Prefectura Constanța pierde procese pe bandă rulantă pe motiv de tardivitate! Cauza - nu are specialiști în PUZ-uri și stă la „mâna“ Inspectoratului în Construcții, care face verificări

În această săptămână a avut loc un nou termen în dosarul 5080/118/2018, în care reclamanți au fost Instituția Prefectului - Județul Constanța, alături de mai mulți locuitori de pe strada Primăverii din municipiu. În cadrul dosarului, Black Sea Design Concept, investitor imobiliar, este intervenient, iar pârât, Consiliul Local Municipal. Obiectul procesului - anulare act administrativ HCLM nr. 546/23.12.2004, 268/09.05.2008.
 
Așa cum menționam și în materialele anterioare legate de această afacere imobiliară, despre care puteți afla mai multe accesând link-urile de la finalul articolului, actele administrative menționate mai sus au stat la baza PUZ-ului pentru construcția imobilului (două tronsoane) 2S+P+5E + terasă circulabilă - locuire colectivă, strada Primăverii nr. 59A, al cărui beneficiar este SC Black Sea Design Concept SRL.
 
La termenul din 23 aprilie a.c., Tribunalul Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal, a decis următoarele: „Admite excepția tardivității formulării primului capăt de cerere având ca obiect - anulare HCL Constanța nr. 546/23.12.2004 și HCL Constanța nr. 268/09.05.2008, și, în consecință, respinge ca tardiv promovat primul capăt de cerere, formulat de reclamanții Elena Vasile, Violeta Cocîrta, Nica Butcaru, Spasia Barde, Adriana-Laura Damgalin, Gina Nicolescu, Adrian Nicolescu, Cezara Laura Nicolescu, Cătălin Nicolescu, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanța, excepție invocată pentru capătul nr. 2 din cererea de chemare în judecată, și în consecință, respinge capătul 2 din cererea de chemare în judecată ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite cererea de intervenție în interes alăturat pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanța, formulată de intervenienta Black Sea Design Concept SRL. Obligă reclamanții să plătească pârâtului cheltuieli de judecată în cuantum de 981,89 lei reprezentând onorariu de avocat.
 
Admite excepția prescripției formulării acțiunii, excepție invocată de pârâtul Consiliul Local Constanța în dosarul conex nr. 343/118/2019 și, în consecință, respinge acțiunea formulată de reclamantul Prefectul Județului Constanța, în contradictoriu cu pârâtul, Consiliul Local al Municipiului Constanța, ca prescrisă. Admite cererea de intervenție în interes alăturat pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanța, formulată de intervenienta Black Sea Design Concept SRL. Obliga reclamantul la plata către pârât a sumei de 981,89 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Constanța, sub sancțiunea anulării. Pronunțată în data de 23.04.2019, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței”.
 
Facem mențiunea că într-un alt dosar, 5081/118/2018, aceiași reclamanți, respectiv locuitori de pe strada Primăverii, au solicitat suspendarea executării actelor administrative HCLM nr.546/23.12.2004, respectiv 268/09.05.2008, anul trecut, magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal din Tribunalul Constanța au respins cererea de suspendare a executării HCLM 546/2004 și HCLM 268/2008. Totodată, instanța a admis cererea de intervenție în interes alăturat pârâtului formulată de SC Black Sea Design Concept SRL.

Nemulțumiți de decizia Tribunalului Constanța, reclamanții (locuitori de pe strada Primăverii) au formulat o contestație, aceasta fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța. Recursul a fost admis și magistrații au decis pe 8 aprilie 2019, potrivit soluției pe scurt: „Admite recursul. Casează în tot sentința recurată și rejudecând: Admite cererea. Suspendă executarea HCL nr. 546/23.12.2004 și nr. 268/09.05.2008, până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare a acestor acte. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenție în interes alăturat pârâtului, formulată de Black Sea Design Concept SRL. Obligă intimații la plata către recurenți a sumei de 2.580 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 08.04.2019.”
 

Prefectura nu are specialiști în PUZ-uri și are doar un jurist care merge la procese

 
Reprezentanții Prefecturii Constanța recunosc că, în cazul acestor spețe, nu fac decât să irosească bani, plătind cheltuieli de judecată, majoritatea proceselor intentate de Instituția Prefectului fiind declarate tardive de instanțele de judecată.
 
