Primăria Constanța, obligată să achite daune morale de 4.000 de euro unui copil mușcat de câini în oraș! Judecătorii vorbesc „neluarea măsurilor corespunzătoare pentru capturare“

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat în instanță să achite daune morale de circa 4.000 de euro (20.000 de lei) unui copil care a fost mușcat de un câine fără stăpân, minorul suferind 14 plăgi mușcate!
  • Părți în proces sunt copilul, reprezentat de părinții săi, în calitate de reclamant, și pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și, respectiv, Green Life Recycling, compania care avea încheat contractul pentru serviciile de ecarisaj cu municipalitatea, la momentul producerii evenimentului.
  • În apel, judecătorii au apreciat că „Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
  • „Aşadar, vătămarea integrității corporale a reclamantului se apreciază că este consecinţa neîndeplinirii de către intimatul pârât Municipiul Constanţa prin Primar a obligaţiilor ce îi revin în temeiul OUG nr.155/2001, dar şi în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017“, au spus magistrații instanței de apel.
  • Cazul a ajuns acum la Curtea de Apel, după ce municipalitatea a declarat recurs în cauză.
Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat în instanță să achite daune morale de circa 4.000 de euro (20.000 de lei) unui copil care a fost mușcat de un câine fără stăpân, minorul suferind 14 plăgi mușcate!
 
Copilul a fost mușcat pe o alee din apropierea blocului în care locuiește.
 
Decizia privind obligarea primăriei la plata daunelor morale a fost pronunțată de judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, în dosarul 15850/212/2018, având ca obiect „acțiune în răspundere delictuală pretenții“.
 
Părți în cauză sunt copilul, reprezentat de părinții săi, în calitate de reclamant, și pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și, respectiv, Green Life Recycling, compania care avea încheat contractul pentru serviciile de ecarisaj cu municipalitatea, la momentul producerii evenimentului.
 
Sentința primei instanțe, schimbată în apel
 
Astfel, în Hotărârea 1762/2022 a Tribunalului, recent atacată de municipalitate la Curtea de Apel Constanța, se arată că judecătorii au apreciat că „Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „în sarcina pârâtului Municipiul Constanţa prin Primar se poate reţine culpa, întrucât, aşa cum s-a arătat, acesta știa sau ar fi trebuit să știe faptul că neluarea măsurilor de capturare a câinilor fără stăpân poate conduce la producerea de accidente de genul celui în urma căruia minorul (...) a suferit vătămarea corporală a integrităţii corporale“.
 
Foarte interesant, Tribunalul a schimbat prin această hotărâre sentința pronunțată în primă instanță de către magistrații Judecătoriei Constanța, care stabiliseră daune morale de 7.000 de lei pentru copilul mușcat de câini, sumă pe care urma să o achite firma de ecarisaj, respectiv SC Green Life Recycling SRL.
 

În apel, Tribunalul a decis că răspunderea aparține Municipiului Constanța prin Primar.
 
„Neluarea tuturor măsurilor necesare în vederea capturării câinilor fără stăpân“

 
Judecătorii au arătat în motivarea deciziei de schimbare a sentinței inițiale că, potrivit articolului 7 din OUG nr 55/2002, „Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân şi ai câinilor care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice, care nu au fost revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile prevederilor legale şi au obligaţia de a captura şi escorta aceşti câini, prin intermediul personalului calificat“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „fapta ilicită a constat în neluarea tuturor măsurilor necesare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
„În acest sens, instanţa reţine că între Municipiul Constanţa, în calitate de beneficiar şi Green Life Recycling SRL, în calitate de prestator, a fost încheiat contractul de prestări servicii nr.46417/05.04.2017 privind serviciul de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni sanitar veterinare pentru câini fără stăpân de pe domeniul public din Municipiul Constanţa, în temeiul căruia prestatorul avea obligaţia de capturare, transport, adăpostire a câinilor fără stăpân, în conformitate cu obligaţiile asumate prin contract şi cu cele precizate în caietul de sarcini, însă potrivit cap.III pct.3.1 Condiţii tehnice, de calitate şi modalităţi de lucru din caietul de sarcini privind achiziţia serviciului de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni sanitar veterinare pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public din Municipiul Constanţa nr.11831/01.02.2017: activităţile de prindere se vor desfăşura în baza comenzii lansate de beneficiar către prestator, având în vedere sesizările primite de la cetăţeni, dat şi graficele aferente Planului Anual de gestionare a câinilor fără stăpân“.
 
