Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

  • Dosarul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
  • În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
Procesul în care municipalitatea constănțeană a chemat în instanță Guvernul și Ministerul Educației, în legătură cu gratuitatea acordată elevilor pentru transport a ajuns la Curtea Supremă!
 
Iar aceasta, după ce Primarul Municipiului Constanța a atacat decizia judecătorilor din București, prin care s-a respins acțiunea.
 
În prezent, dosarul este pe masa Curții Supreme, unde se află în procedura de filtru.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la Secția de Contencios administrativ şi fiscal, unde a primit indicativul 507/36/2021.
 
Totuși, instanța din Constanța a stabilit că, de fapt, competența revine Curții de Apel București, astfel că dosarul a fost soluționat în Capitală, prin respingerea acțiunii ca inadmisibilă și, respectiv, neîntemeiată.
 
Acum, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în urma recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța.
 
Părţi în dosar sunt, așa cum precizam în edițiile anterioare, Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa, în calitate de reclamanţi şi, respectiv, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Guvernul României şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de pârâţi.
 
Ce viza dosarul
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „obligaţia de a face“.
 
Reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanţa au precizat, pentru ZIUA de Constanţa, cu o ocazie anterioară, că procesul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
 
 
„Conform articolului 84 din Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale, «(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic»“, au mai arătat reprezentanţii Primăriei Constanţa, pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării dosarului la Curtea de Apel.
 
De asemenea, aceştia au adăugat că se arată în continuare în legislaţia citată că „În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale“.

La primul termen de judecată, ce s-a desfășurat la data de 14 februarie 2022, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel au analizat cererea formulată de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu Guvernul României, Ministerul Educației și Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
În urma discuțiilor, completul C10 Fond al secției, prezidat de magistratul Livia Augustina Nistor, a decis că dosarul trebuie trimis la București.
 
Curtea de Apel București a decis să respingă acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, Guvernul României și Statul Român prin Ministerul Finanțelor, ca inadmisibilă.
 
Totodată, instanța bucureșteană a respins și acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, ca neîntemeiată.
 
În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Sume impresionante
Decizia care l-ar putea face pe Mazăre să plătească pentru Retrocedările din Constanța! Avem motivarea

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei sensuri giratorii ar putea fi dezafectate pe bulevardul I.C. Brătianu, iar locurile de parcare vor fi desființate (DOCUMENT)

06 Oct 2022 1248

Compania unui fost consilier general al Capitalei câștigă de la Primăria Constanța un contract important. Va proiecta Policlinica Municipală (DOCUMENTE)

06 Oct 2022 357

Primăria Medgidia reabilitează și extinde piața publică

05 Oct 2022 350

Constanța Sirena de alarmare publică amplasată pe un imobil de pe strada Interioară III va fi mutată

05 Oct 2022 501

Primăria Mangalia a primit girul APM Constanța pentru realizarea Clubului Sportiv Recreativ Callatis

05 Oct 2022 389

Undă verde de la Mediu pentru blocul ridicat de un om de afaceri din Tulcea pe strada Griviței din Constanța

05 Oct 2022 836

La Constanța Proiect cultural-artistic - Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării

04 Oct 2022 581

Legături cu Dosarul Retrocedărilor Fosta New Home Construct SRL a obținut documentul pentru dezmembrarea unui teren din Mamaia

04 Oct 2022 654

Statui care înfățișează personalități marcante pentru spațiul tomitan. Care sunt propunerile analizate de primar

04 Oct 2022 391

Primăria Constanța și Asociația Culturală pentru Tineret și Copii Art Theatre, contract semnat pentru un nou eveniment (DOCUMENT)

04 Oct 2022 413

Când are loc dezbaterea publică organizată pentru investiția de la Mereni a firmei Falcon Wind SRL

04 Oct 2022 409

PUD-ul celor de la Orient Construct Decor care construiesc în stațiunea Mamaia se află în consultare publică (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 507

Proiectul de îmbunătățire a mediului urban în zona Coiciu - Casa de Cultură va fi realizat de Holiday D'Sign Consult SRL (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 617

Anunț important al Primăriei Constanța. Colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții!

03 Oct 2022 791

Cumpăna, județul Constanța Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe

03 Oct 2022 366