Testarea auto a polițiștilor locali, motiv de judecată cu Primarul Municipiului Constanța! Cine a câștigat, în primă instanță (MINUTA + DOCUMENT)

  • Instanța, în completul CA1, prezidat de magistratul Dumitru Radu Comșa, vicepreședintele Tribunalului Constanța, a decis să respingă acțiunea polițiștilor!
  • În cauză, este vorba despre Dispoziția 5494/28.10.2021, pentru aprobarea Regulamentului Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului, documentul fiind dispus de primarul Vergil Chițac și contrasemnat de secretarul general Viorela Mirabela Călin.
  • Surse apropiate cazului au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că nemulțumirile polițiștilor locali din oraș vizează, printre altele faptul că, prin documentul contestat în instanță, se stabilește obligația testării auto a polițiștilor locali din cadrul Direcției Generale Poliției Locale Constanța care utilizează autovehiculele DGPL.
  • Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate a instanței.
  • Întregul Regulament Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului din Constanța poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
Primarul Municipiului Constanța a fost acționat în instanță de polițiștii locali din oraș, care au încercat să anuleze și, respectiv, să suspende, una dintre dispozițiile emise de primar care privește activitatea polițilștilor!
 
Documentul în cauză, care a stârnit nemulțumirea polițiștilor locali, este chiar Dispoziția 5494/28.10.2021 pentru aprobarea Regulamentului Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului!
 
Ieri, 26 aprilie 2022, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au pronunțat un prim verdict în cauză!
 
Instanța, în completul CA1, prezidat de magistratul Dumitru Radu Comșa, vicepreședintele Tribunalului Constanța, a decis să respingă acțiunea!
 
Se arată în minuta hotărârii că Tribunalul „respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare“, dar și că „respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată“.
 
Totodată, instanța „obligă reclamantul la plata către pârât a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2856 lei reprezentând onorariul avocatului“.

Iată minuta deciziei Secției de Contencios administrativ și fiscal:

Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată. Obligă reclamantul la plata către pârât a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2856 lei reprezentând onorariul avocatului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 26.04.2022.

 
Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate.
 

Testarea auto a polițiștilor locali
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul 832/118/2022, în care reclamanți sunt Sindicatul Liber al Salariaților din Administrația Publică Constanța și Sindicatul Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian, în timp ce Primarul Municipiului Constanța este pârât.

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cauză este vorba despre Dispoziția 5494/28.10.2021, pentru aprobarea Regulamentului Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului, documentul fiind dispus de primarul Vergil Chițac și contrasemnat de secretarul general Viorela Mirabela Călin.
 
La momentul înregistrării dosarului la instanță, surse apropiate cazului au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că nemulțumirile polițiștilor locali din oraș vizează, printre altele faptul că, prin documentul contestat în instanță, se stabilește obligația testării auto a polițiștilor locali din cadrul Direcției Generale Poliției Locale Constanța care utilizează autovehiculele DGPL.
 
Testarea auto a polițiștilor locali din Constanța presupune, întocmai ca examenul de permis stabilit prin lege, testare grilă cu 26 de întrebări, timp de răspuns 30 de minute și punctaj minim de 22 de puncte, dar și o probă practică pentru verificarea competențelor, la care polițistul local nu trebuie să însumeze mai mult de 20 de puncte de penalizare.
 
Practic, „sala“ și „orașul“, cum le sunt cunoscute cele două probe cursanților de la școala de șoferi.
 
În cadrul DGPL Constanța, potrivit dispoziției primarului Vergil Chițac, această testare auto se va susține anual. Polițiștii locali care au fost respinși la prima testare au dreptul să susțină una nouă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data susținerii primei testări. Dacă aceștia sunt respinși din nou, vor fi reevaluați după șase luni.
 
Aceste prevederi, alături de altele, sunt cuprinse în Regulamentul Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului, adoptat prin Dispoziția primarului Vergil Chițac nr. 5494/28.10.202.
 
