Prejudiciul calculat de DNA - aproximativ 56 de milioane de euro. Constănţeni implicaţi. Ce au decis judecătorii

În luna iulie 2014, DNA a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte al ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Faţă de Codruţ Alexandru Marta s-a dispus arestarea preventivă în lipsă
 
Radu Nemeş, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei şi condamnat în primă instanţă la nouă ani de închisoare, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă şi a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României în dosarul în care Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, tot în primă instanţă, la cinci ani de închisoare. În dosar, DNA arată că bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro).
 
Tot în prezenta cauză, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au luat, în primă instanţă, câte cinci ani de detenţie.
 
Pe lângă Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, în cauză au mai fost condamnaţi:
 
Nemeş Radu - nouă ani de închisoare
 
Nemeş Diana Marina - şapte ani de închisoare
 
Chirvăsitu Dumitru - opt ani de închisoare
 
Buliga Mihai - şapte ani de închisoare
 

Belba Nicolae - trei ani şi şase luni de închisoare
 
Jugănaru Andrei Florin - şapte ani de închisoare

 
Preda Dumitru Emilian - şapte ani de închisoare
 
Moldovan Ovidiu Ioan - şapte ani de închisoare
 
Ghişe Pavel Dumitru - şapte ani de închisoare
 
Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana - şase ani de închisoare
 
Ionescu Lucian Florin - cinci ani de închisoare
 
Blejnar Sorin - cinci ani de închisoare
 
Comăniţă Viorel - cinci ani de închisoare
 
Secăreanu Florin Dan - cinci ani de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2011 - 2012, inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina, Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Buliga Mihai, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan şi Ghişe Pavel Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare“.
 
„Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Marta Codruţ Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecţie, precum şi de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit.
 
Inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina şi Guliu George, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro)“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt

16 Feb 2021 1467

Dosarul din Constanța cu un prejudiciu de 31 de milioane de euro care nu mai apucă să se fie judecat

17 Sep 2020 1377

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

08 Jan 2020 4235

Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

14 Jun 2018 2584

DNA a calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro Radu Nemeş rămâne sub control judiciar

08 Mar 2018 3216

56 de milioane de euro, prejudiciu Ultima decizie a judecătoarei Mariana Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti (rechizitoriu)

21 Aug 2015 2072

SRI şi SIE nu se bagă în dosar Radu Nemeş a cerut să-i fie inventariate bunurile din America (rechizitoriu)

13 Mar 2015 2192

Ce şi-a notat Radu Nemeş în jurnal cât timp a stat ascuns în SUA (rechizitoriu)

27 Feb 2015 2952

Prejudiciu de 56 de milioane de euro Radu Nemeş cere să fie pus în libertate

15 Jan 2015 1366

DNA acuză, prejudiciu de 56 de milioane de euro Radu Nemeş află dacă va fi pus în libertate

23 Dec 2014 1568

Libertatea lui Radu Nemeş decisă azi la Curtea Supremă (rechizitoriu)

28 Oct 2014 1706

Judecat alături de Secăreanu, Blejnar şi Comăniţă Radu Nemeş rămâne în arest (rechizitoriu)

25 Oct 2014 2313

Statul american a scos la licitație averea fabuloasă a soților Nemeș

19 Aug 2014 1746

Radu Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, cercetaţi de DIICOT Evaziune fiscală de 8,3 milioane de euro prin firma unei constănţence (rechizitoriu)

01 Aug 2014 4104

EVZ - Dezvăluiri EXCLUSIVE din dosarul Blejnar-Marta. DNA „«Regele Motorinei» i-a dat o șpagă de 1,1 milioane de euro lui Elan Schwartzenberg”

21 Jul 2014 2005