Prejudiciu, 31 de milioane de euro Mega-dosar la Tribunalul Constanţa! Procesul a început, după doi ani de la trimiterea în instanță, cu o amânare

 
  • Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză fiind cunoscută și ca Dosarul Motorina.
 
În luna februrie 2019, DNA Constanța anunța trimiterea în judecată a zece inculpați în legătură cu „prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro“.
 
Concret, potrivit DNA, au fost trimiși în judecată următorii: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeș Radu, Capră Răzvan – Florin, Neacșu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus și Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
Zilele trecute, mai precis pe data de 14 iulie 2021, la mai bine de doi ani de la trimiterea în judecată, la Tribunalul Constanța a avut loc primul termen al procesului.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 21 septembrie 2021, având în vedere că unul dintre inculpați nu a avut avocat.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.

 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză fiind cunoscută și ca Dosarul Motorina.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Complicitate la luare de mită și șantaj
Niculina Milea, coordonatoarea Centrului Local APIA Tulcea, condamnată

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Elevii constănțeni i-au făcut plângere penală președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu! Ce spune șeful administrației județene?

17 Sep 2021 868

Cum a despăgubit Curtea de Apel Constanța un vameș achitat de acuzațiile DNA. Decizia nu este definitivă

16 Sep 2021 894

O firmă care s-a aflat în atenția procurorilor DNA a acționat în instanță Municipiul Constanța prin primar

14 Sep 2021 852

Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)

06 Sep 2021 6697

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola - „Deja nu ne mai crede nimeni. Totul pare o schemă pregătită din timp și orchestrată de mai sus"

04 Sep 2021 2542

Presupus prejudiciu, 27 de milioane de lei DNA Constanța a intrat în piața afacerilor cu carburanți! Cine sunt incupații și în ce firme apar

04 Sep 2021 2877

Nicolae Dospinescu, Dan Florin Cristea, Nicoleta Pocea, Pavel Ionel Groza și Zoltan Gabriel Gorun, trimiși în judecată de DNA Constanța

03 Sep 2021 850

Oficial! Radu Mazăre și Marcela Enache, trimiși în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța. Dosarul se va rejudeca

02 Sep 2021 1269

Zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța ar fi fost vândute în condiții aparent ilegale. Ce s-a decis ieri în instanță

25 Aug 2021 1774

Cinci ani cu executare pentru un fost comisar al Penitenciarului Tulcea. Apelul, în octombrie

17 Aug 2021 928

Decizie definitivă pentru Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM

06 Aug 2021 1399

DNA a calculat un prejudiciu de 12 milioane euro Dosarul fostului șef al RAJDP Constanța, termen azi la Curtea de Apel

03 Aug 2021 1088

Cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, contestă arestul la domiciliu

02 Aug 2021 961

„Investiție durabilă în oamenii Deltei” Tribunalul Constanța, o primă condamnare într-un dosar de fonduri europene

30 Jul 2021 778

DNA Constanța, flagrant la Tulcea pentru mită! Ce au decis ieri judecătorii

28 Jul 2021 1643