Polițiștii locali din Constanța l-au dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța! Care sunt nemulțumirile (DOCUMENT)

  • Dispoziția primarului Vergil Chițac a fost contestată în instanță, atât de către Sindicatul Liber al Salariaților din Administrația Publică din Constanța, cât și de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian.
  • În cauză este vorba despre Dispoziția 5494/28.10.2021, pentru aprobarea Regulamentului Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului (disponibil în Secțiunea Document), documentul fiind dispus de primarul Vergil Chițac și contrasemnat de secretarul general Viorela Mirabela Călin.
  • Surse apropiate cazului au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că nemulțumirile polițiștilor locali din oraș vizează, printre altele faptul că, prin documentul contestat în instanță, se stabilește obligația testării auto a polițiștilor locali din cadrul Direcției Generale Poliției Locale Constanța care utilizează autovehiculele DGPL.
  • Testarea auto a polițiștilor locali din Constanța presupune, întocmai ca examenul de permis stabilit prin lege, testare grilă cu 26 de întrebări, timp de răspuns 30 de minute și punctaj minim de 22 de puncte, dar și o probă practică pentru verificarea competențelor, la care polițistul local nu trebuie să însumeze mai mult de 20 de puncte de penalizare.
  • Întregul Regulament Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului din Constanța poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
Polițiștii locali din Constanța l-au dat în judecată pe primar și au cerut instanței să anuleze și, până la terminarea procesului, să suspende una dintre dispozițiile emise de Primarul Municipiului Constanța!
 
Mai exact, în cauză este vorba despre Dispoziția 5494/28.10.2021, pentru aprobarea Regulamentului Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului (disponibil în Secțiunea Document), documentul fiind dispus de primarul Vergil Chițac și contrasemnat de secretarul general Viorela Mirabela Călin.
 
Surse apropiate cazului au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că nemulțumirile polițiștilor locali din oraș vizează, printre altele faptul că, prin documentul contestat în instanță, se stabilește obligația testării auto a polițiștilor locali din cadrul Direcției Generale Poliției Locale Constanța care utilizează autovehiculele DGPL.
 
Testarea auto a polițiștilor locali din Constanța presupune, întocmai ca examenul de permis stabilit prin lege, testare grilă cu 26 de întrebări, timp de răspuns 30 de minute și punctaj minim de 22 de puncte, dar și o probă practică pentru verificarea competențelor, la care polițistul local nu trebuie să însumeze mai mult de 20 de puncte de penalizare.
 
Practic, „sala“ și „orașul“, cum le sunt cunoscute cele două probe cursanților de la școala de șoferi.
 
În cadrul DGPL Constanța, potrivit dispoziției primarului Vergil Chițac, această testare auto se va susține anual. Polițiștii locali care au fost respinși la prima testare au dreptul să susțină una nouă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data susținerii primei testări. Dacă aceștia sunt respinși din nou, vor fi reevaluați după șase luni.
 
Sindicatele au contestat dispoziția primarului Chițac
 
Aceste prevederi, alături de altele, sunt cuprinse în Regulamentul Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului, adoptat prin Dispoziția primarului Vergil Chițac nr. 5494/28.10.202.

 
În cursul acestei săptămâni, dispoziția primarului a fost contestată în instanță, atât de către Sindicatul Liber al Salariaților din Administrația Publică din Constanța, cât și de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian.
 

Dosarul are indicativul 832/118/2022, fiind înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal al Tribunalului Constanța la data de 8 februarie 2022, iar obiectul dosarului fiind „anulare act administrativ / suspendare act administrativ Dispoziția nr. 5494/28.10.2021“.
 
Pârâtul în cauză este Primarul Municipiului Constanța, iar reclamanții sunt cele două sindicate menționate anterior.
 
„Am solicitat anularea dispoziției și suspendarea executării acesteia“
 
Contactat telefonic, Andrei Pulbere, reprezentantul Sindicatului Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian Constanța, a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că acțiunea a fost introdusă pe rolul Tribunalului Constanța.
 
„Este un proces în care am solicitat anularea dispoziției și, respectiv, suspendarea executării acesteia până la pronunțarea unei hotărâri definitive în sensul anulării“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, Andrei Pulbere.
 
Prima înfățișare în cauză a fost fixată în proces la data de 1 martie 2022, de la ora 10.30, cazul fiind în atenția Completului CA1 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Radu Dumitru Comșa.
 
Oricare va fi decizia pe care o va pronunța în cauză Tribunalul Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară de către oricare dintre părțile ce se arată nemulțumite.
 
Polițiștii locali „trebuie să dovedească aptitudinile necesare“
 
Spre o corectă și completă informare a publicului, precizăm că în regulamentul contestat, la articolul 250 se arată că „pentru a conduce autospeciala de serviciu, polițiștii locali din cadrul DGPL trebuie să dovedească faptul că au cunoștințele, aptitudinile și competențele necesare“.
 
În acest sens, se precizează în continuare, „anual, personalul desemnat de către directorul general al DGPL va efectua testarea cunoștințelor teoretice și practice a întregului personal care utilizează în activitate autovehiculele din dotarea Direcției generale poliția locală“.
 
„Evaluarea constă în susținerea unui test tip grilă și a unei probe practice pentru verificarea competențelor necesare“, potrivit dispoziției primarului Vergil Chițac.
 
Așa cum am arătat anterior, testarea auto a polițiștilor locali din Constanța urmează practic același model ca examenul pentru obținerea carnetului de șofer.
 
Întregul Regulament Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului din Constanța poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primăria Constanța, „mustrată“ din cauza camerelor video folosite de polițiștii locali! S-a ajuns la proces
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înaintea ședinței CLM Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la Primăria Constanța, îi înmânează lui Chițac un bilet către Eforie (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 285

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 333

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 358

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 467

Primarul Vergil Chițac „Au fost finalizate lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Corpului C3 de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Constanța“ (VIDEO)

26 Mar 2024 557

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ambasadei Republicii Franceze în România, în vizită la Primăria Constanța (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 485

Mesajul primarului Constanța, Vergil Chițac, de Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 453

Primarul Vergil Chițac „Fiecare mesaj de susținere mă determină să continui să lupt pentru schimbarea la față a Constanței“

24 Mar 2024 686

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 619

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 449

Primarul Vergil Chițac „Parcul de la Gară a fost și a rămas un simbol al orașului“ (VIDEO)

21 Mar 2024 693

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 740

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1380

Decizie de ultimă oră Viorela Mirabela Călin pierde procesul în fața primarului Vergil Chițac!

19 Mar 2024 549

Primarul municipiului Constanța „Lucrările de reabilitare a parcului de la Gară progresează“ (VIDEO)

18 Mar 2024 683