Justitie

Procesul pentru Cazino. De trei săptămâni, s-a cerut urgentarea dosarului. Instanţa a respins cererea abia acum

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că reabilitarea Cazinoului a ajuns să se decidă în instanţă, tocmai în capitală. Mai exact, la Curtea de Apel Bucureşti, unde firma Eldiclau a contestat, în paralel cu contestaţia depusă la CNSC, rezultatul licitaţiei pentru conservarea şi punerea în valoare a Cazinoului.
 
Înregistrată pe rolul Curţii de Apel la data de 1 noiembrie 2011, contestaţia a primit ca termen de judecată data de 29 noiembrie. Între timp, Aedificia Carpaţi - liderul asocierii ce a câştigat contractul - a cerut din start ca procesul să se judece mai repede. Introdusă la începutul lui noiembrie, solicitarea aceasta a fost analizată însă abia joi de către judecătorii Curţii de Apel. În acest context, a fost şi respinsă, mai ales că oricum dosarul mai are doar o săptămână de aşteptat până la judecarea propriu-zisă.
 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, soarta Cazinoului se află acum în atenţia Completului 1 Recurs Achiziţii Publice, din cadrul Secţiei a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Completul este prezidat de magistratul Vasile Bîcu, cel care a analizat dosarul în care fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea atacase componenţa Completelor de 5 Judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. De asemenea, judecătorul Bîcu s-a pronunţat şi în sensul suspendării ordinului prin care fusese prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării.
 
În şedinţa din 21 noiembrie, judecată în cameră de consiliu, cum prevede legea, completul Curţii de Apel Bucureşti a hotărât să respingă solicitare de preschimbare a termenului de judecată, ca fiind neîntemeiată. Decizia instanţei este definitivă, astfel că termenul stabilit iniţial pentru judecarea contestaţiei, respectiv 29 noiembrie, rămâne neschimbat. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că cererea de preschimbare a termenul, introdusă la începutul lui noiembrie, s-a judecat abia cu o săptămână înaintea termenului propriu-zis, aşadar, nu ar fi făcut o mare diferenţă în ce priveşte urgentarea procesului şi dacă ar fi fost admisă.
 

Oferta Eldiclau, considerată neconformă

 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, reabilitarea Cazinoului a ajuns să se decidă în instanţă după ce asocierea participantă la licitaţie formată din firmele Eldiclau SRL -  Telekom Romania Mobile Communications SA -Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. Napoli - Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a atacat decizia Companiei Naţionale de Investiţii privind desemnarea câştigătorului licitaţiei. Mai exact, câştigători fuseseră desemnaţi afaceriştii din asocierea Aedificia Carpaţi - Remon Proiect - Profesional Construct Proiectare -Tehnoinstal SRL. Iniţial, Eldiclau şi partenerii săi au atacat această decizie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, unde s-au plâns atât de faptul că propria ofertă le-a fost respinsă, cât şi de asocierea declarată câştigătoare.
 
CNSC a decis să oblige Compania Naţională de Investiţii să ceară lămuriri suplimentare de la asocierea declarată câştigătoare, respectiv  cea reprezentată de Aedificia Carpaţi, dar şi de la cea de-a treia asociere ofertantă, respectiv cea formată din Construcţii Erbaşu SA - Concas SA - Euras SRL -Polarh Design. Tot CNSC a fost cel care a decis ca oferta înaintată iniţial de Eldiclau să rămână drept neconformă, astfel cum fusese stabilit şi de către Compania Naţională de Investiţii. Această deciziei a CNSC a fost atacată de Eldiclau la Curtea de Apel Bucureşti şi procesul urmează să se judece pe data de 29 noiembrie 2019.
 
În paralel, însă, Eldiclau a mai atacată o dată şi la CNSC noua decizie a Companiei Naţionale de Investiţii privind atribuirea din nou a contractului de reabilitare a Cazinoului către Aedificia Carpaţi şi asociaţii săi. În acest context, procedura de atribuire este momentan în stand by, mai ales că reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor au decis să suspende soluţionarea celei de a doua contestaţii introduse de Eldiclau până la pronunţarea instanţei asupra primei.
 
În întreg acest context, surse avizate ne-au declarat că reprezentanţii Aedificia Carpaţi au introdus cererea de preschimbare a termenului de judecată a procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, însă instanţa a respins oricum această cerere. Rămâne de văzut cum se vor prezenta lucrurile după ce va avea loc prima înfăţişare în cauză, stabilită pentru vinerea viitoare.
 
Citeşte şi:
 
În puterea cui stă soarta Cazinoului Judecătorul a intrat într-un dosar al lui Dragnea şi unul al generalului Ciucă

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Emblema Constanței, de la agonie la extaz

16 Jan 2020 1013

„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

16 Jan 2020 1390

Ministrul Dezvoltării "Sunt pentru alegeri anticipate"

15 Jan 2020 408

LIVE TEXT Ziua începerii oficiale a lucrărilor. Cazinoul va fi predat CNI (galerie foto)

15 Jan 2020 934

Ce se întâmplă azi la Cazino Începerea lucrărilor, de ziua lui Eminescu. Statuia poetului veghează de la câţiva paşi bătrânul edificiu

15 Jan 2020 1384

Ce s-a semnat la Bucureşti Cazinoul din Constanţa, tot mai aproape de reabilitare. „Vreau să văd cu ochii mei schelele pe Cazino“

14 Jan 2020 1802

Fotoreportaj Stabilopozii de la Poarta 1 au devenit personaje care animă şoferii ce parchează în zonă

08 Jan 2020 1414

Iubit şi plâns, deopotrivă, din toate colţurile lumii Cum a „mobilizat“ Cazinoul peste 16.000 de oameni

24 Dec 2019 1935

Oraşul Constanţa în epoca interbelică. File din jurnalele vremii (III) Problema jocurilor de noroc de la Cazino şi scandalul din Piaţa Independenţei

23 Dec 2019 2023

Vândut de Mazăre în 2007 Primăria nu mai deţine terenul de sub Cazinoul din Mamaia. Prin decizia 32/2019 a ÎCCJ, acesta a revenit statului român (galerie foto+documente)

18 Dec 2019 2827

Speranțe pentru Mormântul de tip Hypogeu. Care sunt afaceriștii ce își doresc contractul. Ce spune șeful CJC

17 Dec 2019 711

Undă verde pentru restaurarea Cazinoului. Aedificia Carpaţi speră să poată semna contractul săptămâna viitoare

14 Dec 2019 1716

Reabilitarea Cazinoului, aflată iar în atenţia judecătorilor bucureşteni

13 Dec 2019 828

Dosarul în care partenerul Eldiclau pentru Cazino este acuzat de înşelăciune, amânat pentru anul viitor

10 Dec 2019 561

Ministrul Dezvoltării, Ştefan Ion „Îmi doresc să fiu eu cel care semnează ordinul pentru începerea lucrărilor la Cazino“

09 Dec 2019 1077