Justitie

Primăria Constanţa plăteşte acum pentru bani aruncaţi în 2013 şi 2014 pe tipărituri de promovare a evenimentului Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului. La judecată cu Fundaţia „Fantasio“ (galerie foto)

Primăria Municipiului Constanţa a formulat o acţiune în instanţă împotriva Fundaţiei „Fantasio“ pentru recuperarea unei sume pe care fundaţia a cheltuit-o pentru tipărituri de promovare a evenimentului Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2013.
 
Acţiunea a fost concretizată prin dosarul 5371/118/2018, înregistrat la Tribunalul Constanţa, pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal. Obiectul dosarului în care Primăria Constanţa este reclamant, iar Fundaţia Fantasio pârât este „pretenţii”.
 
Precizăm că, în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi la sediul municipalităţii în 2016, inspectorii au stabilit că suma cheltuită de Fundaţia „Fantasio“ reprezintă prejudiciu în dauna bugetului municipiului Constanţa, prejudiciu care trebuie recuperat.

Cum a câştigat Fundaţia „Fantasio“ bani nerambursabili de la Primăria Constanţa 

Pe 23.09.2013, Primăria Constanţa anunţa pe site-ul instituţiei că oferta câştigătoare pentru evenimentul „Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean 2013” este cea a Fundaţiei „Fantasio“. Comisia de selecţie a ofertelor, numită prin Dispoziţia primarului municipiului Constanţa nr. 1982 din data de 3.09.2013, a fost compusă din Petrică Munteanu - preşedintele comisiei; Eduard Bădilă - membru, Mirela Pană Oproiu - membru, Iuliana Voicu - membru şi Călin Hanţiu - membru.

Potrivit raportului procedurii de atribuire, comisia a decis că oferta câştigătoare aparţine Fundaţiei „Fantasio“, care a depus documentaţia completă şi a avut „preţul cel mai scăzut“. Aceasta a avut o propunere financiară de 200.000 de lei cu TVA, cu care urma să organizeze 10 spectacole.

Ofertă de finanţare au depus şi cei de la Asociaţia Culturală Mamaia Copiilor, prin care solicitau fonduri în valoare de 450.000 de lei inclusiv TVA.
 
Precizăm că valoarea totală necesară susţinerii spectacolelor şi evenimentelor ce urmau să fie organizate cu ocazia evenimentului Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean în 2013 a fost de 477.000 cu TVA inclus, din care Fundaţia „Fantasio“ a primit 200.000 lei cu TVA pentru organizarea evenimentului, diferenţa fiind contribuţia proprie a fundaţiei, de fapt, a Consiliului Judeţean Constanţa.  

Fundaţia, condusă de mai mulţi directori din Constanţa 

Potrivit Registrului Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ avea, la data câştigării contractului, ca asociaţi/fondatori Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa. Amintim că Fundaţia „Fantasio“, condusă de Virgil Iosif, fostul director al Teatrului de Stat Constanţa, fost director al Direcţiei coordonare instituţii subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a fost înfiinţată de CJC pe 25 martie 2005.
 
Potrivit articolului 8 din HCJ 48 privind înfiinţarea fundaţiei, această entitate avea drept obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi a coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“. Consiliul Director era format din: Maria Magiru, fost consilier judeţean PSD şi directorul Muzeului de Artă Populară, Răsvan Cernat, Vasile Gherghilescu, directorul Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, Ion Ţiţoiu, Constantin Papadopol, Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada”, Eduard Bădilă, fost şef Serviciu Cultură, Protocol, Organizare Evenimente în cadrul Consiliului Judeţean, Petrică Munteanu, fost consilier judeţean şi fost director Direcţiei Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.

