Povestea Laurei Codruţa Kovesi, „doamna de fier a justiţiei“. Lupte cu foştii şefi ai Constanţei (documente)

Supranumită în unele cercuri „doamna de fier a justiţiei“, admirată şi hulită în egală măsură, în grupuri diferite, Laura Codruţa Kovesi şi-a câştigat reputaţia de magistrat demn de luat în seamă. Spaimă a politicienilor mai mult sau mai puţin corupţi, prin instituţia pe care o conduce, fostul procuror general al României, în prezent şef al structurii Anticorupţie, se bucură de apreciere şi recunoaştere pe plan internaţional, chiar dacă în ţară părerile sunt împărţite la adresa sa. ZIUA de Constanţa vă prezintă adevărata faţă a Laurei Codruţa Kovesi, profesionistul din spatele luptătorilor anticorupţie, aşa cum reiese din actele oficiale.
 
Doctor în drept din anul 2012, Laura Codruţa Kovesi a ajuns un nume de răsunet în magistratura de la noi din ţară, în general, dar şi în cercurile de politicieni locali. Magistrat pentru care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, cerea suspendarea din funcţie şi pe care o găsea „răspunzătoare“ pentru orice nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie care ia calea instanţelor de judecată, Kovesi pare să se fi obişnuit cu acuzele grele venite din sfera politicii, devenind imună la toate cuvintele pe care politicienii îndeobşte le găsesc la adresa sa în momentele în care sunt citaţi la DNA.
 
Radu Mazăre
„Madam Kovesi trebuie trasă pe dreapta”


Kovesi, despre dosarul lui Radu Mazăre
„Judecătorul a luat măsura controlului judiciar, ceea ce înseamnă că sunt probe în dosar“


Kovesi, despre ridicarea lui Mazăre cu jandarmi dintr-un restaurant
„Nu cred că a fost deranjat”


Laura Kovesi despre Uniforma lui Mazare
„Am sa verific daca acest dosar a fost solutionat"


Mazăre solicită suspendarea lui Băsescu şi a lui Kovesi
 
La solicitarea Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA

Radu Mazăre, o nouă rundă cu inspectorii judiciari


Prin iunie 2014, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef al CJC, a solicitat desfiinţarea DNA. În replică, Laura Codruţa Kovesi a spus: „Că suntem eficienţi nu trebuie să fie motiv să fim desfiinţaţi. Există zvonuri, încurajate de astfel de declaraţii, au existat dintotdeauna, au încercat, au existat proiecte că ar putea fi modificată competenţa DNA, că ar putea fi comasată cu DIICOT. Dar DNA a fost dată ca exemplu de bune practici pentru toate ţările UE. Nu cred că ar trebui să existe măcar intenţia de a face aşa ceva. Nu ştiu să existe un astfel de proiect. Și dacă se reorganizează procurorii, nu pot să fie daţi afară, o să îşi facă în continuare treaba, nu se schimbă nimic. Nu trebuie desfiinţată DNA”, a adăugat Kovesi.
 
În luna august 2014, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că autorităţile din Statele Unite ale Americii urmează a pune în aplicare mandatul de arestare preventivă a lui Nicuşor Daniel Constantinescu„Părea că este în SUA, la ultimele informaţii. Vineri, au fost transmise către Tribunal formalităţile pentru a fi dat în urmărire internaţională. Urmează ca autorităţile din SUA să pună în aplicare acest mandat“, a declarat şefa DNA.
 
Cum reacţionează Kovesi la solicitarea lui Nicuşor Constantinescu privind desfiinţarea DNA

Laura Codruţa Kovesi, invitată la Adevărul Live
„Nicuşor Constantinescu a respectat regulile DNA“


Codruţa Kovesi, despre Nicuşor Constantinescu
Autorităţile din SUA vor pune în aplicare mandatul de arestare (rechizitorii)

Legiunea de Onoare şi Steaua României

Şi cum să nu fie aşa când, pe plan internaţional, şefa Anticorupţie se bucură de distincţii precum Decoraţia Ordinul „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare“, conferită de preşedintele Franţei, premiul „Femei curajoase“, obţinut în 2014 de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, ori Decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, oferită de preşedintele României în 2012! Acestora li se adaugă şi alte distincţii internaţionale, printre care şi una oferită de şeful Serviciilor Secrete din SUA.

