Primarul Constanței, la judecată cu o biserică din oraș! Ceruse autorizare pentru desființarea lucrărilor de la parohie. Cum s-a terminat procesul

Vergil Chițac, primarul în funcție al Constanței
  • Ieri, 3 iunie 2022, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea edilului, apreciind că aceasta a rămas fără obiect.
  • Potrivit datelor oficiale, pârâta, respectiv Parohia Palazu Mare II, a fost obligată să îi achite primarului suma de 20 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de edil pentru deschiderea procesului.
 
Caz închis, la Judecătoria Constanța, într-un litigiu deschis de Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu o biserică din oraș!
 
Edilul solicitase autorizare pentru desființarea unor lucrări apreciate ca fiind nelegale, de la biserica Parohia Palazu Mare II, cazul fiind înregistrat la instanță sub indicativul 30159/212/2021.
 
Ieri, 3 iunie 2022, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a decis să respingă acțiunea edilului, apreciind că aceasta a rămas fără obiect.
 
Totodată, potrivit datelor oficiale, pârâta, respectiv Parohia Palazu Mare II, a fost obligată să îi achite primarului suma de 20 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de edil pentru deschiderea procesului.
 
Amintim, legat de acest caz, reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța au precizat cu o altă ocazie, pentru ZIUA de Constanța, că în proces este vorba despre lucrări executate nelegal constatate în februarie 2019, pentru care s-a dispus intrarea în legalitate, dar fără a exista conformare în sensul acesta, astfel că „speța și-a urmat calea legală“.
 
 Mai exact, lucrările considerate a fi nelegale sunt reprezentate de „ grup sanitar cu fundație și stâlpi din beton armat“, „lumânărar din tablă“, intrare în demisol cu scări, precum și extinderea demisolului la intrarea principală, cu realizarea scărilor de acces.
 
„Realizare grup sanitar“
 
La momentul respectiv, s-au constatat lucrări de construcții executate fără a se deține autorizație constând în „Realizare grup sanitar având fundație şi stâlpi din beton armat cu zidărie perimetrală din cărămidă, cu acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 9 mp pe latura de est“.

 
În continuare, lucrările constatate a fi fost realizate fără autorizație au fost reprezentate de „lumânărar din tablă în suprafață de aproximativ S - 12 mp şi intrare în demisol prin realizarea unui amreu cu scări de acces cu stâlpi şi cadre din beton armat, zidărie perimetrală din BCA, acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 90 mp, pe latura de sud“.
 

De asemenea, s-a constatat și „extinderea demisolului existent pe latura de vest (în zona pridvorului) la intrarea principală în suprafață de aproximativ S= 76 mp şi realizare scări acces intrare principală lăcaş cult peste demisolul extins“.
 
Prin Procesul-verbal s-a dispus oprirea executării lucrărilor, obținerea autorizației de construire pentru lucrările respectiv în termen de 90 de zile de la aplicarea sancțiunii și, respectiv, desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială în termen de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru obținerea autorizației.
 
Reprezentanții Primăriei Constanța au mai arătat că, în luna iulie 2020, s-a efectuat un control la Biserica Parohia Palazu Mare II, iar cu această ocazie s-a constatat faptul că lăcașul de cult nu s-a conformat măsurilor dispuse.
 
Totodată, aceștia au arătat că, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, procesul-verbal nu a fost contestat, iar din documentele deținute de primărie rezultă că nu a fost eliberată autorizație de construire pentru lucrările respective.
 
În acestă situație, primarul s-a adresat Judecătoriei Constanța pentru a fi autorizat să desființeze lucrările.
 
Între timp, însă, se pare că reprezentanții bisericii au depus eforturi pentru intrarea în legalitate a lucrărilor contestate, dat fiind că, la instanță, s-a constatat că cererea primarului a rămas fără obiect.
 
Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 Citește și
Primarul Vergil Chițac, scrisoare deschisă către ÎPS Teodosie
„Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești în cazul bisericii Izvorul Tămăduirii“

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În luna martie, zidul de sprijin s-a prăbușit Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare, nemulțumiți de lucrările făcute de mântuaială lângă blocul lor (GALERIE FOTO+VIDEO

19 Apr 2024 931

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1378

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 3030

Primăria Constanța cumpără ședințe practice de tragere cu armament în poligon! Iată de la cine

31 Mar 2024 573

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1554

Știri Constanța CT BUS. Traseele liniilor 1, 3 și E1, modificate de vineri

21 Mar 2024 595

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 633

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 2554

Precizări ale Primăriei Constanța referitor la imobilul în pericol de prăbușire din Palazu Mare

19 Mar 2024 787

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1407

Președintele USR Constanța, Stelian Ion, merge mâine în cartierul Palazu Mare. Cetățenii au semnalat alunecări de teren!

18 Mar 2024 920

Deputatul USR, Stelian Ion se întâlnește cu cetățenii din Palazu Mare

10 Mar 2024 618

APM Constanța Cine ridică un bloc de 8 etaje în Palazu Mare?

06 Mar 2024 839

Cum a pierdut Primarul Constanței procesul pentru desființarea ANL-urilor din Palazu Mare! „Reclamantul nu justifică interes în promovarea și derularea prezentului litigiu“ (MOTIVARE)

26 Feb 2024 1055

Primăria Constanța O nouă creșă va fi construită în municipiu

14 Feb 2024 793