Justitie

Primăria continuă demolarea garajelor, iar Tribunalul Constanţa a anulat regulamentul parcărilor. Se aşteaptă decizia finală

Primăria Constanţa a anunţat ieri continuarea demolării garajelor construite ilegal pe domeniul public, pentru suplimentarea locurilor de parcare. Astfel, conform datelor oficiale, peste 500 de garaje construite ilegal pe domeniul public au fost dezafectate în ultimul an.
 
Conform situaţiei întocmite de reprezentanţii Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, în perioada septembrie 2018 - septembrie 2019 au fost demolate 503 astfel de construcţii din totalul de 1.086 existente în tot municipiul. În acest moment, alte 25 de garaje situate în diverse zone ale oraşului sunt în curs de demolare pe cale administrativa, iar pentru 66 au fost emise somaţii către deţinători pentru demolarea în termen de maximum 15 zile.
 
În acest context, amintim că, pe data de 4 iunie, Tribunalul Constanţa a anulat, la solicitarea asociaţilor „Constanţa Altfel” şi „Liga pentru Drepturile Constănţenilor”, dar şi a unei persoane fizice, hotărârea nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 
 
Hotărârea de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa (HCL 235) a fost votată în şedinţa din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, şapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alţi trei consilieri s-au abţinut.
 
Potrivit HCL 235/28.06.2018, în funcţie de tipul parcării, se instituie următorul program: pentru parcările rezidenţiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00 - 08.00, inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00 - 24.00. Prin urmare, în intervalul 08.00 - 17.00, de luni până vineri inclusiv, deţinătorul autorizaţiei rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosinţă prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acest loc.
 

Programul de taxare, 08.00 - 24.00 

 
Pentru parcările cu tarif orar, programul de taxare este de regulă 08.00 - 24.00, dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Pentru parcările mixte, programul stabilit va fi afişat pe panouri de informare. Pentru parcările comerciale, beneficiarul are drept de folosinţă asupra locului de parcare pe întreaga perioada a autorizaţiei de rezervare loc parcare/contractului. În funcţie de locaţie şi sezon, programul de taxare al parcărilor cu tarif orar poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Acesta va fi menţionat pe indicatoare amplasate cu respectarea prevederilor legale. Totodată, administratorul parcării poate modifica tipul şi destinaţia parcării, aducând la cunoştinţa utilizatorilor prin marcaje şi indicatoare situate la locuri vizibile cu respectarea prevederilor legale.
 

Scutiri 

 
Sunt scutite de la plata taxelor de parcare de reşedinţă următoarele categorii de beneficiari: veteranii de război, văduvele de război şi văduvele ne recăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare; instituţiile sau unităţile care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sau a Ministerului Tineretului şi Sportului, cu excepţia incintelor folosite pentru activităţi economice; fundaţiile înfiinţate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultură naţională, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural; organizaţiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unităţi specializate care asigură găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire, activităţi de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum şi pentru alte persoane aflate în dificultate, în condiţiile legii.
 

Excepții 

 
Scutirea se aplică în momentul eliberării autorizaţiei rezervare loc parcare/încheierii contractului pentru cererile de parcare noi sau începând cu data de 01.01 a anul următor pentru Autorizaţiile rezervare loc parcare/contractele existente. Sunt exceptate de la plata taxei de parcare vehiculele aparţinând serviciilor de intervenţie, cum ar fi poliţie, pompieri, ambulanţă, gaze, precum şi vehiculele corpurilor diplomatice sau consulare.
 

Autorizaţia de rezervare, la loc vizibil 

 
Dovada dreptului de utilizare a locului de parcare, în parcările de reşedinţă, se face prin autorizaţia de parcare. Autorizaţia de rezervare loc parcare va fi poziţionată pe bordul autoturismului, la loc vizibil. În parcările cu tarif orar, dovada plaţii parcării, în cazul plaţii la parcometru, se va face prin poziţionarea tichetului de parcare, pe bordul autoturismului, la loc vizibil. Plăţile efectuate prin aplicaţia de plată cu tarif orar se operează instantaneu în baza de date, utilizatorul având obligaţia de a respecta intervalul orar pentru care a achitat contravaloarea plăţii. Locurile de parcare din parcările de reşedinţă vor fi atribuite locuitorilor zonei de care aparţin. Solicitantul poate cere repartizarea unui loc de parcare situat la o distanţă de cel mult 500 de metri faţă de adresa de domiciliu/reşedinţă.
 

Staţiunea Mamaia 

 
În staţiunea Mamaia, plata parcărilor se va face prin aplicaţia de plată cu tarif orar, conform indicatoarelor amplasate sau la casieriile parcărilor, pentru parcările închise, dotate cu automate de parcare şi sisteme de acces cu barieră. La repartizarea locurilor de parcare alocate agenţilor economici se vor avea în vedere prevederile HCL 113/2017, referitoare la asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii.
 
Utilizatorii ce achită tichetul de parcare pentru perioadele de 6 ore, 12 ore, sau 7 zile vor putea utiliza locurile de parcare din toate parcările cu tarif orar din cadrul staţiunii Mamaia semnalizate corespunzător. În intervalul orar pentru care a fost emis tichetul de parcare, dacă utilizatorul autoturismului se deplasează în diverse destinaţii, administratorul parcării nu are obligaţia să asigure locuri libere de parcare. Beneficiarul se va deplasa până găseşte un alt loc liber de parcare. Valabilitatea tichetului nu se prelungeşte cu timpul scurs până la găsirea altui loc liber de parcare.
 
