Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

  • Dosarul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
  • În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
Procesul în care municipalitatea constănțeană a chemat în instanță Guvernul și Ministerul Educației, în legătură cu gratuitatea acordată elevilor pentru transport a ajuns la Curtea Supremă!
 
Iar aceasta, după ce Primarul Municipiului Constanța a atacat decizia judecătorilor din București, prin care s-a respins acțiunea.
 
În prezent, dosarul este pe masa Curții Supreme, unde se află în procedura de filtru.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la Secția de Contencios administrativ şi fiscal, unde a primit indicativul 507/36/2021.
 
Totuși, instanța din Constanța a stabilit că, de fapt, competența revine Curții de Apel București, astfel că dosarul a fost soluționat în Capitală, prin respingerea acțiunii ca inadmisibilă și, respectiv, neîntemeiată.
 
Acum, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în urma recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța.
 
Părţi în dosar sunt, așa cum precizam în edițiile anterioare, Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa, în calitate de reclamanţi şi, respectiv, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Guvernul României şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de pârâţi.
 
Ce viza dosarul

 
Obiectul dosarului este reprezentat de „obligaţia de a face“.
 

Reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanţa au precizat, pentru ZIUA de Constanţa, cu o ocazie anterioară, că procesul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
 
 
„Conform articolului 84 din Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale, «(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic»“, au mai arătat reprezentanţii Primăriei Constanţa, pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării dosarului la Curtea de Apel.
 
De asemenea, aceştia au adăugat că se arată în continuare în legislaţia citată că „În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale“.

La primul termen de judecată, ce s-a desfășurat la data de 14 februarie 2022, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel au analizat cererea formulată de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu Guvernul României, Ministerul Educației și Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
În urma discuțiilor, completul C10 Fond al secției, prezidat de magistratul Livia Augustina Nistor, a decis că dosarul trebuie trimis la București.
 
Curtea de Apel București a decis să respingă acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, Guvernul României și Statul Român prin Ministerul Finanțelor, ca inadmisibilă.
 
Totodată, instanța bucureșteană a respins și acțiunea formulată în contradictoriu cu Ministerul Educației, ca neîntemeiată.
 
În prezent, se așteaptă stabilirea primului termen în recurs, la Curtea Supremă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Sume impresionante
Decizia care l-ar putea face pe Mazăre să plătească pentru Retrocedările din Constanța! Avem motivarea

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 507

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 393

Licitații Constanța Primăria Cobadin investește în lucrări pentru implementarea unei investiții publice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 359

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 551

Primăria Constanța anunță decizia privind etapa de încadrare pentru proiectul de finalizare a reabilitării rețelelor termice

22 Apr 2024 290

Oficial de la Primăria Constanța referitor la mașina care a circulat pe strada Stefan cel Mare, pe pavele (FOTO+VIDEO))

22 Apr 2024 519

Ședință CLM Constanța Parteneriat între Primăria Constanța și UDTTMR pentru organziarea „Zilei Limbii Tătare”

22 Apr 2024 360

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 542

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 598

Undă verde de la Primăria Constanța Firma fondată de fostul consul onorific al Libanului în România vrea să modifice restaurantul Tomis din Mamaia

21 Apr 2024 596

Rotamex SRL vrea să desființeze Casa Harghita din Satul de Vacanță. Primăria Constanța i-a respins solicitarea. Iată răspunsul!

21 Apr 2024 589

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 436

Proiect finanțat cu bani europeni Primăria Constanța caută o firmă care va reabilita Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“. Contract de peste 6,7 milioane lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 452

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 434

Om de afaceri din Constanța A trecut un an de la moartea lui Tinel Timu, împușcat mortal în Canada

21 Apr 2024 622