Povestea unui constănțean achitat definitiv după condamnare cu executare! Cere daune de zeci de mii de euro

 
  • În dosarul civil cu numărul 55/36/2021, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice are calitatea de intimat, în timp ce bărbatul din Constanța care a stat în arest și, ulterior, a fost achitat definitiv are calitate de contestator.
  • Cazul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța la data de 8 februarie 2021.
  • După un lung proces, în care s-a decis achitarea, rejudecarea, condamnarea și, în cele din urmă, achitarea definitivă a bărbatului, cazul său a fost închis în instanță.
  • Omul spune că a fost arestat preventiv, la domiciliu și sub control judiciar, precum și în executarea pedepsei în diferite perioade.

Un bărbat din Constanța, trimis în judecată și închis pentru că ar fi furat oi și capre, iar ulterior achitat pentru faptele imputate de procurori, se judecă acum cu statul român pentru a obține daune morale de 40.000 de euro.
 
Cazul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța la data de 8 februarie 2021, fiind vorba despre contestația în anulare formulată de bărbat, după ce instanțele i-au respins, inițial, cererea privind daunele.
 
În dosarul civil cu numărul 55/36/2021, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice are calitatea de intimat, în timp ce bărbatul din Constanța care a stat în arest și, ulterior, a fost achitat definitiv are calitate de contestator.
 
În cererea inițială de chemare în judecată, L.I.A. a solicitat să i se acorde daune morale de 40.000 de euro, echivalent în lei, la data plății efective, banii reprezentând „prejudiciu moral“.
 
Solicitările sale sunt cuprinse în Hotărârea nr. 221/2020 a Tribunalului Constanța, prin care s-a respins, inițial, cererea sa privind daunele.
 
Mai exact, bărbatul a argumentat că motivul pentru care este îndreptățit să primească acești bani este reprezentat de prejudiciile aduse de erorile judiciare comise în privința sa.
 

Furt de ovine și caprine

 
Acesta a arătat că a fost trimis în judecată, în 2015, într-un dosar al Judecătoriei Constanța, sub acuzația de furt, acestuia imputându-i-se că ar fi sustras 46 de ovine și nouă caprine, alături de o altă persoană, de la o fermă, dar și alte cinci ovine, de la o altă fermă, de data aceasta, singur.
 
După un lung proces, în care s-a decis achitarea, rejudecarea, condamnarea și, în cele din urmă, achitarea sa definitivă, cazul său a fost închis în instanță.
 
„Urmare unei contestații in anulare și rejudecării apelului, au fost respinse apelurile declarate și s-a menținut hotărârea de achitare pronunțată de Judecătoria Constanta“, a argumentat bărbatul, potrivit Hotărârii 221/2020, document citat pe Jurindex.
 

Faptele nu sunt dovedite

 
„Achitarea s-a dispus pentru două fapte de furt, considerându-se că acestea nu sunt prevăzute de legea penală. Instanța de fond a reținut că nu este dovedită cu niciun mijloc de probă administrat în cauză săvârșirea vreunei fapte de furt a unui număr de 46 de ovine și 9 caprine de la ferma numitului S. D. de către inculpat împreună cu o altă persoană în noaptea de 1 spre 2.12.2015. Din analiza acelorași probe, instanța a constatat că nu este dovedită nici săvârșirea faptei de a sustrage singur în noaptea de 17/18.10.2015 5 ovine de la ferma numitului S. C. A.“, se arată în documentul citat pe www.rolii.ro.
 
În întreg acest context, omul spune că a fost arestat preventiv, la domiciliu și sub control judiciar, precum și în executarea pedepsei în diferite perioade, respectiv două luni de arest preventiv, zece luni de arest la domiciliu, aproape patru luni sub control judiciar și alte două luni și jumătate închis în executarea pedepsei, până la achitarea sa definitivă.
 
De asemenea, reclamantul a arătat că nu mai este primit la muncă de către cei din comunitatea în care trăiește, care știu de acest dosar penal, de pe urma căruia întreaga sa familie a avut de suferit.
 