Subprefectul Ionuț Done spune că Prefectura nu are specialiști în PUZ-uri, cu toate că printre obiectele de activitate ale instituției se numără atacarea hotărârilor de Consiliu Local care vizează, printre altele, și aprobarea unor astfel de planuri urbanistice zonale sau de detaliu, după caz.
 

„Din dorința de a nu ni se reproșa faptul că nu facem nimic pe astfel de speță, mergem în instanță, urmare a verificărilor pe care le fac cei la Inspectoratul de Stat Construcții. Din păcate, nici dânșii nu au oameni specializați pentru PUZ-uri, din ce am înțeles, arhitecții fac astfel de verificări și cer timp. Iar ISC acționează doar în baza reclamațiilor. De multe ori, termenul este tardiv încă din momentul în care cetățenii fac reclamația, deoarece ei vin și depun sesizări abia când observă intenția unui investitor de a construi într-o anumită zonă. Apoi, sesizarea își urmează cursul firesc, poate uneori verificările întârzie mai mult și ajungem în situația în care pierdem aceste procese. Care pentru noi înseamnă, de cele mai multe ori, plata unor cheltuieli de judecată”, a explicat Done. În plus, de toate aceste dosare se ocupă un singur jurist din cadrul Instituției Prefectului, Roland Frunză.
 
Subprefectul județului Constanța a precizat că pe viitor este posibil ca Instituția Prefectului să se adreseze ÎCCJ în vederea emiterii unui punct de vedere privind practica unitară, în sensul în care alte instanțe din țară consideră PUZ-urile acte normative care nu se prescriu, însă este o chestiune de timp, care nu se rezolvă peste noapte, admite Ionuț Done.

 
De pildă, în dosarul în care instanța s-a pronunțat pe tardivitatea cererii de chemare în judecată și prescrierea dreptului de acțiune pentru Instituția Prefectului, de la hotărârea comunicată în 2004 a trecut termenul legal de 6 luni, respectiv maximum 1 an pentru atacarea PUZ-ului în cauză.
 

Povestea din spatele proceselor

 
În vara anului trecut, Comisia tehnică de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanța a luat în discuție, în luna iunie a.c., solicitarea de avizare a documentației faza AC - construire imobil (două tronsoane) 2S+P+5E+ terasă circulabilă - locuire colectivă, strada Primăverii nr. 59A, beneficiar - SC Black Sea Design Concept SRL.

Tot în acea perioadă, pe strada Primăverii nr. 59A s-au derulat lucrările de deviere a unei conducte de apă, în vederea construirii unui bloc de cinci etaje de către Black Sea Design Concept SRL, după ce, pe data de 2 aprilie, Primăria Constanța a emis autorizația de construire nr. 370, pentru „Deviere conductă apă“, beneficiar Black Sea Design Concept SRL. Societatea care construiește a solicitat Primăriei Constanța și a obținut, anul trecut, certificatul de urbanism nr. 399 pentru „Construire imobil (două tronsoane) P+5e+terasă circulabilă“, pe strada Primăverii nr. 59A.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, SC Black Sea Design SRL a depus încă din iunie 2013, la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, proiectul „Construire imobil P +5 etaje, locuințe colective“, care urma să fie ridicat în municipiul Constanța, tot pe strada Primăverii. Investitorul era la acea dată SC Lux et Veritas. În anul 2013, municipalitatea a emis certificatul de urbanism nr. 1484 pentru Black Sea Design Concept SRL, prin investitor Lux Veritas SRL.
 
Potrivit documentului, pe strada Primăverii nr. 59A urma să fie ridicat un imobil P+5 etaje, cu destinația de locuințe colective. Planul Urbanistic de Detaliu, obținut inițial în 2004 (P + 5 + spălătorie auto), a fost modificat în 2008 în P+5 și terasă circulabilă, 2 tronsoane. La o primă estimare, a fost distrus un spațiu verde de vreo 200 mp.

Istoria terenului începe de fapt în 2004, atunci când, prin HCLM nr. 546/23.12.2004, s-a aprobat documentația planului urbanistic de detaliu - locuință P+2E și spălătorie auto P+1E, strada Primăverii nr. 59A, pe terenul în suprafață totală de 1.253,89 mp, pe atunci proprietate particulară a următorilor: Sorin Plăcintescu și Creta Danda (lot 1) și Giurgiucanu Georgică, Maria MăriuțăCristian Borcea, SC Habitat și Ambient SA și Mihai Camboianu (lot 2).