Fundaţia „Fantasio“ este acum parte a mai multor procese care au început în 2014, când, pe rolul Tribunalului Constanţa, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul având ca obiect „pretenţii“.
Şi Judeţul Constanţa, şi Consiliul Judeţean Constanţa au acţionat în judecată Fundaţia „Fantasio“. Motivul chemării în judecată este recuperarea prejudiciilor, potrivit hotărârilor iniţiate în 2012 de fostul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, care a împărţit bani în valoare totală de 7.424.150 de lei mai multor asociaţii şi fundaţii din judeţ pentru derularea de activităţi. De departe, cea mai răsfăţată a fost Fundaţia „Fantasio“, care a primit sume importante de bani din „buzunarul“ judeţean. 

Facem menţiunea că şi în 2014 Fundaţia „Fantasio“ a marcat din nou şi Primăria municipiului Constanţa organiza, pe 25 iulie 2014, la ora 12.00, procedura de selecţie a ofertelor de activităţi şi spectacole privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a evenimentului „Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2014“. În anunţ se specifica faptul că atribuirea contractului de acordare a fondurilor financiare nerambursabile necesare organizării evenimentului se va face pe baza „punctajului cel mai mare“, realizat ca urmare a aplicării unui set de criterii: a) „preţul cel mai scăzut“ - va conta valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate pentru realizarea proiectului - 50 de puncte pentru valoarea cea mai mică solicitată, 30 de puncte pentru cea de pe locul doi, 10 puncte pentru cea de pe locul trei; b) raportul (procentajul) realizat între valoarea contribuţiei proprii pentru realizarea proiectului şi valoarea (suma) solicitată - 25 de puncte pentru un raport de peste 20%, 15 puncte pentru un raport cuprins între 15% şi 19% şi 5 puncte pentru un raport cuprins între 10% şi 14%; experienţă în organizarea unor evenimente asemănătoare - pentru o experienţă minimă de trei ani - 25 de puncte, pentru o experienţă cuprinsă între un an şi doi ani - 15 puncte, pentru o experienţă de până în an - 5 puncte.
 
Atribuirea nu a mai avut loc, deoarece a existat un singur ofertant. Prin urmare, licitaţia pentru organizarea „Sărbătorii Recoltei şi a Vinului“ este reluată în luna septembrie. În august 2014, Primăria Municipiului Constanţa anunţă reluarea procedurii selecţiei de oferte necesare organizării „proiectului cultural nonprofit de interes general Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2014“, pentru data de 10 septembrie, la ora 12.00. Criteriul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile rămâne neschimbat: „punctajul cel mai mare“, realizat ca urmare a aplicării mai multor criterii.
 
Despre Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean se poate spune orice, mai puţin faptul că este un „proiect cultural nonprofit de interes general“. An de an, evenimentul reuneşte o serie de comercianţi care îşi vând fructele, legumele, produsele din carne şi alt gen de preparate, dar şi o pleiadă de politicieni, în special social-democraţi constănţeni. Nu este lipsit de importanţă faptul că această aşa-numită sărbătoare era organizată la Pavilionul Expoziţional, aflat la acea vreme în administrarea Fundaţiei „Fantasio“.

În urma procedurii de selecţie a ofertelor privind atribuirea contractului de finanţare cu fonduri nerambursabile necesare organizării evenimentului „Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2014“, din data de 10.09.2014, oferta câştigătoare aparţinea Fundaţiei „Fantasio“ Constanţa. Comisia de selecţie a ofertelor, numită prin dispoziţia primarului, a fost compusă din: Petrică Munteanu - preşedinte, Virgil Iosif - membru, Liviu Manolache - membru, Diana Dardac - membru, Calin Hanţiu - membru.
 
Menţionăm că anunţul privind selecţia de oferte a fost publicat în ziarele Telegraf şi Replica, dar şi pe site-ul Primăriei. Deşi au solicitat documentaţie pentru participarea la procedura de selecţie şi atribuire a fondurilor nerambursabile, SC Soti Cable Neptun SRL şi SC Decorativa nu au mai venit să ridice documentele solicitate. Astfel, singura ofertă depusă a aparţinut Fundaţiei „Fantasio“, care solicita 195.000 de lei inclusiv TVA pentru organizarea a 10 spectacole.
 
