Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal


Judecătorii Tribunalului Constanța au decis ieri să suspende procesul în care fostul lucrător vamal constănțean Valentin Roșculeț solicita repararea prejudiciilor despre care spune că i-au fost cauzate de erori judiciare în Dosarul Portul. Motivul suspendării procesului este reprezentat de Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, prin care a fost instituită starea de urgență în țară, pe fondul epidemiei de Coronavirus.

În documentul oficial, la alineatul (6) al Articolului 42, se arată că „în temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1) (nr., cele care nu constituie urgențe deosebite, conform legii) se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop“.
Mai departe, se arată în decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență, la alineatul (8) al aceluiași articol, că „După încetarea stării de urgență, judecarea proceselor prevăzute la alineatul (6) se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților“.
Cu alte cuvinte, procesul legat de daunele reclamate în Dosarul Portul va fi reluat din oficiu, după încetarea stării de urgență.
 

Arestat preventiv, dar „fapta nu există“

După cum am arătat în edițiile anterioare, fostul lucrător vamal Valentin Roșculeț s-a adresat judecătorilor Tribunalului Constanța, la începutul acestui an, solicitând repararea prejudiciilor ce i-au fost cauzate, susține acesta, prin erori judiciare. Acesta a dat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, care are calitatea de pârât în această cauză.
Nu este pentru prima dată când fostul lucrător vamal se află în fața unei instanțe de judecată. Portagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție.

Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces. În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Instanța a stabilit că „fapta nu există“ .

În acest context, la începutul anului acestuia, Valentin Roșculeț a dat statul în judecată și a solicitat repararea prejudiciilor produse de erorile judiciare în cazul său. Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge judecătorii Tribunalului Constanța, după ce procesul se va relua, la încheierea stării de urgență.


Citește și:

Dosarul Portul Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 261

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 262

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 397

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 368

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 539

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2042

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1267

Vești bune pentru turiști și constănțeni! Autobuzele etajate vor circula în minivacanța de Paște și 1 Mai

17 Apr 2024 422

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şi șeful Poliţiei de Frontieră din România vin mâine la Mangalia!

16 Apr 2024 471

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 340

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 358

Razie în muncipiul Constanța. S-au întocmit dosare penale

14 Apr 2024 629

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2242

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 855

Acțiune pentru prevenirea migrației ilegale desfășurată de polițiștii din Constanța. Constatări (FOTO)

13 Apr 2024 396