Pentru obţinerea autorizaţiei de parcare pentru parcările de reşedinţă, solicitantul depune la serviciul competent din cadrul Primăriei Constanţa o cerere de rezervare. Autorizaţiile de rezervare loc parcare, însoţite de planurile parcărilor (în care este identificat, cu număr, fiecare loc de parcare) şi datele de contact ale beneficiarilor, se vor transmite în fiecare zi de luni a săptămânii, pe e-mailul SC Confort Urban SRL. Mailul va cuprinde numărul autorizaţiei rezervare loc parcare, numărul vehiculului şi numărul de identificare al locului repartizat. Subînchirierea sau folosirea locurilor de parcare din parcările de reşedinţă din municipiul Constanţa de către persoane domiciliate în alte unităţi locative, cu consimţământul abonaţilor, sunt interzise, putând duce la anularea autorizaţiei de rezervare loc parcare. În cazul înstrăinării vehiculului pentru care s-a rezervat locul de parcare, titularul are dreptul ca în termen de 30 zile de la vânzarea vehiculului să solicite înscrierea pe locul rezervat a unui nou vehicul.
 

Amenzi 

 
Încălcarea prevederilor din prezentul regulament se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 100-500 lei, fără posibilitate achitării în termen de 48 ore de la comunicare a jumătate din minimul amenzii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locale Constanţa sau de către agenţi din cadrul Serviciului Rutier a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi personalul împuternicit de primar. Sancţiunea se aplică utilizatorului vehiculului, aşa cum este definit în regulament. Agentul constatator poate dispune măsura complementară a ridicării vehiculului, caz în care se vor efectua fotografii înainte, în timpul şi după ridicarea acestuia. 
 
Dacă în termen de 24 ore de la constatarea faptei şi aplicarea notificării în parbrizul sau caroseria vehiculului utilizatorul nu eliberează locul de parcare utilizat fără achitarea tarifului de parcare, se dispune obligatoriu ridicarea vehiculului din parcarea respectivă. 
 
Citeşte şi:
 
Primăria Constanţa achiziţionează aplicaţia care va gestiona parcările din oraş. Cum va funcţiona
 
Bani frumoşi din ridicarea maşinilor. Cât scot din buzunare şoferii pentru recuperarea maşinilor în cele mai mari oraşe din ţară
 
Mesaj pentru şoferi Parcări gratuite după ora 17.00, în Constanţa
 
Continuă desfiinţarea garajelor construite ilegal în Constanţa (galerie foto)
 
Sondaj de opinie 
Credeţi că, odată mărite taxele pentru locul de parcare, vor fi construite mai multe parcări în municipiul Constanţa?
 
Cresc taxele pentru locurile de parcare din Constanţa!
 
Moment decisiv pentru toţi posesorii de maşini din Constanţa! Regulamentul privind locurile de parcare ar putea fi anulat azi
 
Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliţia Locală Constanţa va avea un număr de telefon scurt
 
Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat de Tribunalul Constanţa. Ce prevede acesta. Ce judecător a decis
 
Cine şi de ce a atacat în instanţă regulamentul privind parcajul? Bătălia pe cele aproximativ 20.000 de locuri de parcare din municipiul Constanţa!
 
Incredibil unde a putut un şofer să-şi parcheze maşina
 
Garajele din municipiul Constanţa, demolate pentru a se face locuri de parcare. Poliţiştii locali îi somează pe posesori să le desfiinţeze (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

gogo

17 Oct, 2019 13:16

Si care este modalitatea de inscriptionare a locurilor platite? Am vazut locuri fara nimic si altele scrise cu creta. Daca nu scrie nimic inseamna ca e loc liber si ca atare pot parca fara probleme cat timp vreau , daca e scris cu creta "Rezervat" de unde sa stiu ca nu-i cacealma? Ce astept sa vina posesorul locului inchiriat sa ma cert cu el??

Articole asemanatoare

O nouă parcare pe strada Micșunelelor din Constanța

29 Oct 2019 463

Critici dure la dresa municipalității Iată de ce a fost anulat Regulamentul parcărilor din Constanţa

29 Oct 2019 4942

Zeci de parcări construite de Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, în ultimul an (galerie foto)

18 Oct 2019 8871

Constănţeanul supărat „Un teren semi-viran din Tomis Nord eliberat de garaje, pârloagă până când proprietarul îşi va construi blocul“ (galerie foto)

23 Sep 2019 11266

Lucrările de asfaltare ale unei străzi din Constanţa au fost finalizate. Ce străzi vor mai fi asfaltate (galerie foto)

17 Sep 2019 809

Parcări noi, amenajate de Primăria Municipiului Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2019 1009

Constanţa Continuă amenajarea parcărilor rezidențiale. O nouă parcare pe strada Plantelor

10 Sep 2019 855

Noi locuri de parcare în Constanţa (galerie foto)

02 Sep 2019 1034

Primăria Constanța Locuri de parcare noi și trotuare reabilitate

28 Aug 2019 627

Asfaltarea şi modernizarea străzilor din Constanţa continuă (galerie foto)

26 Aug 2019 598

Un nou regulament privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate în Constanţa (document)

15 Aug 2019 742

Unde poate fi consultat proiectul pentru actualizarea regulamentului privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare

14 Aug 2019 487

Demersuri la APM Constanţa Blocul de patru etaje ridicat de Noir Residence Development SRL va fi supraetajat

09 Aug 2019 556

Editorial Şi la Constanţa, ca peste tot. Când se ia câte-o măsură / lumea-njură!

01 Aug 2019 1286

Noi locuri de parcare, în cartierul Km 5 din Constanța

30 Jul 2019 829