024 1028

Fostul magistrat Adina Florea, victorie la Curtea de Apel Constanța! (MINUTA)

29 Jan 2024 1969

Instanța s-a retras pentru deliberări în procesul deschis de fostul procuror constănțean Adina Florea Inspecției Judiciare

15 Jan 2024 1064

Proces cu fostul magistrat Adina Florea și Inspecția Judiciară la Curtea de Apel Constanța. Dosarul, amânat de judecători

28 Nov 2023 945

Fostul magistrat Adina Florea, noul director executiv al Departamentului Juridic din Camera de Comerț și Industrie a României

31 Oct 2023 1538

Cunoscutul magistrat Adina Florea, victorie împotriva Inspecției Judiciare, la Constanța! Primele nemulțumiri

04 Oct 2023 3465

Știri justiție Constanța Fostul magistrat Adina Florea câștigă la Constanța procesul cu Inspecția Judiciară (MINUTA)

07 Sep 2023 2075

Fostul magistrat și inspector judiciar Silviu Ciocoiu, în proces cu Inspecția Judiciară! Termen azi la Tribunalul Constanța

29 Jun 2023 1270

Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară

09 May 2023 1775

De astăzi Magistratul Adina Florea a ieșit la pensie!

21 Dec 2022 3685

Ultima oră! Președintele a semnat decretul de pensionare pentru magistrații Adina Florea și Silviu Ciocoiu

30 Nov 2022 1960

Sfârșitul unei ere! Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

04 Nov 2022 6989

Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, se pensionează!

02 Nov 2022 2836

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2361

Andrei Bodean și Adina Florea Secţia Specială, clasare pentru mai mulți procurori din Constanța. Ordonanța, menținută de Curtea Supremă

30 Jun 2022 2581