Primele informații, pe surse Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENTE)

 
  • Amintim că la data de 12 februarie 2018, Viorica Dăncilă a decis ca Geronimo Răducu Brănescu să fie numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).
  • Încă de la început, facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere cu privire la dosar de la Geronimo Răducu Brănescu, însă demersul nostru nu a fost posibil. În acest context i-am trimis și un mesaj text fostului șef al DSV Constanța. În cazul în care Geronimo Răducu Brănescu va dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.     
       
 
Procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa. Dosarul 2691/118/2022 se află pe rolul Tribunalului Constanța și are ca obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art 13 din lg. 78/2000 rap la art 297 alin 1 CP“. 
 
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța figurează ca parte vătămată/parte civilă.       
 
Conform portalului instanțelor de judecată, nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 

Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța și că în cauză ar fi vorba despre o achiziție supraevaluată și fragmentată la DSV Constanța.
 
Amintim că la data de 12 februarie 2018, Viorica Dăncilă a decis ca Geronimo Răducu Brănescu să fie numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).
 
El a fost demis aproape de finele anului 2019 de Ludovic Orban.

Brănescu s-a adresat instanței de judecată, iar prin Hotarârea 1222/2020, din  17.11.2020, Curtea de Apel București a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Brănescu Geronimo Răducu, în contradictoriu cu pârâtul Prim-Ministrul României, şi pârâta Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 
În consecinţă, Curtea de Apel a anulat Decizia nr. 411/13.11.2019 emisă de pârâtul Prim-Ministrul României şi l-a obligat pe acesta să dispună reintegrarea reclamantului Brănescu Geronimo Răducu în funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 

De asemenea, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost obligată să plătească reclamantului Brănescu Geronimo Răducu drepturile băneşti de care ar fi beneficiat reclamantul, ca diferenţă dintre salarizarea acordată pentru funcţia pe care a fost reîncadrat în urma emiterii actului administrativ Decizia nr. 411/13.11.2019 şi salarizarea aferentă funcţiei de preşedinte cu rang de secretar de stat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară Şi Pentru Siguranţa Alimentelor, de la data intrării în vigoare a Deciziei nr. 411/13.11.2019 şi până la data reintegrării efective în funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 
Decizia Curții de Apel București a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Prin decizia nr. 541/2022, Curtea Supremă a admis recursurile declarate de pârâţii Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Prim-ministrul României prin Secretariatul General al Guvernului împotriva sentinţei civile nr. 1222 din 17 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
 
În continuare, instanța supremă a respins acţiunea formulată de reclamantul Brănescu Geronimo Răducu împotriva pârâţilor Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Prim-ministrul României prin Secretariatul General al Guvernului ca neîntemeiată.
 
Fost șef DSV Constanța
 
Geronimo Brănescu a fost medic coordonator, între 2010 şi 2012, la Circumscripţia Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Feteşti. În 2009, a fost director la DSV Constanţa, iar între 2002-2009 a fost medic şef la DSV Feteşti. În perioada 1999-2002 a fost manager al grupului de firme Pas Press & Farmmarc Impex SRL. Între 1993 şi 1999 a fost medic-şef la DSV Unirea, judeţul Călăraşi. A lucrat ca medic veterinar din 1991 până în 1993, la o societate din comuna Borduşani, judeţul Ialomiţa.
 
Averea și interesele
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 14 iunie 2020, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, Geronimo Răducu Brănescu deține singur dar și împreună cu soția zece terenuri ( cinci agricole, patru intravilane și unul forestier), bunurile fiind dobândite în perioada 1993 - 2019, și situate în Fetești, Șirnea (Brașov), Bordușani și Moieciu.
 
Geronimo Răducu Brănescu mai deține, alături de soție, o casă de locuit (din anul 2000), două apartamente (din 2016 și 2020) și o casă de vacanță (din 2019).
 
Geronimo Răducu Brănescu mai are un auto marca Land Rover RS, fabricat în 2017, și două remorci T.A. și o colecție de picturi clasice – dobândită în perioada 1995 – 2019 – în valoare aproximativă de 55.000 de euro.
 
În ceea ce privește veniturile salariale, Geronimo Răducu Brănescu a declarat 112049 lei de la ANSVSA București și 12732 de lei de la DSV Constanța.
 
Asociat unic al SC Farmmarc Impex SRL
 
Potrivit declarației de interese completată la data de 14 iunie 2020, Geronimo Brănescu este asociat unic al SC Farmmarc Impex SRL Fetești și membru al Asociației Generale a Medicilor Veterinari. 
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 17 aprilie 2022, SC Farmmarc Impex SRL are sediul în Feteşti și se ocupă de comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate.
 
Asociat unic al SC Farmmarc Impex SRL este Geronimo Răducu Brănescu, iar ca administrator figurează Daniela Brănescu.
 
Tot potrivit Confidas.ro, Geronimo Răducu Brănescu a mai figurat în SC Farmmarc Research Industries Impex SRL - radiată.
 
În prezent, DSVSA Constanța este condusă de Ionuț Iusco.
 
Contactat telefonic, Ionuț Iusco nu a dorit să facă declarații cu privire la dosar.
 
De asemenea, am încercat să obținem un punct de vedere tot cu privire la dosar și de la Geronimo Răducu Brănescu, însă demersul nostru nu a fost posibil.
 
În acest context i-am trimis și un mesaj text fostului șef al DSV Constanța. În cazul în care Geronimo Răducu Brănescu va dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.     
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fost șef al DSVSA Constanța
Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 713

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 1041

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 1202

Judecătorii au încetat procesul penal în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

25 Aug 2023 1470

Geronimo Răducu Brănescu DNA Constanţa a trimis în judecată un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat! Judecătorii s-au retras pentru deliberări (DOCUMENT)

20 May 2023 1876

DNA Dosarul fostului șef al ANSVSA și DSV Constanța, amânat pentru luna viitoare

17 Oct 2022 1573

Începe procesul lui Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! Decizia, contestată

20 Jul 2022 1685

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 9128

Fost director al Direcției Sanitar Veterinară Constanţa numit președinte al ANSVSA. Care este noutatea deciziei semnate de premierul Dăncilă

13 Feb 2018 4110

Sindicatul Camera Veterinarilor şi 97 de angajaţi au dat în judecată DSVSA Constanţa

28 Jan 2017 4855