Poliţia Locală Constanţa a amendat o asociaţie de proprietari pentru graffiti-ul de pe bloc. S-a ajuns în instanţă. Iată decizia!

O asociaţie de proprietari din Constanţa a contestat în instanţă o amendă primită în luna octombrie a anului 2018 de la Poliţia Locală Constanţa pentru că pe faţada blocului se aflau mai multe desene de tip graffiti. Judecătoria Constanţa a decis înlocuirea amenzii cu avertismentul.
 
Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 01.11.2018, petenta, în contradictoriu cu intimatul Primăria Municipiului Constanţa - Direcţia Poliţia Locală, cere anularea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. PV00917 din 19.10.2018, nr. PV00466 din 19.10.2018, nr. PV00918 din 19.10.2018, prin care a fost sancţionată în baza art. 11 alin. 7 din HCLM nr. 184/2013, întrucât faţada blocului conţinea elemente de graffiti, iar în subsidiar, înlocuirea amenzilor cu avertismentul.
 
În motivare, petenta a precizat că a persoane neidentificate au murdărit/desenat pereţii unor scări de bloc din asociaţie, astfel de incidente fiind rezolvate şi în trecut din iniţiativa asociaţiei, fără avertizări sau sancţiuni din partea organelor de poliţie sau a autorităţii locale. Petenta a susţinut că, în momentul constatării apariţiei acestor desene, nedorite nici de proprietarii de apartamente din asociaţie, nici de autorităţile locale, era de preferat o înştiinţare sau un avertisment prealabil şi doar dacă în câteva zile nu ar fi luat măsurile adecvate să urmeze o sancţiune pecuniară.
 
Contestatoarea a menţionat că aplicarea de sancţiuni la adresa asociaţiei nu va avea ca efect îndreptarea atitudinii acelora care au comis aceste încălcări ale HCLM a Municipiului Constanţa nr. 184/2013, ci va avea ca efect costuri suplimentare, în prag de iarnă, pentru locatarii asociaţiei, implicând nemulţumiri, precum şi diminuarea fondurilor alocate programului „Curăţăm Constanţa Noastră”, iniţiat de Primăria Municipiului Constanţa.
 
Totodată, petenta a învederat instanţei că desenele au fost deja acoperite cu vopsea lavabilă de culoare apropiată de cea a blocului, dar diferenţa este vizibilă, astfel încât urmarea este doar îmbunătăţirea aspectului, fără a putea obţine însă în totalitate efectul dorit. Petenta a arătat că o acţiune energică a poliţiei locale în identificarea persoanelor responsabile de aceste acte de vandalism ar avea ca efect descurajarea unor astfel de acţiuni pe viitor.
 
De asemenea, contestatoarea a arătat că nu este moral şi nici legal a se aplica simultan trei amenzi aceleiaşi asociaţii de proprietari, în aceeaşi perioadă, pentru faptele a trei scări de bloc din aceeaşi asociaţie şi că nu sunt vinovaţi de apariţie acestor desene, neavând la dispoziţie mijloace evidente de prevenire a mâzgălirii zidurilor blocurilor cu desene de tip graffiti.
 
Veridicitatea faptei este confirmată de planşele foto ataşate la dosarul cauzei de către petentă, din care rezultă că pe faţada blocului pe situat pe bd. Mamaia nr. 60, scările LD4A, LD4B, LD4C, se regăseau elemente de graffiti, situaţie de fapt necontestată de altfel de către petentă. Instanţa, deşi reţine că în mod corect agentul constatator a sancţionat-o contravenţional pe petentă, apreciază totuşi că amenzile contravenţionale, în cuantum de 1.000 de lei fiecare, nu corespund gradului de pericol social concret al faptei, motiv pentru care, în temeiul art. 34 OG nr. 2/2001, va proceda la reindividualizarea sancţiunilor.
 
Astfel, chiar dacă generic o faptă prezintă pericolul social care justifică reglementarea ei ca o contravenţie, în anumite condiţii concrete, fapta respectivă, deşi prezintă formal toate elementele constitutive ale unei contravenţii, prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările în care a fost săvârşită şi conduita ulterioară a petentei.
 

În acest sens, instanţa reţine că petenta şi-a îndeplinit obligaţia de igienizate şi conservare a faţadelor clădirilor, aspect dovedit prin înscrisurile aflate la filele 21-24, împrejurare de natură a fundamenta soluţia de înlocuire a sancţiunii amenzii aplicate cu sancţiunea avertismentului.
 
Faţă de cele expuse, instanţa va admite în parte plângerea contravenţională şi va înlocui amenzile contravenţionale aplicate cu sancţiunea avertismentului. Instanţa atrage atenţia petentei asupra pericolului social al faptei contravenţionale săvârşite şi recomandă petentei respectarea pe viitor a dispoziţiilor legale.

 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stație de autobuz din cartierul constănțean Poarta 6, vandalizată de un minor. Ce măsuri vor lua polițiștii locali (VIDEO)

27 Mar 2024 643

Acte de vandalism în Constanța! Făptașii, doi tineri, identificați de polițiști (VIDEO)

13 Mar 2024 879

Adolescenți surprinși în timp ce vandalizau un loc de joacă din Constanța! (FOTO)

12 Mar 2024 595

Primăria Constanța „Nicio faptă antisocială nu rămâne nepedepsită” (VIDEO)

07 Mar 2024 668

Firme Constanța Capitalul social al Graffiti Pro Audio SRL a fost majorat

03 Feb 2024 645

Constanța Tineri sancționați cu amendă uriașă de polițistii locali pentru că efectuau desene tip graffiti

26 Jan 2024 830

Primăria Constanța sancționează „arta stradală”. Amenzi pentru vandalism

20 Sep 2023 877

Constanța Stație de autobuz vandalizată de un tânăr! Suspectul, sancționat de polițștii locali (GALERIE FOTO)

15 Jul 2023 949

Constanța Minor filmat în timp ce realiza desene tip graffiti pe gardul Școlii Gimnaziale nr. 24 ,,Ion Jalea”. Ce măsuri au luat polițiștii locali

27 Jun 2023 2164

Părinți amendaţi la Constanța! Copiii au desenat graffiti în zona pasajului de la Cora Brătianu (FOTO)

31 May 2023 1669

Constanța „Artist“ depistat în flagrant de polițiștii locali în timp ce efectua desene tip graffiti pe un monument istoric din fața teatrului Oleg Danovski

21 Apr 2023 1097

Constanța. Copil de 13 ani, prins în timp ce desena graffiti pe un perete. Ce măsuri au luat polițiștii (GALERIE FOTO)

02 Jun 2022 2113

Poliția Locală Constanța, pe urmele celor care „murdăresc orașul” cu graffiti-uri (GALERIE FOTO)

02 May 2022 1950

Ateneul Român a fost vandalizat! Primarul general și Directorul Poliției București au fost sesizați

07 Dec 2021 1668

Fotoreportaj Spectacol de culoare pe plaja Reyna din Constanța. Cum arată stabilopozii vopsiți (galerie foto+VIDEO)

28 Nov 2021 4572