Proces pentru o licitație privind decontaminarea deșeurilor medicale periculoase, organizată de Spitalul Județean Constanța. Avem motivarea instanței!

  • Curtea de Apel Constanța a admis plângerea formulată de Medist SRL și a anulat actele prin care licitația privind aparatura pentru decontaminarea deșeurilor medicale periculoase fusese anulată.
  • Valoarea contractului fusese estimată de Spitalul Clinic Județean Constanța la peste 840.000 de lei.
  • Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
  • În Secțiunea Document puteți accesa motivarea Hotărârii nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța.


Răsturnare de situație în ce privește licitația de peste 840.000 de lei organizată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru „instalația de tratare prin decontaminare termică la temperatură scăzută a deșeurilor medicale periculoase“.

Procedura fusese contestată, fără succes, de compania Medist SRL la Consilul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, după ce oferta înaintată de aceasta în cadrul licitației fusese declarată neconformă de unitatea spitalicească.

După ce contestația societății a fost respinsă de CNSC, reprezentanții firmei s-au adresat Curții de Apel Constanța.
 

Licitația se va relua

Recent, Curtea de Apel Constanța a admis plângerea formulată de Medist SRL și a anulat actele prin care licitația fusese anulată.

De asemenea, potrivit Hotărârii nr. 51/2021 pronunțată în dosarul 47/36/2021, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța va trebui să reia procedura și să reevalueze oferta pe care inițiale o declarase drept neconformă.

În acest sens, alături de alte aspecte, se arată în motivarea Hotărârii nr. 51/2021, document citat pe Jurindex, că „se constată astfel că nu se poate susține în nici un caz că sistemul de decontaminare ofertat nu conține și un procesator de compactare, că autoritatea contractantă a avut în realitate rețineri față de sistemul ofertat în ceea ce privește compactarea întrucât nu există dovada asumării acestuia de către producător și a avut nelămuriri privind modul de funcționare, față de care avea posibilitatea de a solicita lămuriri suplimentare“.

Nelămuririle în legătură cu oferta depusă de compania Medist, singura ofertă depusă în cadrul procedurii, de altfel, aveau la bază existența unui procesator mecanic pentru compactare.
 

Clarificări în legătură cu oferta

„În data de 06.11.2020, prin adresa nr. (...) («Solicitarea de clarificare»), autoritatea contractantă i-a solicitat ofertantei să precizeze unde anume în propunerea tehnică, manualul de utilizare, alte înscrisuri atașate în cadrul propunerii tehnice se regăsește manționat procesatorul mecanic de compactare, având în vedere că autoritatea nu a identificat menționat acest procesator pentru operația de compactare“, se arată în Hotărârea nr. 51/2021, potrivit www.rolii.ro.

„În răspunsul la cerința de clarificări ofertantul a arătat că acest procesator de compactare nu face parte din configurația standard a echipamentelor de sterilizare, ci se poate adăuga în configurație, la cererea clientului, acesta fiind motivul pentru care în referatul tehnic emis de către INSP, unde se menționează părțile componente principale aferente instalației de tratare, nu apare și procesatorul de compactare“, conform sursei citate.

De asemenea, „ofertantul a precizat însă în mod expres în răspunsul său că, în cadrul propunerii tehnice, la pag.16, Capitolul B – «Dotări minime ale instalației», punctul 7, se precizează că «Echipamentul NW 50 este dotat cu sistem de compactare a deșeurilor rezultate în urma procesării termice în scopul reducerii volumului.», iar la rubrica «Observații ofertant» se specifică «Descriere Compactor», susținută prin descrierea sistemului de compactare de la pag.36 și pag. 37“, potrivit www.rolii.ro.


Se mai arată în hotărârea instanței că „autoritatea contractantă a reținut, în urma acestui răspuns, că la paginile indicate – 36 și 37 – sunt prezentate niște caracteristici ale unui sistem de compactare, dar care este asumat doar de către Medist SRL în nume propriu și nu de producătorul echipamentului ofertat, respectiv Newster System SRL Italia, care ar fi trebuit să confirme existența unui astfel de compactor în dotarea instalației“.

