Povestea cutremurătoare a unui tânăr din Medgidia rămas fără o mână în timpul programului! Despăgubit cu sute de mii de euro

  • Tânărului i-a fost prinsă mâna la un tocător de deșeuri din furnir.
  • Judecătoria Medgidia a pronunțat prima sentință, prin care băiatul va fi despăgubit cu 200.000 de euro.
  • Hotărârea instanței a fost deja atacată, iar procesul va fi judecat la instanța de apel.
Cunoscută drept țara în care se glumește amar pe seama faptului că o persoană este chemată la verificări pentru a vedea dacă nu cumva i-a crescut membrul amputat, în cazul în care beneficiază de pensie de handicap, România nu pare a fi locul în care un cetățean ar putea primi despăgubiri pentru un accident de muncă.

Și totuși, judecătorii constănțeni au contrazis această idee, printr-o hotărâre în care au decis despăgubirea unui tânăr cu suma de 200.000 de euro, după ce acesta și-a pierdut mâna într-un accident de muncă. Mai mult decât atât, persoanele considerate răspunzătoare de către instanță pentru această situație au fost și ele trase la răspundere, judecătorii hotărând condamnarea lor pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă.

Cazul s-a aflat iniţial în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, iar ancheta propriu-zisă a durat trei ani, din 2015 şi până în 2018, când s-a finalizat actul de inculpare, iar dosarul a fost trimis la instanță.
 

Dosarul, analizat de Judecătoria Medgidia

Acesta a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Medgidia la data de 18.04.2018, sub numărul 3152/256/2018. Magistraţii Judecătoriei au pronunţat o primă sentinţă în cauză în luna aprilie a acestui an, dar hotărârea a fost deja contestată, iar dosarul a ajuns acum în apel, la Curtea de Apel Constanţa, unde va fi analizat în toamnă.
În rechizitoriul întocmit de procurorii medgidieni se arată că două dintre angajatele societăţii unde a avut loc accidentul de muncă au fost deferite instanţei, fiind acuzate de nerespectatea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă şi, respectiv, vătămare corporală din culpă.
 

Date din rechizitoriu

În actul de sesizare a instanței, citat în Hotărârea 890/2020 a Judecătoriei, se arată că „s-a reținut în sarcina inculpatei C. I. că la data de 23 septembrie 2015 nu a respectat Instrucțiunile de lucru și protecția muncii pentru mașina de lucru tocător de deșeuri de fabricație furnir, (...), respectiv cele de la punctul 2 intitulat «Descrierea activităților - succesiunea operațiunilor» și a dat comanda de pornire numitei S.M. a benzii transportoare, în condițiile în care știa că acest lucru trebuie efectuat doar de către deservantul de la tocător, fapt care a condus la accidentarea numitului R. M.S., care a suferit un traumatism al brațului drept cu amputație 1/3 proximală a brațului drept produsă prin comprimare între corpuri dure care a necesitat 40 zile de îngrijiri medicale de la data producerii“.

Se mai arată în acelaşi act că „s-a reținut în sarcina inculpatei S.M. că la data de 23 septembrie 2015 nu a respectat Instrucțiunile de lucru și protecția muncă pentru mașina de lucru tocător de deșeuri de fabricație furnir (...), respectiv cele de la punctul 2 intitulat «Descrierea activităților - succesiunea operațiunilor» și a pornit banda transportoare la comanda numitei C. I., în condițiile în care știa că acest lucru trebuie efectuat doar de către deservantul de la tocător, fapt care a condus la accidentarea numitului R.M.S., care a suferit un traumatism al brațului drept cu amputație 1/3 proximală a brațului drept produsă prin comprimare între corpuri dure care a necesitat 40 zile de îngrijiri medicale de la data producerii“, potrivit www.rolii.ro.
 

