Primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Procesul amânat




Magistrații de la Judecătoria Constanța au fixat un nou termen în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța!
 
Cauza a fost amânată pentru luna aprilie.
 
Oricare va fi decizia judecătoriei, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Magistrații au dispus trimiterea în judecată a unei femei, din Constanța, (S.E.), pentru hărțuire în mediul online (aproximativ 1400 de acte materiale).
 
În actul de sesizare a instanței se arată că persoana vătămată a reclamat-o pe inculpata în sensul că aceasta o hărțuiește de aproape doi ani de zile, prin apeluri telefonice, comunicări prin mijloace de transmitere la distanță – adică foarte multe mesaje efectuate zilnic de pe cartele cumpărate din Anglia, pe Facebook  sau Messenger și adresate acestuia, soțului său și familiei,adresate ei direct sau indirect precum și a tutror cunoscuților persoanei vătămate, dar și prin supravegheri ale locuinței și locului de muncă.
 
Din limbajul folosit şi din sensul mesajelor rezultă că inculpata în realitate este obsedată de persoana vătămată și încearcă în același timp să îi creeze victimei o stare de spirit care să genereze atacuri şi presiuni asupra ţintei hărțuirii însăși.

 
Utilitatea documentelor depuse de martor este şi aceea că i se confirmă integral depoziţiile şi pe de altă parte se infirmă susţinerile inculpatei precum că martorul (...) este cel care i-ar fi accesat nelegal sistemele informatice pentru a trimite aceste meseje care în realitate îi aparţin.
 

Din această situaţie rezultă și o evidentă concluzie logică şi anume că inculpata este obişnuită cu un asemenea comportament agresitv chiar dacă martorul și soția acestuia nu au depus plângere, însăși fapta inculpatei îi înlătură orice formă de credibilitate a apărării sale şi în special a susţinerilor legate de intervenţia unei terțe persoane în conturile sale electronice.
 
 
În rechizitoriu se mai face precizarea că „infracţiunea de hărțuire este nouă în peisajul juridic românesc situaţie în care nu există practică judiciară şi nu sunt stabilite elemente care să genereze anumite linii de anchetă în această materie
 
Procurorii arată că au fost emise în perioada 08 iunie 2019 - mai 2021 un număr total de 1.361 de mesaje.
 
Ca o concluzie generală, procurorii apreciază că nu este admisibil a privi nepăsători o asemenea dramă precum cea prin care a trecut persoana vătămată, care timp de aproape trei ani de zile a fost efectiv hărţuită într-o manieră nesănătoasă total, care a depăşit limita obsesiei şi orice regulă de comportament social.
 
„Evidenţiem inteligenţa modului în care inculpata a creat conjunctura, în sensul că a încercat să îşi disimuleze urmele săvârşirii faptei şi să creeze o aparentă de realitate falsă care să ascundă că este autorul acestor agresiuni, situaţie însă care a fost demonstrată probator pe parcursul anchetei. Deşi infracţiunea de hărţuire însăşi nu prezintă elemente de practică judiciară sau nu este analizată în literatura de specialitate, în contextul concret al acestei cauze, apreciem că este evidentă comiterea unor acte specifice modalităţii în care este incriminată această faptă penală astfel încât considerăm că se impune sesizarea judecătorului“, conform procurorilor.
 
Magistrații arată că „apărările inculpatei nu numai că nu au fost de natură să înlăture acuzele ce i-au fost aduse ci, dimpotrivă, le-au confirmat ca fiind corecte dar au şi evidenţiat faptul că aceasta încearcă să nege comiterea faptei pe care nu o recunoaşte şi încearcă să o paseze în sarcina şi responsabilitatea altuia, criteriu de apreciere corespunzătoare a tratamentului juridic ce trebuie să-i fie aplicat“.
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Șef nou în IPJ Constanța! Iată cine este
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)

15 Feb 2024 1019

Doi elevi de 13 ani, acuzați că au hărțuit sexual o profesoară în timpul orei. Polițiștii au deschis o anchetă

07 Apr 2023 2510

Începe judecata în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! (DOCUMENT)

27 Apr 2022 2351

O femeie din Constanța, trimisă în judecată pentru Cyberbulling. Explicațiile procurorilor (document)

12 Nov 2021 2961

Răzbunarea pornografică ar putea fi incriminată. Iată propunerea legislativă ce a ajuns pe masa Senatului! (document)

22 Oct 2019 1971

Campania #metooFemei din întreaga lume mărturisesc despre hărţuirile sexuale din viaţa lor. Fenomenul a luat amploare şi în România

18 Oct 2017 2155