„Mai mult, reține autoritatea, ofertantul prezintă niște caracteristici ale unui sistem de compactare care simulează o eventuală presare până la nivelul unor granule, dar, care nu echivalează cu existența unui compactor. Ca urmare, autoritatea contractantă a concluzionat că echipamentul Newster 50 ofertat nu conține procesatorul de compactare“, conform hotărârii Curții de Apel Constanța.
 

Ce au spus judecătorii

După analizarea tuturor argumentelor aduse în cauză de cele două părți, judecătorii Curții de Apel Constanța au ajuns la concluzia că plângerea formulată de firma Medist este întemeiată.

„Se constată astfel că nu se poate susține în nici un caz că sistemul de decontaminare ofertat nu conține și un procesator de compactare, că autoritatea contractantă a avut în realitate rețineri față de sistemul ofertat în ceea ce privește compactarea întrucât nu există dovada asumării acestuia de către producător și a avut nelămuriri privind modul de funcționare, față de care avea posibilitatea de a solicita lămuriri suplimentare“, au arătat judecătorii.

„Față de aceste considerente, instanța va admite plângerea formulată, va anula adresa nr. (...)/03.12.2020 privind comunicarea rezultatului procedurii, raportul procedurii nr. (...)/03.12.2020, precum și toate actele subsecvente, va anula decizia de anulare a procedurii și va dispune reluarea procedurii și reevaluarea ofertei depuse de Medist SRL“, se mai arată în hotărârea instanței, citată pe Jurindex.

Așa cum am precizat anterior, valoarea licitației a fost estimată la 842.016,81 de lei.

În Secțiunea Document puteți accesa motivarea Hotărârii nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța.


Citește și:

CNSC a respins contestația formulată de o firmă împotriva rezultatului unei licitații a Spitalului Județean Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanța angajează. Ce post este vacant

10 Apr 2021 160

A fost lansat proiectul „CONSTANȚA spune NU hepatitei C!”. Ce spun specialiștii

09 Apr 2021 490

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanța angajează

09 Apr 2021 922

Spitalul Județean Constanța are un nou director de îngrijiri medicale

24 Mar 2021 1055

Spitalul Județean Constanța caută firmă pentru evaluarea chiriei pentru spațiile disponibile din unitatea medicală

14 Mar 2021 798

Încălcări ale principiilor transparenței și nereguli în achiziții. Corpul de Control al CJC și-a încheiat misiunea la Spitalul Clinic Județean Constanța

11 Mar 2021 424

CJC Verificări la Spitalul Județean Constanța. Ce nereguli au fost depistate

09 Mar 2021 1335

Meniu special de 8 Martie, oferit pacienţilor unităţilor sanitare din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

08 Mar 2021 1506

Spitalul Județean Constanța cumpără aparatură pentru programele de depistare precoce a leziunilor precanceroase. Investiție de peste 97.000 de euro

22 Feb 2021 2498

Corpul de control al președintelui CJ verifică externalizarea serviciilor medicale şi situația financiară a Spitalul Județean Constanța (documente)

06 Feb 2021 3111

Contract de servicii de arhivare documente atribuit de Spitalul Clinic Județean Constanța unei firme înființate de unul dintre actualii vicepreședinți ai CJC

23 Jan 2021 2419

Zeci de angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

19 Jan 2021 8372

CNSC a respins contestația formulată de o firmă împotriva rezultatului unei licitații a Spitalului Județean Constanța

19 Jan 2021 663

Spitalul Județean Constanța Măsuri suplimentare de comunicare cu familiile pacienților internați la ATI

08 Jan 2021 1323

Stimulatoare cardiace de peste 40.000 de euro, la Spitalul Județean Constanța! Cine livrează aparatura

01 Jan 2021 2961