Proces pe istoria Constanței Mamaia SA se opune anulării contractului de vânzare a Vilei Regale din Mamaia. „Hotărârea de vânzare aparține Statului Român“. Ce a declarat ministrul Culturii

  • La începutul lunii iulie, Tribunalul Constanța a hotărât să admită acțiunea deschisă de Ministerul Culturii.
  • Mamaia SA a susținut în proces că „hotărârea de vânzare a acestui imobil aparține Statului Român, ca urmare a privatizării societăților comerciale“.
  • Nemulțumită de decizia Tribunalului de a anula contractul de vânzare pentru Vila Regală, societatea Mamaia SA a declarat apel.
  • Astăzi, judecătorii Curții de Apel vor analiza cererea de reexaminare a taxei de timbru formulată de Mamaia SA.
Zi importantă pentru istoria constănțeană la Curtea de Apel din oraș. Magistrații Secției I civile a instanței vor analiza o cerere de reexaminare a taxei de timbru, formulată de SC Mamaia SA în procesul pentru Vila Regală din Mamaia.
Analizarea apelului propriu-zis privind valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare va avea loc pe data de 17 septembrie.
Amintim că, la prima instanță, avocații Mamaia SA au susținut, printre altele, că „hotărârea de vânzare a acestui imobil aparține Statului Român, ca urmare a privatizării societăților comerciale“.
La începutul lunii iulie, Tribunalul Constanța a hotărât să admită acțiunea deschisă de Ministerul Culturii și a constatat anularea contractului de vânzare-cumpărare a Vilei Regale din Mamaia.
Decizia Tribunalului a fost atacată în apel doar de reprezentanții Mamaia SA, care s-au arătat nemulțumiți de decizia instanței.

Poziția avocaților Mamaia SA

De altfel, încă din timpul procesului, avocații Mamaia SA au argumentat că hotărârea de vânzare a Palatului din Mamaia ar fi aparținut statului.
În Hotărârea nr. 1411/2020 a Tribunalului Constanța sunt prezentate următoarele argumente invocate de avocații SC Mamaia SA:
„Nerespectarea dreptului de preemțiune reglementat de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 conferă calitate procesual activă doar Statului Român, însă nu există o vătămare adusă intereselor Statului Român în urma încheierii Contractului de vânzare - cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat sub nr. 672/27.06.2003 , deoarece hotărârea de vânzare a acestui imobil aparține Statului Român, ca urmare a privatizării societăților comerciale“, conform www.rolii.ro.
Au mai susținut avocații care se opun anulării contractului de vânzare-cumpărare că „unul dintre obiectivele ce au stat la baza strategiei privind privatizarea societăților comerciale din turism este reprezentat de preluarea de către Ministerul  Turismului a deciziei de privatizare și realizarea de către acesta a procesului efectiv de privatizare“.

Ce au spus judecătorii

Pe de altă parte, după analizarea cazului în primă instanță, judecătorii Secției civile a Tribunalul Constanța au ajuns la concluzia că actul de vânzare este nul, pentru că nu s-ar fi respectat dispozițiile privind monumentele istorice.
Pe de altă parte, completul de judecată, prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile, a arătat următoarele: „chiar dacă Lista monumentelor istorice 1991-1992 nu a fost adusă la cunoștința publicului prin publicare în Monitorul Oficial și nici nu a fost notificată deținătorului, Mamaia SA, instanța reține că, raportat la vechimea, amplasamentul, caracteristicele istorice și arhitecturale ale bunului, calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era fără dubiu de notorietate, indiferent de modul în care era menționat bunul în contabilitatea pârâtei (nr., Mamaia SA)“.
Mai departe, au arătat judecătorii, „din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare rezultă că nu a fost parcursă procedurii dreptului de preempțiune, înaintea vânzării, conform dispozițiilor art. 4 din Legea 422/2001. Sancțiunea nerespectării acestei obligații este, conform dispozițiilor art. 4 alin. 4 din Legea 422/2001, nulitatea absoluta a actului de vânzare“.
„Toate părțile au recunoscut neparcurgerea acestei proceduri, fiind invocată în apărare – în esență – împrejurarea că această procedură nu era aplicabilă în speță“, se mai arată în hotărârea instanței de fond.
Așa cum am precizat, hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată în apel de Mamaia SA.
Astăzi, judecătorii Curții de Apel vor analiza o cerere de reexaminare a taxei de timbru formulată în proces de Mamaia SA, urmând ca apelul propriu-zis privind valabilitatea contractului de vânzare să fie analizat la data de 17 septembrie.

Ministrul Culturii: „Trebuie să avem o atenție sporită“

Contactat telefonic cu privire la acest subiect, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a precizat pentru ZIUA de Constanța că ministerul a depus întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanță pentru apărarea patrimoniului național. Printre altele, ministrul a precizat că „interesele imobiliare au fost puse de multe ori înaintea intereselor pentru patrimoniul cultural naţional“.


„Club «Castel», fosta Vilă Regală Mamaia, este un monument istoric de grupa A, a cărui istorie recentă nu a fost prea blândă. Vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. MAMAIA SA, iar Ministerul Culturii a depus săptămâna aceasta întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a precizat ministrul Culturii.


De asemenea, acesta a adăugat că „fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg. Avem un potenţial turistic fantastic pe care îl putem reda vizitatorilor în mod onorabil“.


„Trebuie, însă, să avem o atenţie sporită, pentru că experiența de până acum ne arată că interesele imobiliare au fost puse de multe ori înaintea intereselor pentru patrimoniul cultural naţional“, a conchis ministrul Culturii.

Citește și:

S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“

Decizie de ultim moment:
Ministerul Culturii a câștigat în instanță Vila Regală din Mamaia!


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Dincolo de verdictele instanțelor de judecată, recuperarea Palatului Regal din Mamaia se poate realiza doar prin voința politică a USR PLUS și PNL

02 Apr 2021 2281

Cazul „Vila Regală Mamaia“ a ajuns la Curtea Supremă

24 Mar 2021 1502

Monument istoric! Castelul Reginei Maria din Mamaia, la mâna judecătorilor de la Curtea Supremă

10 Mar 2021 2108

Avem motivarea judecătorilor! Este vizat contractul de vânzare privind Vila Regală din Mamaia către Light System SRL. Documentul a fost anulat

10 Feb 2021 2366

Acționarii Mamaia SA, convocați în două ședințe, în ianuarie. Pe ordinea de zi, situația privind Vila Regală

22 Dec 2020 948

Încă un pas pentru Vila Regală din Mamaia! S-a respins apelul Mamaia SA. Ce se întâmplă cu monumentul istoric

27 Nov 2020 1267

Vila Regală din Mamaia, în atenția Curții de Apel Constanța

22 Oct 2020 780

Pastilă amară pentru Mamaia SA, în procesul pentru Palatul din Mamaia al Reginei Maria

25 Sep 2020 1424

Lupta pentru Castelul Reginei Maria din Mamaia. Un judecător s-a abținut să intre în proces

14 Sep 2020 1537

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia, departe de a se fi încheiat. Cine a atacat hotărârea ce anula vânzarea monumentului

20 Aug 2020 1154

Știați că... Astăzi se împlinesc 82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

17 Jul 2020 612

S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“

07 Jul 2020 1609

Veste bună pentru toți iubitorii Constanței vechi A fost constatată nulitatea absolută a contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia. Minuta instanței

02 Jul 2020 1380

Decizie de ultim moment Ministerul Culturii a câștigat în instanță Vila Regală din Mamaia!

01 Jul 2020 2860

Accident în Mamaia, lângă Vila Regală

20 Jun 2020 1563