Proces emoționant Un bărbat din Constanța, adoptat acum aproape 30 de ani, obligă autoritățile să îi dea informații despre părinții săi naturali

  • Prin hotărârea pronunțată în luna iunie 2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea formulată de reclamant.
  • Judecătorii au apreciat că acesta este, potrivit raportului întocmit de psihologii autorizați, „echilibrat din punct de vedere emoțional pentru a lua cunoștință de documentele adopției și de situația părinților firești“.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, la instanța superioară.
Caz delicat în atenția judecătorilor din Constanța! Un bărbat adoptat în urmă cu aproape 30 de ani le-a cerut magistraților să oblige autoritățile competente să îi furnizeze informații în legătură cu părinții săi biologici.
 
Prin hotărârea pronunțată în luna iunie 2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea formulată de reclamant, apreciind că acesta este, potrivit raportului întocmit de psihologii autorizați, „echilibrat din punct de vedere emoțional pentru a lua cunoștință de documentele adopției și de situația părinților firești“.
 
Dosarul s-a aflat în atenția magistraților Secției I Civile a Tribunalului Constanța încă din toamna anului trecut, reclamantul – bărbatul adoptat în urmă cu 27 de ani – judecându-se cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
 
După depunerea unor precizări scrise și administrarea unor probe suplimentare, instanța a pronunțat o hotărâre, în a doua jumătate a lunii iunie 2021.
 

„Să îi autorizeze accesul la informațiile autorităților“

 
Potrivit acestei decizii, document citat pe Portalul Jurisprudenței Naționale, reclamantul a solicitat în proces „ca prin hotărârea ce se va pronunța să îi autorizeze accesul la informațiile autorităților publice referitoare la adopția sa de către numita (...)“.
 
Pentru a-și motiva acțiunea, bărbatul a arătat că informațiile îi sunt necesare pentru a dezbate succesiunea de pe urma tatălui său natural.
 
De asemenea, omul a depus la dosarul cauzei și raportul de consiliere pishologică întocmit de experții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
 
În replică, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au arătat că bărbatul ar fi trebuit inițial să se adreseze direct instituției și nu instanței de judecată.
 

Cu toate acestea, autoritatea a comunicat instanței că, anterior adopției, „reclamantul a avut stabilită filiația față de părinții biologici“, potrivit www.rolii.ro.
 
După deliberări, judecătorii au decis să admită solicitarea bărbatului care dorea informații despre părinții săi.

 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „potrivit art. 77 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, «1)După dobândirea capacității depline de exercițiu, adoptatul poate solicita tribunalului în a cărui rază teritorială se află domiciliul său ori, în cazul în care nu are domiciliul în România, Tribunalului București, să-i autorizeze accesul la informațiile aflate în posesia oricăror autorități publice cu privire la identitatea părinților săi firești/rudelor sale biologice»“.
 

„Toate condițiile au fost îndeplinite“

 
În continuare, se mai arată că, potrivit aceleiași legi, „«(2)Anterior sesizării instanței judecătorești, adoptatul are obligația de a solicita A.N.P.D.C.A. eliberarea unui document care să ateste realizarea adopției și dacă înainte de adopție acesta a avut stabilită filiația față de cel puțin unul dintre părinții biologici, precum și de a participa la cel puțin o ședință de consiliere din care să rezulte dacă adoptatul este echilibrat din punct de vedere psihoemoțional»“.
 
În cazul de față, au arătat judecătorii, „instanța constată că toate condițiile de admisibilitate a procedurii judiciare au fost îndeplinite în cauză, întrucât reclamantul a depus la dosar raportul de consiliere psihologică întocmit de D.G.A.S.P.C. Constanța, din care rezultă că este echilibrat din punct de vedere emoțional pentru a lua cunoștință de documentele adopției și de situația părinților firești“.
 
Mai mult, magistrații au arătat că la dosarul cauzei fusese depusă și sentința inițială, ce datează de acum 27 de ani, prin care s-a încuviințat adopția bărbatului din Constanța de către noua sa familie.
 
În întreg acest context, instanța „autorizează accesul reclamantului la informațiile aflate în posesia oricăror autorităţi publice cu privire la identitatea părinţilor săi fireşti/rudelor sale biologice“, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 Este Ziua Naţională pentru Adopţie. Mesajul DGASPC Constanța:
„Sunt copii extraordinari, de care suntem mândri – darnici care, din puținul lor, oferă mereu altora aflați în nevoie“

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții în județul Constanța într-un caz de evaziune fiscală. Prejudiciul este de peste 1.800.000 de lei

07 Mar 2024 633

Municipiul Constanța prin Primar, chemat în instanță de firma care administrează Cimitirul Municipal. Care este motivul?

13 Feb 2024 776

Continuă procesul dintre Consal Trade SRL și Consiliul Local Constanța Compania a fost supraimpozitată cu 300% pentru un imobil neîngrijit pe care îl deține în municipiu!

07 Feb 2024 1176

Oficial Valeriu Iorga și Cristian Antohi, trimiși în judecată de DNA! Ce spune Anticorupția

12 Jan 2024 1036

Cei trei PMP-iști excluși pentru „coabitare” cu PSD au atacat la Tribunal deciziile Consiliului Executiv Județean al formațiunii politice

17 Dec 2023 952

Tinerii ortodocși misionari din Constanța își fac asociație

20 Oct 2023 791

Patru dosare în care Damen Shipyards Mangalia SA este reclamant, înregistrate la Tribunalul Constanța

15 Oct 2023 1348

Prefectura Constanța vrea să desființeze în instanță mai multe dispoziții ale primarului comunei Agigea. Despre ce este vorba?

13 Oct 2023 1752

Curtea de Apel Constanța, învestită cu soluționarea unei înspăimântătoare crime din Slava Cercheză (Tulcea)

24 Aug 2023 2141

Rejudecarea laturii civile a unuia dintre cele mai mari dosare din DNA Constanța, amânată pentru septembrie

02 Jul 2023 3738

UPDATE. Oficial! Încă două arestări la Tribunalul Constanța!

01 May 2023 2472

Foști oameni ai legii din Constanța, în căutarea dreptății în instanță! Printre ei, un fost șef al Serviciului de Informații

23 Feb 2023 9512

Judecător nou la Tribunalul Constanța! Iată cine este și ce dosare cunoscute a judecat

20 Jan 2023 2764

Judecătorii din Timiș, chemați să decidă dacă e bun Regulamentul de gospodărire a Constanței, adoptat de administrația Chițac

14 Jan 2023 2113

Anunț important de la Tribunalul Constanța! Lista ședințelor de judecată ce nu vor mai avea loc

06 Jan 2023 2132