„Testarea cunoștințelor teoretice și practice“
 
Contactat telefonic la momentul deschiderii dosarului în instanță, Andrei Pulbere, reprezentantul Sindicatului Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian Constanța, a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că acțiunea a fost introdusă pe rolul Tribunalului Constanța.
 
„Este un proces în care am solicitat anularea dispoziției și, respectiv, suspendarea executării acesteia până la pronunțarea unei hotărâri definitive în sensul anulării“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, Andrei Pulbere.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în regulamentul contestat, la articolul 250 se arată că „pentru a conduce autospeciala de serviciu, polițiștii locali din cadrul DGPL trebuie să dovedească faptul că au cunoștințele, aptitudinile și competențele necesare“.
 
În acest sens, se precizează în continuare, „anual, personalul desemnat de către directorul general al DGPL va efectua testarea cunoștințelor teoretice și practice a întregului personal care utilizează în activitate autovehiculele din dotarea Direcției generale poliția locală“.
 
„Evaluarea constă în susținerea unui test tip grilă și a unei probe practice pentru verificarea competențelor necesare“, potrivit dispoziției primarului Vergil Chițac.
 
Așa cum am arătat anterior, testarea auto a polițiștilor locali din Constanța urmează practic același model ca examenul pentru obținerea carnetului de șofer.
 
Întregul Regulament Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului din Constanța poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
În cazul în care se va declara recurs, dosarul va fi trimis pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Constănțean amendat pentru că a parcat „în afara spațiilor marcate expres de administratorul drumului public“. A câștigat la fond! Ce a decis Tribunalul, în apel
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uniforme noi pentru Poliția Locală a municipiului Constanța

04 Jul 2022 475

Primăria Constanța, „urecheată“ pentru camerele de supraveghere ale polițiștilor locali. Final de proces

01 Jul 2022 647

Poliția Locală a Municipiului Medgidia face angajări. Ești interesat?

30 Jun 2022 483

„Parcarea sancţionată este una cotidiană“ Constănțean amendat pentru parcare „în afara spațiilor marcate expres“. Decizia instanței

27 Jun 2022 5283

Comerțul ilicit, în atenția polițiștilor din Constanța. Ce au descoperit oamenii legii în piața CET (GALERIE FOTO)

24 Jun 2022 1042

Constanța Polițiștii locali vor ridica 26 de vehicule fără stăpân sau care au fost abandonate. Unde le vor transporta (GALERIE FOTO)

24 Jun 2022 543

Suspect de tâlhărie, depistat de polițiștii locali în cartierul Henri Coandă din Constanța

22 Jun 2022 646

Imaginea care a împărțit internetul în două tabere! O mașină înmatriculată în Ucraina, ridicată de polițiștii locali din Constanța

22 Jun 2022 5649

Definitiv Șofer despăgubit de primărie după ce i-a fost ridicată mașina parcată lângă Baroul Constanța!

20 Jun 2022 3713

UPDATE Alarmă cu bombă la un centru comercial din Sectorul 1 al Capitalei. Cine a alertat Poliția Locală

19 Jun 2022 562

Constanța Șoferi amendați pentru că nu dețineau autorizație de folosire a tramei stradale și a avizului de traseu (GALERIE FOTO)

15 Jun 2022 798

Cât costă interconectarea sistemelor video locale ale unităților școlare la dispeceratul Poliției Locale Constanța

13 Jun 2022 501

Două persoane depistate de polițiștii locali din Constanța în zona Tomis 3 în timp ce consumau alcool și substanțe interzise

27 May 2022 1127

Atentate cu bombă împotriva a trei microbuze în Afganistan. Sunt mai multe victime

25 May 2022 523

Constanța Șofer surprins în timp ce făcea drifturi în parcarea de la Poarta 1. Ce amendă a primit conducătorul auto (VIDEO)

25 May 2022 762