„Or, în lumina acestor considerente, Tribunalul reţine că, în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017, calitatea de beneficiar aparţine Municipiului Constanţa, acesta având obligaţia de a lansa către prestator, respectiv Green Life Recycling SRL, comanda de prindere a câinilor către stăpân“, au spus judecătorii.
 
„Nu rezultă că Municipiul Constanța ar fi lansat către prestator vreo comandă“
 
De asemenea, Tribunalul a mai arătat că „din analiza probatoriului administrat în cauză nu a rezultat că Municipiul Constanţa ar fi lansat către prestator vreo comandă în intervalul 09.03.2018-23.04.2018, astfel încât intimatul Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
„Aşadar, vătămarea integrității corporale a reclamantului se apreciază că este consecinţa neîndeplinirii de către intimatul pârât Municipiul Constanţa prin Primar a obligaţiilor ce îi revin în temeiul OUG nr.155/2001, dar şi în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017“, au spus magistrații instanței de apel.
 
Instanța a subliniat că „prejudiciul constă în vătămarea integrității corporale a reclamantului (...) ce a fost evaluată la 12-14 zile de îngrijiri medicale, în suferința inerentă generată de lezarea unei părţi a corpului, respectiv mâna dreaptă, diminuarea temporară a capacităţii victimei de a avea o viaţă normală, cât şi în cheltuielile efectuate de către reclamant pentru restabilirea stării de sănătate fizică şi psihică“.
 
Legat de cuantumul daunelor morale, judecătorii au spus că „raportat la intensitatea suferinţelor fizice şi a prejudiciului de natură morală încercate de către apelantul reclamant, Tribunalul apreciază că se impune majorarea cuantumului daunelor morale la valoarea de 20.000 lei“.
 
Așa cum am precizat anterior, municipalitatea a atacat această hotărâre a Tribunalului la Curtea de Apel, instanță care va avea cuvântul decisiv în cauză.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Detalii cu un puternic impact emoţional
Copil despăgubit după ce a fost mușcat de un câine maidanez, pe o stradă din Constanța. Primăria și firma de ecarisaj, date în judecată

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Constanța Complex Savoy SA, răspuns negativ de la Primăria Constanța

19 Apr 2024 157

Raportul informării și consultării publicului Pro și contra edificării unei clinici medicale în municipiul Constanța, investiția Cardiozone Med! (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 201

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 209

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 287

Atenție, constănțeni! În perioada următoare se vor verifica toate cele 63 de sirene de alarmare publică din Constanța

19 Apr 2024 378

Primăria Constanța Întâlnire de lucru la Direcția Generală de Asistență Socială. Iată despre ce s-a discutat

19 Apr 2024 370

Cumpărări Directe Primăria Cuza Vodă, județul Constanța cumpără pachete pentru sărbători. Ce produse vor conține (DOCUMENT)

18 Apr 2024 578

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 420

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 343

Firma, obligată de Municipalitate să elaboreze un PUZ Karelly Wash SRL vrea să construiască două blocuri în municipiul Constanța

18 Apr 2024 519

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 335

Primăria Constanța Bucuria, în dar pentru seniorii din Căminul pentru Persoane Vârstnice (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 380

Imobiliare Constanța Cine vrea să ridice un imobil de două etaje pe strada Baba Novac?

18 Apr 2024 425

Imobiliare Constanța Mation SRL a obținut un certificat de urbanism de la municipalitate

18 Apr 2024 329

Afaceri Constanța Două terenuri din comuna Lipnița sunt scoase la vânzare. Când are loc licitația

18 Apr 2024 342