Urmare a analizei documentaţiei, comisia constată că oferta se califică pentru finanţare, având documentaţia completă. Fundaţia Fantasio primeşte 100 de puncte. Precizăm că valoarea totală a spectacolelor şi evenimentelor ce urmau să fie organizate cu ocazia evenimentului „Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean 2014” era de 695.000 cu TVA inclus. Primăria a plătit 195.000 lei, diferenţa fiind suportată de ofertantul câştigător. Ca şi în anul 2013, din păcate, din raportul de activitate pentru realizarea evenimentului şi din raportul financiar, nu reiese cu ce parteneri a organizat Fantasio cele 10 spectacole. În schimb, din raportul financiar, reiese că, în final, evenimentul a costat doar 370.000 lei cu TVA inclus, din care municipalitatea a contribuit cu 156.000 lei, iar fundaţia a avut o contribuţie proprie de 214.000 lei. Contribuţia provenea de fapt de la Consiliul Judeţean, celălalt „părinte” fondator al fundaţiei.  
 
Citeşte şi:
 
Despre „Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Românesc” Coincidenţă stranie sau cum a câştigat Fundaţia Fantasio bani nerambursabili de la Primăria Constanţa (documente)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vrei să te căsătoreşti în 2019? Serviciul Stare Civilă deschide listele pentru cei care vor să-şi unească destinele anul viitor

21 Nov 2018 275

În atenția șoferilor Continuă lucrările de reabilitare pe strada Ștefăniță Vodă din Constanța

20 Nov 2018 249

Primăria Constanța Rechizite noi în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru o viață mai bună“(galerie foto)

20 Nov 2018 231

Campanie pentru colectarea hainelor uzate la Constanța. Vor fi donate celor nevoiași

20 Nov 2018 837

Activitatea Primăriei Cogealac, verificată de Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa. Iată concluziile!

19 Nov 2018 298

Acţiune de igienizare în zona Valea Portului din Constanţa. Ce amenzi riscaţi dacă aruncaţi gunoiul pe stradă (galerie foto)

19 Nov 2018 312

Seniorii constănţeni, premiaţi de Primăria Municipiului Constanța (galerie foto)

19 Nov 2018 472

Locuinţă unifamilială situată pe strada Mihai Viteazu, transformată în vilă turistică. Ce spune Primăria Constanţa

19 Nov 2018 412

Licitaţie pentru reabilitarea, modernizarea şi mansardarea creşelor din municipiul Constanţa

19 Nov 2018 415

Primăria Constanţa va organiza un concurs de proiecte pentru punerea în valoare a parcării din zona Poarta 1 - Poarta 1 bis (document)

19 Nov 2018 696

Primăria Comunei Albești, judeţul Constanţa recrutează. Nu este necesară vechimea

17 Nov 2018 681

Primăria Constanța așteaptă oferte de preț pentru reabilitarea jardinierelor amplasate în municipiu

17 Nov 2018 223

Două acte emise de municipalitate pentru CN APM Constanța. Este vizat proiectul pentru implementarea Danei 80 într-o zonă de mare adâncime

17 Nov 2018 367

Lucrări de demolare la un imobil de pe strada Mihai Viteazu, vizavi de Consulatul General al Federației Ruse din Constanța (galerie foto)

17 Nov 2018 885

Utilaje cu material antiderapant, acționează pe străzile din Constanța

16 Nov 2018 268

Post vacant la Primăria Municipiului Constanţa

16 Nov 2018 551

Primăria Constanţa Mai multe echipe acţionează pentru verificarea și curățarea receptorilor pluviali

16 Nov 2018 259

Primăria Municipiului Constanţa organizează concurs. Iată posturile vacante!