21 de ani în magistratură

Care a fost însă traseul profesional pe care Laura Codruţa Kovesi l-a parcurs înainte de a deveni vârful de lance al Direcţiei Naţionale Anticorupţie? Potrivit CV-ului oficial, cariera de acuzator şi-a început-o în urmă cu exact 21 de ani, în septembrie 1995, ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, după patru ani devenind procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, post pe care l-a deţinut timp de un an şi jumătate. Imediat apoi, Kovesi este avansată în funcţia de procuror-şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate, în cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu, în 2002 devenind procuror-şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog, al aceleiaşi unităţi de parchet. Cariera sa în cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu se încheie în 2004, după ce, timp de trei luni, a fost inclusiv şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

De la DIICOT, şefă peste toţi

De aici, Laura Codruţa Kovesi pleacă la DIICOT Sibiu, la data de1 ianuarie 2006 devenind procuror-şef al Biroului Teritorial Sibiu al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Funcţia a deţinut-o însă pentru o perioadă relativ scurtă, întrucât, înainte de finele aceluiaşi an, primeşte mandatul de procuror general al României, fiind numită şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Se pare că funcţia i s-a potrivit Laurei Codruţa Kovesi ca o mănuşă, femeia rămânând şefă peste destinele magistraturii din România timp de şase ani, calitate schimbată în octombrie 2012, pentru o scurtă perioadă, cu cea de ministru-consilier, Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. În cele din urmă, destinul profesional a adus-o pe Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în funcţia de procuror-şef al DNA, post pe care îl ocupă deja de mai bine de trei ani.

Ce bunuri şi ce interese are şefa DNA

Aşa un CV impresionant ne-ar putea duce pe toţi cu gândul inclusiv la o avere fabuloasă deţinută de şefa Anticorupţiei din România. Cu toate acestea, se pare că lucrurile nu ar sta deloc aşa. Ce case, ce terenuri, ce maşini - Laura Codruţa Kovesi are un modest apartament şi câţiva bani în bancă! Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, document actualizat la data de 22 august anul curent, şefa DNA nu deţine, la capitolul bunuri imobiliare, altceva decât un apartament de două camere, în capitală, cumpărat în 2007, în urma unui credit ipotecar. Fără maşină, dar şi fără bijuterii ori obiecte de artă cu o valoare de peste 5.000 de euro, Laura Codruţa Kovesi a notat un depozit în euro deschis în anul 2016, în valoare de 7.567,49 de euro. De asemenea, „doamna de fier a justiţiei“ şi-a deschis, tot anul acesta, şi două conturi curente în lei, la aceeaşi bancă, fiind vorba despre unul de 1.425,48 de lei şi un altul de 14.118,31 de lei. Nu în ultimul rând, Kovesi a menţionat şi un „cont rate“, în euro, suma lunară fiind de 994,60 de euro.

Salariul anual, 159.327 de lei

În ce priveşte datoriile şefei DNA, aceasta are de returnat suma de 45.000 de euro către o bancă, scadenţa fiind în 2033. Salariul încasat de la DNA îi asigură un venit anual de 159.327 de lei, iar participarea ca expert la trei programe internaţionale i-a adus un venit suplimentar de 4.022 de euro. Iar declaraţia de interese a magistratului ne arată faptul că nu are acţiuni la diferite societăţi comerciale, nu face parte din nicio asociaţie profesională, nu este membru al vreunui partid politic şi nici nu are rude care să fi încheiat diverse contracte cu statul.
 
Aşadar, Laura Codruţa Kovesi, indiferent că este hulită ori admirată în diferitele cercuri ale justiţiei sau ale politicii de la noi, nu pare să se fi îmbogăţit peste noapte prin prisma funcţiilor deţinute şi nici nu pare să aibă interese pentru vreo sferă sau alta a sectorului privat.
 
În secţiunea „Documente” a ediţiei online, puteţi accesa declaraţiile de avere şi de interese ale procurorului-şef al DNA.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Geoană conduce în clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Kovesi și primarul Clujului

05 Dec 2023 940

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 782

În dosar cu foști șefi și adjuncți SRI Clasare la Curtea Supremă pentru procurorul constănțean Adina Florea și Laura Codruța Kovesi! (MINUTA)

15 Jul 2022 2381

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 981

Prima condamnare într-un dosar deschis de noul Parchet european, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi

23 Nov 2021 1662

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

29 Jan 2021 4512

Laura Codruţa Kovesi Parchetul European va apăra nu doar cetăţenii şi bugetul UE, ci şi statul de drept

16 Oct 2020 2177

Consiliul UE a numit azi procurorii din cadrul Parchetului European care va fi condus de Codruţa Kovesi. Cine va reprezenta România

27 Jul 2020 1751

Curtea Supremă a respins recursul Inspecției Judiciare privind acțiunea disciplinară împotriva Laurei Codruța Kovesi

02 Jun 2020 2600

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului privind-o pe Laura Codruța Kovesi

06 May 2020 2183

Laura Codruța Kovesi, discurs în Parlamentul European „Ne vom confrunta cu oameni puternici şi periculoşi”

03 Dec 2019 2397

CSM propune eliberarea din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, de la DIICOT Sibiu

31 Oct 2019 2040

Laura Codruţa Kövesi a fost validată în funcţia de procuror-şef european de Parlamentul European

16 Oct 2019 2374

Laura Codruţa Kövesi, în urma acordului dintre Parlamentul European și Consiliul UE, va deveni procuror-șef european

24 Sep 2019 2112

„Pentru mine este o continuare a activității de la DNA” Kovesi cere procurorilor și judecătorilor „să continue ce s-a început”

20 Sep 2019 1843