Ce spune Tribunalul Constanța

 
După analizarea tuturor actelor de la dosarul cauzei, magistrații constănțeni au decis să respingă solicitarea sa privind acordarea daunelor, ca nefondată.
 
„Principala condiție de fond  de natură a activa dispozițiile art. 538 C. proc. pen., respectiv dispozițiile art. 3 din Protocolul nr. 7 adițional la Convenție vizează preexistența unei hotărâri definitive de condamnare. Normele în discuție nu se aplică în cazul dispunerii încetării urmăririi penale sau în cazul achitării persoanei   trimise în judecată penală, indiferent dacă această din urmă soluție a fost pronunțată în primă instanță prin hotărâre rămasă definitivă (de ex. prin neapelare) sau în apel“, au arătat judecătorii Tribunalului Constanța.
 
De asemenea, aceștia au explicat că „dispozițiile art. 538 C. proc. pen. nu-și găsesc aplicarea atunci când hotărârea de condamnare nu a fost desființată/anulată pentru «descoperirea de fapte noi», ci pentru o nouă calificare a faptelor făcută de instanța superioară, pe baza probelor existente la dosar. În acest fel este subliniată cea de a doua condiție care caracterizează eroarea judiciară vizată de dispozițiile art. 538 C. proc. pen.“, potrivit www.rolii.ro.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost menținută și la instanța superioară, însă în cauză reclamantul a formulat și contestație în anulare.
 
În acest moment, contestația în anulare se află în faza de apel, după ce a fost respinsă în primă instanță.
 
Așa cum am menționat anterior, dosarul se află acum pe rolul Secției I civile a Curții de Apel Constanța, unde urmează să se fixeze primul termen.
 
Citește și:

Daune morale:
Decizie inedită, în justiția din Constanța, după ce doi copii s-au certat în fața blocului
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică, în centrul unui proces la tribunal. Când s-ar putea lua o decizie

14 May 2021 1019

Ce s-a întâmplat în procesul în care mai mulți inspectori antifraudă din Constanța l-au dat în judecată pe Procurorul General

07 May 2021 760

Polițist din Mangalia contra inspectorilor de integritate. Începe procesul!

05 May 2021 320

Avocați contra Primăria Constanța! Cine a câștigat procesul

27 Apr 2021 1162

Afacerist închis în Dosarul Retrocedărilor, la a patra cerere de eliberare pentru bună purtare

26 Apr 2021 874

„Pârâta s-a aflat în eroare“ Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, obligată de Tribunalul Constanța să suplimenteze despăgubirile pentru un teren preluat abuziv!

23 Apr 2021 759

Caz rar întâlnit în instanțele din Dobrogea! Ambulanțier, dat în judecată să repare o mașină lovită de o targă scăpată de sub control

21 Apr 2021 1752

Mandate de arestare anulate la Constanța într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România

14 Apr 2021 1766

ÎPS Teodosie – „Vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri“ Tribunalul Constanța ar putea schimba azi măsurile anti-Covid bisericești

12 Apr 2021 1493

„Am solicitat revocarea parțială“ Regulamentul pentru îmbunătățirea activităților de gospodărire, contestat în instanță!

09 Apr 2021 1294

Dosarul Retrocedărilor U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului

06 Apr 2021 1167

Șapte cauze au fost înregistrate pe rolul Tribunalului. Primăria Constanța vrea să recupereze în civil prejudiciile din dosarul Retrocedărilor

06 Apr 2021 615

La Tribunal dosare grele UAT Constanța, prin primar Vergil Chițac-reclamant. Părâți sunt Mazăre, Constantinescu, și alții

02 Apr 2021 1811

Covata Lu Moş Ilie SRL a intrat în insolvență. Turkish Grill Venus, în faliment

31 Mar 2021 768

Un spital privat din București, dat în judecată la Constanța de un fost pacient care a decedat

31 Mar 2021 3051