16 Nov 2018 1677

Atenţie unde vă parcaţi autoturismele! Ce spune Primăria Constanţa. Unde sunaţi în caz de urgenţă

16 Nov 2018 1269

Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean sunt prezente cu standuri proprii la Târgul de Turism al României

16 Nov 2018 305

Prevenirea infracţiunilor, a abandonului şcolar şi a violenţei în şcoli Campania de informare „Refuz să devin o victimă“, la Primăria Cumpăna (galerie foto)

16 Nov 2018 426

Primăria Comunei Tuzla, județul Constanța face angajări. Ce post este vacant și cine poate participa

15 Nov 2018 431

Primăria Municipiului Constanța, prezentă la Târgul de Turism al României

15 Nov 2018 300

First Tower - undă verde de la Primăria Constanța pentru un imobil de șase etaje pe aleea Universității

15 Nov 2018 488

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1052

Campania de informare „Refuz să devin o victimă” la Cumpăna, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 287

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 603

Începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Constanța. Ce prevede hotărârea Consiliului Local (document)

14 Nov 2018 2468

Undă verde de la Primăria Constanţa pentru consolidarea, extinderea şi modernizarea hotelului Doina

14 Nov 2018 444

Continuă lucrările la şcoala şi grădiniţa deţinute de Asociaţia „Şcoala Wilhelm Moldovan“

14 Nov 2018 327

Protocol de colaborare între Primăria Cumpăna şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa

14 Nov 2018 404

Anunţ important de la Primăria Constanţa privind Regulamentul activităților de administrație social-comunitară

13 Nov 2018 2213

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4648

„Marele război la Porţile Constanţei", reconstituire istorică în Piața Ovidiu

13 Nov 2018 481

Constanța, premiată în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România!

13 Nov 2018 382

Autorizaţie de construire pentru intrarea în legalitate a unui bloc de nouă etaje din Constanţa

13 Nov 2018 596

Sute de persoane din Constanța au documentele de identitate expirate. De ce documente au nevoie pentru eliberarea unei cărți de identitate

12 Nov 2018 289

Evenimentul organizat la Constanța cu ocazia „Zilelor Dobrogei” are loc la Pavilionul Expozițional. Ce surprize le sunt pregătite constănțenilor

12 Nov 2018 836

O parte din terenul pe care se află Poliţia Judeţului Constanţa, motiv de judecată. Azi, primul termen în apel

12 Nov 2018 307

Imobil pe strada Ioan Damaschin. Primăria Constanţa anunţă consultare pentru PUD-ul iniţiat de Marinii Buildings Development

12 Nov 2018 292

Undă verde de la Primăria Constanța pentru amenajarea unei clinici oftalmologice pe strada George Enescu

12 Nov 2018 406

Casa Modei din Constanţa va fi extinsă. Investitorul a obţinut certificat de urbanism

11 Nov 2018 746

Inaugurarea expoziției permanente de ceramică monumentală pe faleza „Esplanada” din Constanţa

11 Nov 2018 385

Lucrări de demolare pe locul viitoarei Săli Polivalente din zona Badea Cârțan

11 Nov 2018 583

Restaurantul de la baza sportivă Tenis Club Idu din Mamaia va fi extins și modernizat

10 Nov 2018 454

Atenție, șoferi! Comuna Cogealac va avea centură ocolitoare. Date din proiectul tehnic (document)

10 Nov 2018 952

Municipalitatea organizează licitație pentru stadionul „Gheorghe Hagi“

10 Nov 2018 972

Mai multe străzi din oraşul Băneasa vor fi asfaltate. Ce firmă cunoscută va executa lucrările (document)

09 Nov 2018 411

Trei firme controlate de cetăţeni din Republica Moldova investesc în imobiliare în municipiul Constanţa. Cine sunt aceştia

09 Nov 2018 996

Follow Me SRL, controlată de Ionuţ Barbu și Valentin Ionescu, a obținut două acte de urbanism de la municipalitate, pentru un bloc de nouă etaje în Mamaia

08 Nov 2018 617