Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal


Judecătorii Tribunalului Constanța au decis ieri să suspende procesul în care fostul lucrător vamal constănțean Valentin Roșculeț solicita repararea prejudiciilor despre care spune că i-au fost cauzate de erori judiciare în Dosarul Portul. Motivul suspendării procesului este reprezentat de Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, prin care a fost instituită starea de urgență în țară, pe fondul epidemiei de Coronavirus.

În documentul oficial, la alineatul (6) al Articolului 42, se arată că „în temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1) (nr., cele care nu constituie urgențe deosebite, conform legii) se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop“.
Mai departe, se arată în decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență, la alineatul (8) al aceluiași articol, că „După încetarea stării de urgență, judecarea proceselor prevăzute la alineatul (6) se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților“.
Cu alte cuvinte, procesul legat de daunele reclamate în Dosarul Portul va fi reluat din oficiu, după încetarea stării de urgență.
 

Arestat preventiv, dar „fapta nu există“

După cum am arătat în edițiile anterioare, fostul lucrător vamal Valentin Roșculeț s-a adresat judecătorilor Tribunalului Constanța, la începutul acestui an, solicitând repararea prejudiciilor ce i-au fost cauzate, susține acesta, prin erori judiciare. Acesta a dat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, care are calitatea de pârât în această cauză.
Nu este pentru prima dată când fostul lucrător vamal se află în fața unei instanțe de judecată. Portagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție.

Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces. În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Instanța a stabilit că „fapta nu există“ .

În acest context, la începutul anului acestuia, Valentin Roșculeț a dat statul în judecată și a solicitat repararea prejudiciilor produse de erorile judiciare în cazul său. Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge judecătorii Tribunalului Constanța, după ce procesul se va relua, la încheierea stării de urgență.


Citește și:

Dosarul Portul Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tentativă de omor la Dunăreni, județul Constanța. Scandal cu bâte și topoare!

22 Jan 2021 280

Detalii exclusive din ancheta procurorilor! Trei persoane lovite cu un topor în cap, în satul Dunăreni. Trei arestări. Oficial

22 Jan 2021 581

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a vaccinat

21 Jan 2021 420

Procurorii au verificat Mare parte din oile înecate în Marea Neagră, îngropate pe un teren viran din județul Tulcea (video)

21 Jan 2021 1031

Județul Tulcea Percheziții privind incinerarea ovinelor înecate pe nava eşuată în Portul Midia în 2019

20 Jan 2021 495

Jucării şi bunuri, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

20 Jan 2021 362

Un bărbat s-a „plimbat“ cu un cuțit în buzunar în sediile IPJ Constanța și Serviciul Rutier. A luat cu executare

19 Jan 2021 747

Nordic Vision SRL, din Iași, contract câștigat în Portul Constanța!

19 Jan 2021 775

Zeci de persoane, prezente la centrul de vaccinare de la Stadionul Portul. Ce spun oamenii după imunizare

19 Jan 2021 1005

Ce au descoperit polițiștii într-un container, în Portul Constanţa Sud Agigea

18 Jan 2021 675

DSP Constanța, lămuriri legate de programările la vaccinare, din etapa II, pentru constănțenii din municipiu

17 Jan 2021 1195

Bunuri în valoare de 92.500 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

15 Jan 2021 553

Dane din Portul Constanța intră în reparații. Care sunt și cine se ocupă de lucări

15 Jan 2021 1657

Închis, dar găsit total nevinovat! Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare

15 Jan 2021 1199

Încep achizițiile pentru dotările centrelor. George Măndilă, consilierul edilului Chițac, despre costurile campaniei de vaccinare la nivelul municipiului Constanța

15 Jan 2021 1544