Justitie

Poliţia Locală Constanţa a amendat o asociaţie de proprietari pentru graffiti-ul de pe bloc. S-a ajuns în instanţă. Iată decizia!

O asociaţie de proprietari din Constanţa a contestat în instanţă o amendă primită în luna octombrie a anului 2018 de la Poliţia Locală Constanţa pentru că pe faţada blocului se aflau mai multe desene de tip graffiti. Judecătoria Constanţa a decis înlocuirea amenzii cu avertismentul.
 
Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 01.11.2018, petenta, în contradictoriu cu intimatul Primăria Municipiului Constanţa - Direcţia Poliţia Locală, cere anularea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. PV00917 din 19.10.2018, nr. PV00466 din 19.10.2018, nr. PV00918 din 19.10.2018, prin care a fost sancţionată în baza art. 11 alin. 7 din HCLM nr. 184/2013, întrucât faţada blocului conţinea elemente de graffiti, iar în subsidiar, înlocuirea amenzilor cu avertismentul.
 
În motivare, petenta a precizat că a persoane neidentificate au murdărit/desenat pereţii unor scări de bloc din asociaţie, astfel de incidente fiind rezolvate şi în trecut din iniţiativa asociaţiei, fără avertizări sau sancţiuni din partea organelor de poliţie sau a autorităţii locale. Petenta a susţinut că, în momentul constatării apariţiei acestor desene, nedorite nici de proprietarii de apartamente din asociaţie, nici de autorităţile locale, era de preferat o înştiinţare sau un avertisment prealabil şi doar dacă în câteva zile nu ar fi luat măsurile adecvate să urmeze o sancţiune pecuniară.
 
Contestatoarea a menţionat că aplicarea de sancţiuni la adresa asociaţiei nu va avea ca efect îndreptarea atitudinii acelora care au comis aceste încălcări ale HCLM a Municipiului Constanţa nr. 184/2013, ci va avea ca efect costuri suplimentare, în prag de iarnă, pentru locatarii asociaţiei, implicând nemulţumiri, precum şi diminuarea fondurilor alocate programului „Curăţăm Constanţa Noastră”, iniţiat de Primăria Municipiului Constanţa.
 
Totodată, petenta a învederat instanţei că desenele au fost deja acoperite cu vopsea lavabilă de culoare apropiată de cea a blocului, dar diferenţa este vizibilă, astfel încât urmarea este doar îmbunătăţirea aspectului, fără a putea obţine însă în totalitate efectul dorit. Petenta a arătat că o acţiune energică a poliţiei locale în identificarea persoanelor responsabile de aceste acte de vandalism ar avea ca efect descurajarea unor astfel de acţiuni pe viitor.
 
De asemenea, contestatoarea a arătat că nu este moral şi nici legal a se aplica simultan trei amenzi aceleiaşi asociaţii de proprietari, în aceeaşi perioadă, pentru faptele a trei scări de bloc din aceeaşi asociaţie şi că nu sunt vinovaţi de apariţie acestor desene, neavând la dispoziţie mijloace evidente de prevenire a mâzgălirii zidurilor blocurilor cu desene de tip graffiti.
 
Veridicitatea faptei este confirmată de planşele foto ataşate la dosarul cauzei de către petentă, din care rezultă că pe faţada blocului pe situat pe bd. Mamaia nr. 60, scările LD4A, LD4B, LD4C, se regăseau elemente de graffiti, situaţie de fapt necontestată de altfel de către petentă. Instanţa, deşi reţine că în mod corect agentul constatator a sancţionat-o contravenţional pe petentă, apreciază totuşi că amenzile contravenţionale, în cuantum de 1.000 de lei fiecare, nu corespund gradului de pericol social concret al faptei, motiv pentru care, în temeiul art. 34 OG nr. 2/2001, va proceda la reindividualizarea sancţiunilor.
 
Astfel, chiar dacă generic o faptă prezintă pericolul social care justifică reglementarea ei ca o contravenţie, în anumite condiţii concrete, fapta respectivă, deşi prezintă formal toate elementele constitutive ale unei contravenţii, prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările în care a fost săvârşită şi conduita ulterioară a petentei.
 
În acest sens, instanţa reţine că petenta şi-a îndeplinit obligaţia de igienizate şi conservare a faţadelor clădirilor, aspect dovedit prin înscrisurile aflate la filele 21-24, împrejurare de natură a fundamenta soluţia de înlocuire a sancţiunii amenzii aplicate cu sancţiunea avertismentului.
 
Faţă de cele expuse, instanţa va admite în parte plângerea contravenţională şi va înlocui amenzile contravenţionale aplicate cu sancţiunea avertismentului. Instanţa atrage atenţia petentei asupra pericolului social al faptei contravenţionale săvârşite şi recomandă petentei respectarea pe viitor a dispoziţiilor legale.
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanţa a sesizat Poliţia în urma unor desene graffiti

04 Jun 2019 542

Constanța „Carnavalul Copiilor”, în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie. Ce activități îi așteaptă pe cei mici

31 May 2019 741

Activități de ecologizare, desfășurate de polițiștii locali constănțeni și angajații Polaris

12 Apr 2018 731

Graffiti în 3D, la Constanţa. Scene biblice surprinse în apropierea Bisericii Catolice Sfântul Anton de Padova (fotoreportaj)

27 Apr 2017 6657

Studenții Facultății de Arte – „Ultima şansă” … „Arta în stradă”

15 Apr 2016 1494

Pe mai multe avioane de pe aeroporturile din Franța s-au gasit mesaje în arabă

28 Nov 2015 1119

„Lasă-mă să mor pentru ce iubesc!“ Graffiti, arta ilegală care dă culoare zidurilor Constanţei (galerie foto)

24 Jun 2015 5638

Concurs de graffiti în Mamaia Nord

15 Jun 2015 1147

Melodia zilei Stereophonics - Graffiti On The Train

10 Jun 2015 930

Scoasă la vânzare din 2013, încă îşi caută cumpărător Vila Şuţu - istoria secolului XIX, „pângărită” cu graffiti

16 Apr 2015 3896

Tragedie în lumea artei stradale A murit Regele Robbo, un veteran al fenomenului Graffiti (foto si video)

09 Aug 2014 2216

Litoral Tv Cel mai mare graffiti din România

09 Jun 2014 2536

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Prima TV de către Cristian Burci

27 Jan 2014 1201

Imagini senzaţionale surprinse de telegraph.co.uk O fotografie de Boboteaza de la Constanţa face înconjurul lumii

07 Jan 2014 5084

Epava de la Costineşti are o nouă înfăţişare (vezi video)

13 Sep 2013 3569