Primarul Constanței, la judecată cu o biserică din oraș! Ceruse autorizare pentru desființarea lucrărilor de la parohie. Cum s-a terminat procesul

Vergil Chițac, primarul în funcție al Constanței
  • Ieri, 3 iunie 2022, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea edilului, apreciind că aceasta a rămas fără obiect.
  • Potrivit datelor oficiale, pârâta, respectiv Parohia Palazu Mare II, a fost obligată să îi achite primarului suma de 20 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de edil pentru deschiderea procesului.
 
Caz închis, la Judecătoria Constanța, într-un litigiu deschis de Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu o biserică din oraș!
 
Edilul solicitase autorizare pentru desființarea unor lucrări apreciate ca fiind nelegale, de la biserica Parohia Palazu Mare II, cazul fiind înregistrat la instanță sub indicativul 30159/212/2021.
 
Ieri, 3 iunie 2022, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea edilului, apreciind că aceasta a rămas fără obiect.
 
Totodată, potrivit datelor oficiale, pârâta, respectiv Parohia Palazu Mare II, a fost obligată să îi achite primarului suma de 20 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de edil pentru deschiderea procesului.
 
Amintim, legat de acest caz, reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța au precizat cu o altă ocazie, pentru ZIUA de Constanța, că în proces este vorba despre lucrări executate nelegal constatate în februarie 2019, pentru care s-a dispus intrarea în legalitate, dar fără a exista conformare în sensul acesta, astfel că „speța și-a urmat calea legală“.
 
 Mai exact, lucrările considerate a fi nelegale sunt reprezentate de „ grup sanitar cu fundație și stâlpi din beton armat“, „lumânărar din tablă“, intrare în demisol cu scări, precum și extinderea demisolului la intrarea principală, cu realizarea scărilor de acces.
 
„Realizare grup sanitar“
 
La momentul respectiv, s-au constatat lucrări de construcții executate fără a se deține autorizație constând în „Realizare grup sanitar având fundație şi stâlpi din beton armat cu zidărie perimetrală din cărămidă, cu acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 9 mp pe latura de est“.

 
În continuare, lucrările constatate a fi fost realizate fără autorizație au fost reprezentate de „lumânărar din tablă în suprafață de aproximativ S - 12 mp şi intrare în demisol prin realizarea unui amreu cu scări de acces cu stâlpi şi cadre din beton armat, zidărie perimetrală din BCA, acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 90 mp, pe latura de sud“.
 

De asemenea, s-a constatat și „extinderea demisolului existent pe latura de vest (în zona pridvorului) la intrarea principală în suprafață de aproximativ S= 76 mp şi realizare scări acces intrare principală lăcaş cult peste demisolul extins“.
 
Prin Procesul-verbal s-a dispus oprirea executării lucrărilor, obținerea autorizației de construire pentru lucrările respectiv în termen de 90 de zile de la aplicarea sancțiunii și, respectiv, desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială în termen de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru obținerea autorizației.
 
Reprezentanții Primăriei Constanța au mai arătat că, în luna iulie 2020, s-a efectuat un control la Biserica Parohia Palazu Mare II, iar cu această ocazie s-a constatat faptul că lăcașul de cult nu s-a conformat măsurilor dispuse.
 
Totodată, aceștia au arătat că, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, procesul-verbal nu a fost contestat, iar din documentele deținute de primărie rezultă că nu a fost eliberată autorizație de construire pentru lucrările respective.
 
În acestă situație, primarul s-a adresat Judecătoriei Constanța pentru a fi autorizat să desființeze lucrările.
 
Între timp, însă, se pare că reprezentanții bisericii au depus eforturi pentru intrarea în legalitate a lucrărilor contestate, dat fiind că, la instanță, s-a constatat că cererea primarului a rămas fără obiect.
 
Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 Citește și
Primarul Vergil Chițac, scrisoare deschisă către ÎPS Teodosie
„Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești în cazul bisericii Izvorul Tămăduirii“

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se întrunește Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi?

30 Jan 2023 998

În al treilea an de mandat, primarul Chițac descoperă criteriile de calitate ale civilizației! Investiții în cartierul betonat Palazu Mare (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1234

Imagini de la acțiunea Poliției de la Constanța. S-a lăsat cu amenzi (GALERIE FOTO)

29 Jan 2023 1115

Unde găsesc constănțenii containerele speciale pentru deșeuri voluminoase, săptămâna viitoare

19 Jan 2023 672

Constanța Cum puteți scăpa de deșeurile voluminoase? Unde sunt amplasate containerele speciale pentru colectare

18 Jan 2023 580

Licitația pentru actualizarea PUZ-urilor stațiunii Mamaia și cartierelor Veterani și Palazu Mare, în atenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor

12 Jan 2023 787

Fosta New Home Construct SRL ridică trei blocuri de 12 și 10 etaje la Constanța. Ce document a obținut

09 Jan 2023 1050

Planul Urbanistic de Detaliu care vizează edificarea unui alt bloc cu șase etaje între case în Palazu Mare, lansat în consultare publică pe site-ul municipalității (DOCUMENTE)

05 Jan 2023 1294

Autorizație de construire pentru firma deținută de Naciu Pescu și Costin Samara. Este vizată o investiție în Constanța

04 Jan 2023 1098

Proiectul a fost respins! Consilierii municipali USR Constanţa se vor opune aprobării PUD pentru un bloc cu 6 etaje pe strada Rozelor din cartierul Palazu Mare

27 Dec 2022 1835

Judecătorii din Constanța explică de ce l-au autorizat pe primar să desființeze lucrările considerate nelegale la ANL-urile din Palazu Mare (DOCUMENT)

24 Dec 2022 1426

UPDATE Două persoane rănite într-un accident rutier între Constanța și Ovidiu. Intervin salvatorii

19 Dec 2022 999

Real Estate Concept SRL, investiție în Palazu Mare! Unde vor să construiască Naciu Pescu și Costin Samara?

13 Dec 2022 1288

Semnare de contracte la sediul CNI. Vergil Chițac - „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat de șantierele din oraș”!

08 Dec 2022 2362

Avarie RAJA. Unde este și cât va dura remedierea

24 Nov 2022 941