Procesul penal, încetat! Afacerist din oraș, beneficiar al deciziei CCR privind prescripția! (DOCUMENT)

 
  • Omul de afaceri este acuzat că ar fi omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau veniturile realizate din relaţiile comerciale derulate cu SC Geocor Trade IMP EXP SRL, din perioada iulie-august 2013, reprezentând venituri totale de 310.407 lei și cu SC Tomis Energy SRL, reprezentând venituri totale de 873 lei“.
Tribunalul Constanța a încetat procesul penal faţă de George Dan Fătu, din Constanța, fost asociat unic și administrator în fapt al SC Ferguson Concept SRL, trimis în judecată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală! Decizia privind încetarea procesului penal a fost luată ca urmare a intervenirii prescripţiei generale a raspunderii penale, în raport cu decizia Curţii Constituţionale nr.358 din 26 mai 2022, privind prescripția.
 
Decizia Tribunalului Constanța (luată de completul prezidat de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu) nu este una definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform rechizitoriului, „în sarcina inculpatului George Dan Fătu faptul că, în calitate de asociat unic și administrator în fapt al SC Ferguson Concept SRL, a omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau veniturile realizate din relaţiile comerciale derulate cu SC Geocor Trade IMP EXP SRL, din perioada iulie-august 2013, reprezentând venituri totale de 310.407 lei și cu SC Tomis Energy SRL, reprezentând venituri totale de 873 lei“.
 
Astfel, a fost creat, mai arată procurorii, „un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 52.926 lei, reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor în sumă de 9.338 lei și TVA în sumă de 43.588 lei“.
 
Din materialul probator administrat în cauză rezultă următoarele:
 
„La data de 16 mai 2014, a fost înregistrată în evidenţa cauzelor penale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa sesizarea penală nr.3166/2014
formulată de ANAF - AJFP Constanţa, prin care se solicită a fi efectuate cercetări faţă de reprezentanţii SC Ferguson Concept SRL sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art.9 alin.1 lit. b din Legea 241/2005 și a infracțiunii prev și ped de art 4 din Legea 241/2005 reţinându-se în sarcina acestora că în anul 2013, nu au declarat organelor fiscale veniturile realizate aferente valorificarii achiziţiilor intracomunitare de pui congelaţi din Bulgaria din lunile iulie şi august 2013.
 
De asemenea, la data de 10 noiembrie 2014, a fost înregistrată în evidenţa cauzelor penale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, sesizarea penală nr.9524/2014 formulată de ANAF-AJFP Constanţa, prin care se solicită a fi efectuate cercetări faţă de reprezentanţii SC Ferguson Concept SRL sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală (...), reţinându-se în sarcina acestora că în anul 2013, nu ar fi declarat organelor fiscale veniturile realizate din operaţiunile desfăşurate cu 12 societăţi comerciale fiind produs un prejudiciu în dauna bugetului general consolidat al statului în cuantum de 426.760 lei.
 
Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța din data de 06.02.2020, cele două cauze au fost reunite sub număr unic de dosar 526/P/2014.

 
În vederea stabilirii situaţiei financiarcontabilă a SC Ferguson Concept SRL, în data de 29.10.2013, comisarii Gărzii Financiare Constanţa sau deplasat la domiciliul fiscal al SC Ferguson Concept SRL (...), unde la momentul verificării nu se află nicio persoană cu care să fie luată legătura cu privire la operatorul economic vizat“, se mai arată în rechizitoriu.
 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa l-au trimis în judecată de George Dan Fătu în aprilie 2021.  
 
Prin Hotarârea nr. 336/2022, nr. 12.08.2022, instanța a încetat procesul penal faţă de inculpatul Fătu George Dan, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală prevazută de art.9 alin 1, lit. b din Legea 241/2005, cu aplicaree art.41 alin.2 C.p. din 1969 şi cu aplicarea art.5 Cod penal, urmare intervenirii prescripţiei generale a raspunderii penale în iulie-august 2018.
 
Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de ANAF –DGFP Constanţa şi l-a obligat pe inculpatul Fătu George Dan să plătească părţii civile Statul Român prin ANAF suma de 52.926 lei reprezentând despăgubiri civile (impozit pe veniturile microintreprinderilor de 9.338 lei şi TVA în sumaă de 43.588 lei), precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la această sumă potrivit Codului de procedură fiscală până la plata efectivă a sumei datorate şi respinge restul pretenţiilor civile faormulate.  
 
Tribunalul menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile prezente sau viitoare ale inculpatul Fătu George Dan până la concurenţa prejudiciului cauzat ANAF respectiv suma de 52.926 lei.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este una definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 01 septembrie 2022, SC Ferguson Concept SRL a fost fondată în 2013, cu sediul în Constanța, strada Mărășești, iar în prezent este radiată. Asociat unic figura Fătu George Dan, iar  administrator  Nicu Liviu.
 
Fătu George Dan a mai apărut în alte trei firme, radiate în prezent, respectiv: Columna Tours SRL, Trafic Systems SRL și Fix Services Distrib SRL.
 
Asta în timp ce Nicu Liviu a figurat în XGSM RO SRL, DGA Entertainment Unic SRL, Alicia Tatiana SRL, radiate.   
 
Așa cum arătam și mai sus, conform procurorilor, Fătu George Dan este acuzat că ar fi omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau veniturile realizate din relaţiile comerciale derulate cu SC Geocor Trade IMP EXP SRL, din perioada iulie-august 2013, reprezentând venituri totale de 310.407 lei și cu SC Tomis Energy SRL, reprezentând venituri totale de 873 lei. 
 
Informativ, Geocor Trade Imp-Exp SRL a fost înființată în 2001 și are sediul social în Constanța, Sola 123. Asociat unic și administratorul firmei este Leonard-Cristian Nedelcu. Domeniul de activitate principal este reprezentat de „comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne“.
 
Geocor Trade Imp-Exp SRL a încheiat 2138 contracte de achiziții publice in valoare totală de 218.011.734,65 lei.
 
Tot informativ, Tomis Energy SRL (cu obiect de activitate comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei), cu sediul social în municipiul Constanța, strada Soveja, a fost înființată în 2006 și este condusă de Cocuz Mariana și de Cocuz Vicenţiu Sorin, fiecare deținând câte 50 % din capitalul social.
 
Compania Tomis Energy SRL a încheiat 266 contracte de achiziții publice în valoare totală de 85.988,80 lei.
 
Rechizitoriul complet poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Victorie uriașă în instanță pentru Consiliul Județean Constanța! Miza, aproape un sfert de milion de euro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administratia Porturilor Maritime bagă în reparații șalupa Sirius 1! Iată cui i-a fost atribuit contractul (DOCUMENT)

27 Jun 2023 927

Constanța. 10 ani de închisoare pentru un afacerist. Decizia nu este definitivă

12 May 2023 1990

A intervenit prescripția! Decizia definitivă în cazul unui afacerist din Constanța acuzat de evaziune fiscală

16 Mar 2023 3484

Un afacerist din Constanța care aducea pui congelaţi din Bulgaria a fost trimis în judecată (Document)

13 May 2021 3084