Procesele în care s-a cerut achitarea prejudiciilor din Dosarul Retrocedărilor merg la Curtea de Apel!

  • Este vorba despre dosarele înregistate la instanța civilă sub indicativul 2511/118/2021 și, respectiv, 2515/118/2021.
  • În ambele cauze, magistrații Secției Civile a Tribunalului Constanța, în completul Fond Civil 9, prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile, au decis respingerea acțiunilor, ca fiind prescrise.
  • Totodată, instanța a respins cererile pârâților privind obligarea UAT Municipiul Constanța prin Primar la plata cheltuielilor de judecată.
 
Două dintre dosarele în care UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac a ridicat pretenții de milioane de dolari și de euro față de protagoniștii din Dosarul Retrocedărilor vor continua la Curtea de Apel Constanța, după ce Tribunalul a apreciat că acțiunile au fost introduse prea târziu.
 
Este vorba despre dosarele înregistate la instanța civilă sub indicativul 2511/118/2021 și, respectiv, 2515/118/2021, cauze în care magistrații Secției Civile a Tribunalului Constanța, în completul Fond Civil 9, prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile, au decis respingerea acțiunilor, ca fiind prescrise.
 
Până la momentul de față, potrivit termene.ro a fost declarată o cale de atac în ambele dosare.
 
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, ieri, 24 noiembrie 2021, în mabele dosare a fost declarat apel de către Ramona Daniela Dospinescu, pârâtă în cauză.
 
În această situație, ambele dosare vor fi analizate și de Curtea de Apel Constanța.
 
Prejudicii pentru cazurile de retrocedare „Leșe și Cocăneanu“
 
Amintim, în dosarul 2511/118/2021, suma solicitată de UAT Municipiul Constanța era de 4.384.867 de dolari, reprezentând prejudiciul calculat cu privire la cazul de retrocedare „Leșe“.
 
Totodată, în dosarul 2515/118/2021, suma solicitată era de 4.712.592,40 de dolari, reprezentând prejudiciul calculat cu privire la cazul de retrocedare „Cocăneanu“.

 
Prin Hotărârile 3686/2021 și 3687/2021, citate pe Jurindex, Tribunalul Constanța, în completul Fond Civil 9, prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile, a decis respingerea celor două acțiuni ale orașului, ca fiind prescrise.
 

În acest sens, se artă în motivarea acestor hotărâri, printre altele, că „în esență, reclamantul (nr., UAT Municipiul Constanța prin primar Vergil Chițac) susține că nu a putut cunoaște paguba și pe cei care răspund decât la momentul condamnării definitive, însă instanța reține că pentru antrenarea răspunderii civile delictuale nu este necesară condamnarea penală a autorilor faptelor ilicite“.
 
Astfel, judecătorii au explicat că „dacă am accepta teza contrară, ar însemna că răspunderea civilă delictuală să poată fi antrenată doar pentru fapte ilicite ce constituie totodată și infracțiuni“.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, se mai arată în Hotărârea 3686/2021 și în 3687/2021 că „din aceleași considerente, pentru angajarea răspunderii civile delictuale nu este necesara stabilirea printr-o hotărâre penala definitivă a vinovăției făptuitorului, fiind suficient ca persoana prejudiciată să îi cunoască. De altfel, legea de procedură penală permite exercitarea acțiunii civile în ipoteza în care faptele ilicite constituie infracțiuni pe cale separată în fața instanțelor civile, sau în fața instanței penale, prin constituirea ca parte civilă“.
 
Din explicațiile judecătorilor
 
Instanța a reținut faptul că termenul de prescripție a început să curgă la data de 13.03.2008, dată la care Consiliul Local Constanța a votat hotărârea 139 prin care acesta „s-a pronunțat în sensul că, întrucât nu există un raport de expertiză judiciară semnat de un expert judiciar autorizat ANEVAR neutru, nu se poate pronunța asupra existenței sau inexistenței unui prejudiciu cauzat Consiliului local“.
 
Mai departe, au arătat judecătorii, „prin Hotărârea Consiliului Local al Mun. Constanța nr. 139/13.03.2008 (f. 20 vol. II), Consiliul Local a susținut astfel că nu se poate pronunța asupra existenței vreunui prejudiciu în patrimoniul UAT Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
De asemenea, instanța a mai arătat că „prin urmare, la data primirii adresei organului de urmărire penală, reclamantul trebuia să cunoască atât paguba, cât și persoanele răspunzătoare de producerea sa, astfel că, de la acest moment, a început a curge și termenul de prescripție a dreptului său material la acțiune“.
 
Totuși, Tribunalul Constanța a reținut faptul că „deși a început la data de 13.08.2008, prescripția nu a curs între unitatea administrativ – teritorială și pârâtul Mazăre Radu Ștefan până la data încetării mandatului acestuia, 05.06.2015, conform Ordinului prefectului nr. 261/05.06.2015“.
 
Judecătorii au mai spus că, în acest interval, deși prescripția a început, doar curgerea ei este temporizată.
 
Pe de altă parte, se mai arată în cele două hotărâri că „în ceea ce privește apărările reclamantului formulate prin intermediul notelor scrise privind «apartenența politică a pârâților la un partid care a fost la conducerea Consiliului local inclusiv la data pronunțării deciziei 32/2019, ceea ce făcea din punct de vedere conceptual dificilă demararea de proceduri pentru recuperarea prejudiciilor suferite de UAT», Tribunalul constată că aceasta nu constituie o cauză de suspendare sau de întrerupere a cursului termenului de prescripție prevăzută de lege, iar împrejurarea dacă noile autorități publice locale, ulterior datei de 05.06.2015 aveau sau obligația sau posibilitatea de a se constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului constituie o chestiune ce excede obiectului pricinii“.
 
„Prin urmare, raportat la toate aceste aspecte, cererea introductivă de instanță depusă la 01.04.2021 a fost formulată cu depășirea termenului de 3 ani al prescripției extinctive, astfel că excepția prescripției se impune a fi admisă, cu consecința respingerii ca prescrisă a cererii formulate“, au mai arătat judecătorii Tribunalului Constanța în cuprinsul celor două hotărâri civile.
 
În aceste condiții, acțiunea UAT Municipiul Constanța pentru recuperarea celor două prejudicii a fost respinsă ca fiind prescrisă.
 
Totodată, instanța a respins cererile pârâților privind obligarea UAT Municipiul Constanța prin Primar la plata cheltuielilor de judecată.
 
În continuare, se mai poate declara apel împotriva hotărârii Tribunalului Constanța, de către oricare dintre părțile din dosare care se arată nemulțumite de decizia judecătorilor.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Tribunalul Constanța va decide dacă trebuie achitate peste 2,8 milioane de euro pentru Dosarul Retrocedărilor!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 591

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 619

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 738

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 517

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 888

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 477

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1253

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 883

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1105

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2953

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel păstrează mențiunile despre retrocedările din Constanța pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, din Mamaia (MINUTA)

13 Feb 2024 783

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 854

Municipiul Constanța, proces contra lui Georgică Giurgiucanu! Dosarul, amânat

12 Feb 2024 675

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1535

Curtea de Apel amână contestația Flash Lighting Services SA pentru iluminatul public din Constanța (DOCUMENT)

01 Feb 2024 805