Printre inculpați, un medic din Tulcea Stomatologi trimiși în judecată de DNA! Tribunalul le-a modificat controlul judiciar

 
  • Gina Păunița Grecu, medic stomatolog și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, este suspectată de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
 
Judecătorii de la Tribunalul Galați au luat prima decizie în cazul medicilor stomatologi trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție!
 
În cauză, Dorina Cerasella Șincar, medic stomatolog și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen, este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Mai departe, Gina Păunița Grecu, medic stomatolog și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, este suspectată de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Asta în timp ce Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, este suspectată de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
Miuță Caius Călin, medic stomatolog și lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, a fost trimis în judecată pentru dare de mită.
 
La finele săptămânii trecute, Tribunalul Galați a constată legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive de control judiciar pe cauțiune dispuse faţă de Dorina Cerasella Şincar, Gina Păuniţa Grecu şi Antoanela Andreea Zalimov.
 
Totodată, instanța a menţinut în cursul procedurii de cameră preliminară măsurile preventive de control judiciar pe cauțiune dispuse faţă de inculpate și a respins ca nefondate cererile principale formulate de privind revocarea măsurilor preventive de control judiciar pe cauțiune.
 

Totuși, Tribunalul a admis cererile subsidiare formulate de Dorina Cerasella Şincar, Gina Păuniţa Grecu şi Antoanela Andreea Zalimov privind modificarea obligaților impuse acestora pe durata controlului judiciar pe cauțiune de a nu depăși limita teritorială a judeţului Galaţi (pentru inculpata Şincar Dorina Cerasella), a județelor Galași şi Brăila (pentru inculpata Grecu Gina Păuniţa) sau a judeţului Tulcea (pentru inculpata Zalimov Antoanela Andreea), decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, în obligațiile de a nu depăși limitele teritoriale ale României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată.
 
Judecătorii le-au impus inculpatelor Şincar, Grecu şi Zalimov respectarea următoarelor obligaţii pe durata măsurilor preventive de control judiciar pe cauțiune: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați.

 
Pe durata măsurilor preventive de control judiciar pe cauțiune, tribunalul le-a impus inculpatelor să respecte următoarele obligaţii:
 
a) să nu depăşească limitele teritoriale ale României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;
 
b) să nu ia legătura unele cu altele, cu suspectul Miuţă Caius Cătălin ori cu martorele Vlasie Alina Georgiana şi Văleanu Georgiana;
 
c) inculpatele Şincar Dorina Cerasella şi Grecu Gina Păuniţa să nu exercite funcţia de cadru didactic universitar.
 
Atrage atenţia inculpatelor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți.
 
Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Șincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menționate anterior.
 
În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, președinta comisiei de examen Șincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans și în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informații nedestinate publicității.
 
Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susținut și promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât și proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).
 
În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păunița, în calitate de secretar al comisiei de examen.
 
În același context, în perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuță Caius Călin, care promovase examenul respectiv.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată anularea certificatului de medic specialist în parodontologie, obținut de inculpata Zalimov Antoanela Andreea în modalitatea de mai sus.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Sursa foto: unsplash/ Sasun Bughdaryan
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 882

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 667

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 640

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1305

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 875

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 802

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 407

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5452

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 606

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 523

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 593

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 392

DNA angajează! Sunt vacante două posturi. Se cere, printre altele, rezistență la stres

09 Apr 2024 4717

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8608

Procurorul Chiriac Marian, delegat adjunct al Secției Judiciare Penale din DNA

05 Apr 2024 564