Preşedintele Iohannis a semnat decretul Procurorul constănţean Zarafina Puiu a ieşit la pensie


Magistratul constănţean Zarafina Puiu a ieşit la pensie, după ce decretul privind eliberarea sa din funcţie a fost semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Procurorul îşi desfăşura activitatea în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru Casaţie şi Justiţie.


În vara acestui an, Zarafina Puiu a solicitat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să îi acorde avizul anual pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani. În acest sens, la dosarul înaintat CSM a anexat avizul favorabil emis de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, Secţia pentru procurori a considerat că nu se impune emiterea avizului favorabil şi a respins cererea Zarafinei Puiu.


În replică, procurorul a atacat hotărârea Secţiei pentru procurori la Curtea de Apel Bucureşti, unde a obţinut câştig de cauză în primă instanţă, dar şi suspendarea hotărârii până la soluţionarea definitivă a litigiului.
 

Situaţie răsturnată la Înalta Curte


Surpriza a venit însă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis recursul declarat în cauză de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe cale de consecinţă, Curtea Supremă a decis, la rândul său, că nu se impune acordarea avizului favorabil pentru menţinerea în funcţie a procurorului SIIJ. Decizia Înaltei Curţi este definitivă aşa că, în aceeaşi zi, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de eliberarea din funcţie a magistratului Zarafina Puiu.


Nu a trecut multă vreme şi, pe data de 12 noiembrie, decretul a fost semnat. Procurorul constănţean a fost eliberat din funcţie prin următorul act: „Decret privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a doamnei Zarafina Puiu – ca urmare a neacordării avizului anual pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani“.
Până să se mute la Secţia pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, procurorul Zarafina Puiu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. De asemenea, aceasta a deţinut funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.


Mai este de menţionat faptul că, printre dosarele pe care procurorul Zarafina Puiu le avea în lucru la SIIJ se află şi cel care îl priveşte pe procurorul şef al DNA Constanţa, magistratul Andrei Bodean. De altfel, acesta a fost audiat la sediul SIIJ în calitate de suspect, cu o zi înainte ca CSM să acorde avizul negativ procurorului Zarafina Puiu.

 

Citeşte şi:

Oficial de la CSM
De ce a primit aviz negativ procurorul SIIJ Zarafina Puiu (document)

Procurorul constănţean Zarafina Puiu, de la Secţia Specială, în atenţia Înaltei Curţi
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acuzat de cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă! Curtea Supremă a închis definitiv dosarul care-l viza pe șeful DNA Constanța! (MINUTA)

19 Apr 2023 2663

Parchetul General are termen șase luni să-l ancheteze pe șeful DNA Constanța!

11 May 2022 14832

Șase procurori pentru 4.000 de dosare Ce a făcut în 2019 structura ce îl anchetează pe șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean

23 Apr 2020 4833

Plenul CSM se interesează de activitatea Secţiei Speciale. Doi procurori constănţeni lucrează la Secţie. Ambii vor să devină inspectori judiciari

02 Mar 2020 2200

Oficial de la CSM De ce a primit aviz negativ procurorul SIIJ Zarafina Puiu (document)

01 Nov 2019 2373

Zarafina Puiu, procurorul SIIJ ce-l ancheta pe şeful DNA Constanţa, îndepărtată din sistem

31 Oct 2019 2843

Magistratul SIIJ Zarafina Puiu, la un pas de eliberarea din funcţie

30 Oct 2019 1629

Procurorul Zarafina Puiu a pierdut la Curtea Supremă procesul pentru menţinerea sa în funcţie, ca procuror al Secţiei Speciale

30 Oct 2019 1897

Procurorul constănțean Zarafina Puiu, de la Secția Specială, în atenția Înaltei Curți

24 Oct 2019 1764

Aproape un an de activitate pentru Secţia Specială Cine lucrează la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

10 Oct 2019 1937

Procurorul Zarafina Puiu nu a primit avizul pentru menținerea în funcție la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

13 Jun 2019 2138