Patru ani mai târziu, prin HCLM 268/09.05.2008, Consiliul Local Constanța aproba modificarea hotărârii din 2004 privind documentația plan urbanistic de detaliu locuință P+2E și spălătorie auto P+1E, strada Primăverii nr. 59A, lot 2, pe terenul în suprafață totală de 917,89 mp, proprietate a SC Corsa Company SRL.

Black Sea Design Concept SRL, în datele Registrului Comerțului   


Înmatriculată în anul 2011, firma are sediul social în municipiul Constanța. Capitalul social subscris, de 200 de lei, integral vărsat, este compus din 20 de părți sociale. Societatea este controlată de Cristian-Gabriel Panait, cu 25% din capitalul social, David Yaes, cu 35% din capitalul social, și Melih Ozgur, cu 40% din capitalul social. Administratorul firmei, care se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară, este Melih Ozgur. În anul 2015, firma a avut zero salariați, o cifră de afaceri de zero lei și un profit de zero lei. Situația financiară pe anul 2016 arată astfel: zero salariați, cifră de afaceri și profit de zero lei.

Citește și:
 
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au decis stoparea investiției Black Sea Design Concept de lângă stadionul Gheorghe Hagi

Mai mulți locuitori de pe strada Primăverii, nemulțumiți Cererea privind suspendarea HCL-urilor și a investiției Black Sea Design Concept, respinsă

Teren din retrocedări Constănțenii de pe strada Primăverii au dat în judecată Consiliul Local. Cer anularea HCL-urilor și a investiției Black Sea Design Concept (documente) 

Locuitorii sunt nemulțumiți. Poliția Locală a amendat Black Sea Design Concept Pământul rezultat din săpătura unui imobil de pe Primăverii, depozitat în incinta stadionului de rugby (galerie foto)
 
Clădire de cinci etaje, pe strada Primăverii din Constanța. Black Sea Design Concept SRL așteaptă răspuns de la municipalitate (document)

Șantier pe strada Primăverii. Un imobil de cinci etaje va fi ridicat de Black Sea Design SRL (galerie foto)

Black Sea Design Concept SRL construiește un imobil P+5E pe strada Primăverii
 
Ginerele lui Zelcă ridică un complex de locuințe, pe strada Primăverii
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 517

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1837

Justiție Constanța Se cere anularea autorizațiilor de construire pentru firma Aprilia Residence SRL

21 Mar 2024 544

Prefectura Constanţa a renunțat la procesul intentat primarului comunei Seimeni. Miza - anularea unui act administrativ

20 Mar 2024 388

Prefectura Constanța cere anularea autorizației de construire pentru Wave House SRL. S-a stabilit un nou termen în dosar

19 Mar 2024 542

Justiție Constanța Wave House, Gas Port Oil și Gazzo Premium SRL, decizie în dosarul prin care se cere anularea autorizației de construire

18 Mar 2024 520

Prefectura Constanța cere anularea autorizației de construire pentru Wave House SRL. Stadiul dosarului

16 Mar 2024 660

Amânare! Judecătorii de la Tribunalul Constanța au dat termen în toamnă, pentru dosarul ce vizează firma GDG Dezvoltator Construct SRL

14 Mar 2024 482

Justiție Constanța S-a amânat procesul privind anularea autorizației de construire emisă pentru Sofi Leader Invest SRL, în Mamaia Nord

13 Mar 2024 473

Dreapta Unită a depus la Prefectură un Memoriu prin care solicită sesizarea Guvernului cu privire la adoptarea OUG privind organizarea și desfășurarea alegerilor (DOCUMENT)

11 Mar 2024 458

Raport de evaluare a activității desfășurate la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța în anul 2023 (DOCUMENT)

04 Mar 2024 394

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 943

Justiție Constanța Ce au decis magistrații în procesul deschis de Prefectura Constanța împotriva Stely Metal SRL

29 Feb 2024 604

Știri Constanța Ședința de lucru cu membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Factorii care fac vârstnicii mult mai vulnerabili la abuz

29 Feb 2024 457

Când se vor pronunța magistrații în dosarul referendumului de demitere a primarului din Agigea ?

27 Feb 2024 732