S-au solicitat daune de 1 milion de euro

Iniţial, tânărul care şi-a pierdut mâna în accident s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând daune morale de 1.000.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro.
În faţa judecătorilor, cele două persoane acuzate au declarat că îşi recunosc vina şi au cerut să fie judecate în baza probelor administrate în timpul anchetei.
La finalul procesului, magistraţii au decis condamnarea celor două persoane la câte un an şi două luni de detenţie, pedepsele fiind suspendate sub supraveghere. De asemenea, s-a decis ca acestea să presteze şi muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile.

În ce priveşte tânărul ce şi-a pierdut mâna, judecătorii au decis ca acesta să fie despăgubit cu suma de 200.000 de euro.
În hotărârea instanţei, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în acest context, consecințele negative suferite de partea civilă în plan psihic și afectiv sunt extrem de dificil de cuantificat, fiind de netăgăduit suferința provocată persoanei vătămate, aspecte întărite și de martorii audiați“.

 

Ce a stabilit instanța

Astfel, conform sursei citate, „judecând în echitate în echitate, instanța apreciază că suma pretinsă (1.000.000 Euro) apare ca fiind excesivă și reprezintă o îmbogățire fără justă cauză a părții civile, având în vedere traumele și urmările suferite“.

Potrivit Jurindex, „consideră instanța că, raportat la urmările infracțiunii în privința persoanei vătămate suma de 200.000 Euro este rezonabilă, motiv pentru care, în privința daunelor morale acțiunea urmează să fie admisă în parte“.


Judecătorii au stabilit ca suma să fie achitată de către societatea la care lucrau părţile din proces şi unde se produsese accidentul.
Aşa cum am precizat, hotărârea a fost atacată deja, atât de către firma pusă la plată, cât şi de către tânărul care a suferit accidentul. În aceste condiţii, procesul se va relua la instanţa de apel.


Citește și:

Constanța:
Bărbat de 46 de ani, decedat la locul de muncă. Ce s-a întâmplat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidații pentru conducerea Judecătoriei Medgidia și a Judecătoriei Mangalia, confirmați de CSM

17 Mar 2024 510

Județul Constanța Tineri reținuți pentru tâlhărie la Medgidia! Doi dintre suspecți sunt minori

11 Feb 2024 808

Concurs pentru președinte la Judecătoria Medgidia, Judecătoria Mangalia, Tribunalul Tulcea și Judecătoria Măcin

04 Feb 2024 765

Județul Constanța Tineri reținuți de polițiștii din Medgidia pentru furt! Ce au stabilit anchetatorii (VIDEO)

02 Feb 2024 850

„Undă verde“ de la CSM pentru judecătorul Florentin Mircea Panait, la conducerea Judecătoriei Medgidia

20 Dec 2023 729

Florentin Mircea Panait, propus vice, în continuare, al Judecătoriei Medgidia

18 Dec 2023 763

Ce a decis CSM pentru magistrații Corll Cătălina Geană, Laura Sărac Aldea și Carmen Claudia Berevoescu, de la Judecătoriile Constanța, Medgidia și Mangalia

17 Nov 2023 941

Conducerea Judecătoriilor Constanța, Medgidia și Mangalia, în atenția CSM

14 Nov 2023 1202

Constanța. Final de proces în dosarul americanului acuzat că ar fi violat doi tineri din Medgidia! Prima condamnare - 19 ani

06 Nov 2023 1081

IPJ Constanța Tânăr de 18 ani, din Medgidia, reținut pentru tâlhărie calificată

02 Nov 2023 797

Peste 400 de judecători solicită trasferul la alte instanțe! Cine sunt magistrații din Constanța (LISTĂ)

31 Oct 2023 1942

Oficial, de la CSM Judecătorul Marius Cătălin Croitoru, preșdintele Judecătoriei Medgidia, menținut vicepreședinte delegat al Tribunalului Constanța

26 Oct 2023 664

Judecătorul Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia, propus vice în continuare al Tribunalului Constanța

23 Oct 2023 1046

Iată judecătorii din Constanța admiși la concursul de promovare (DOCUMENT)

07 Oct 2023 1623

Știri justiție Constanța Ce funcții de judecător sunt libere la Curtea de Apel Constanța și instanțele arondate

01 Aug 2023 1695