Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

  • Dosarul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
  • În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
Procesul în care municipalitatea constănțeană a chemat în instanță Guvernul și Ministerul Educației, în legătură cu gratuitatea acordată elevilor pentru transport a ajuns la Curtea Supremă!
 
Iar aceasta, după ce Primarul Municipiului Constanța a atacat decizia judecătorilor din București, prin care s-a respins acțiunea.
 
În prezent, dosarul este pe masa Curții Supreme, unde se află în procedura de filtru.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la Secția de Contencios administrativ şi fiscal, unde a primit indicativul 507/36/2021.
 
Totuși, instanța din Constanța a stabilit că, de fapt, competența revine Curții de Apel București, astfel că dosarul a fost soluționat în Capitală, prin respingerea acțiunii ca inadmisibilă și, respectiv, neîntemeiată.
 
Acum, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în urma recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța.
 
Părţi în dosar sunt, așa cum precizam în edițiile anterioare, Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa, în calitate de reclamanţi şi, respectiv, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Guvernul României şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de pârâţi.
 
Ce viza dosarul

 
Obiectul dosarului este reprezentat de „obligaţia de a face“.
 

Reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanţa au precizat, pentru ZIUA de Constanţa, cu o ocazie anterioară, că procesul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
 
 
„Conform articolului 84 din Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale, «(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic»“, au mai arătat reprezentanţii Primăriei Constanţa, pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării dosarului la Curtea de Apel.
 
De asemenea, aceştia au adăugat că se arată în continuare în legislaţia citată că „În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale“.

La primul termen de judecată, ce s-a desfășurat la data de 14 februarie 2022, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel au analizat cererea formulată de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu Guvernul României, Ministerul Educației și Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
În urma discuțiilor, completul C10 Fond al secției, prezidat de magistratul Livia Augustina Nistor, a decis că dosarul trebuie trimis la București.
 
Curtea de Apel București a decis să respingă acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, Guvernul României și Statul Român prin Ministerul Finanțelor, ca inadmisibilă.
 
Totodată, instanța bucureșteană a respins și acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, ca neîntemeiată.
 
În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Sume impresionante
Decizia care l-ar putea face pe Mazăre să plătească pentru Retrocedările din Constanța! Avem motivarea

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 379

Afaceri Constanța Primăria Crucea plătește peste 24.000 de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind modernizarea unui drum (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 349

Cu acordul Primăriei Constanța, Alessia Pro Trans Spedition SRL va construi hale pentru depozitare pe strada Interioară 3

24 Apr 2024 403

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 534

Garda de Mediu Constanța a amendat Primăria Comunei Bărăganu. Ce nereguli au fost sesizate (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 260

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 315

Primăria Constanța Campania „Salvează un cățel” Continuă (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 290

„Salvați Copiii” Conferință la Constanța Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 299

Primăria Constanța Atenție, călători! Iată când își reia activitatea linia 100M

24 Apr 2024 381

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 521

Decizii CNSC Primăria Negru Vodă, obligată să remedieze clauzele restrictive în cazul licitației de servicii de catering pentru preșcolari și elevi!

23 Apr 2024 278

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 805

Imobiliare Constanța DDN Global SRL vrea să investească într-un imobil de pe bulevardul Tomis

23 Apr 2024 516

Exercițiu de pregătire în caz de cutremur cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Constanța (Galerie FOTO)

23 Apr 2024 359

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 564