Procesul pentru recuperarea prejudiciilor de la antreprenorul care trebuia să extindă Delfinariul din Constanța ajunge la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional

  • Tribunalul Constanța s-a pronunțat în dosarul nr.4505/118/2023 înregistrat de Consiliului Județean Constanța în luna iunie a.c.
  • Obiectul dosarului erau pretenții rezultate din litigiul privind achiziţiile publice cu societatea Manelli Impresa SPA Monopoly, sucursala București care a câștigat proiectul de extindere a Delfinariului, un contract în valoare de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA
  • Magistrații de la Tribunalul Constanța au decis să decline soluţionarea cauzei în favoarea Curţii de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
  • Consiliul Județean a reziliat anul trecut contractul, după ce au susținut că antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, în sensul că nu a prelungit Garanția de bună execuție și nu a prezentat toate asigurările așa cum sunt reglementate în clauzele contractuale


Tribunalul Constanța s-a pronunțat în dosarul nr.4505/118/2023 înregistrat de Consiliului Județean Constanța în luna iunie a.c.

Obiectul dosarului erau pretenții rezultate din litigiul privind achiziţiile publice cu societatea Manelli Impresa SPA Monopoly sucursala București, reprezentantă de Onofrio Manelli care a câștigat proiectul de extindere a Delfinariului, un contract în valoare de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA.

Potrivit prevederilor contractuale, termenul de execuție era de 24 luni de la data primirii ordinului de începere, mai exact 20 iulie 2022, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 20 iulie 2020.

Magistrații de la Tribunalul Constanța au decis să decline soluţionarea cauzei în favoarea Curţii de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Iată soluția pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată de pârâta Manelli Impresa SRL prin întâmpinare. Dispune declinarea competenţei de soluţionare a prezentei cauze în favoarea Curţii de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 25.08.2023”.

Vă reamintim, Consiliul Județean a reziliat anul trecut contractul, după ce au susținut că antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, în sensul că nu a prelungit Garanția de bună execuție și nu a prezentat toate asigurările așa cum sunt reglementate în clauzele contractuale.

În acest sens, CJC a transmis Antreprenorului o Notificare, prin care i s-a acordat un termen de 15 zile,  de la primirea acesteia, pentru îndeplinirea obligațiilor mai sus indicate, în caz de neconformare, Antreprenorului i s-a pus în vedere rezilierea contractului, la expirarea celor 15 zile.

Având în vedere faptul că Antreprenorul nu a dat curs Notificării, contractul de execuție lucrări a încetat de drept la data de 22 octombrie 2022.


De asemenea, deficiențele în executare sunt reflectate și în stadiul lucrărilor, acestea fiind de aproximativ 10% din total, potrivit vicepreședintelui CJC, Petre Enciu.

Notificarea de reziliere a contractului de execuție cu Manelli Impresa SRL a fost comunicată și Ministerului Turismului, care la rândul său a înștiințat administrația județeană, în calitate de Beneficiar că a reziliat contractului de finanțare.

Proiectul privind extinderea Delfinariului s-a derulat în cadrul Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism - Masterplanul investiţiilor în turism - şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 558 din 4 august 2017.

Conform acestei hotărâri, ordonatorul principal de credite/investitor era  Ministerul Turismului iar ordonatorul de credite (secundar/terţiar) și totodată beneficiarul investiției era Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Constanţa.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Precizări importante ale Consiliului Județean Constanța despre proiectul de extindere a Delfinariului Constanța

 UPDATE. Claudiu Palaz „Se reziliază un contract de finanțare în valoare de 5 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea Delfinariului Constanța“

Consiliul Județean a dat în judecată antreprenorul care trebuia să extindă Delfinariul din Constanța

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM a stabilit interviurile procurorilor propuși de ministrul Justiției pentru funcțiile de conducere din DNA, DIICOT și Parchetul General

29 Nov 2023 456

Opt procurori, propuși de ministrul Justiției pentru a ocupa funcțiile de conducere vacante din DNA, DIICOT și Parchetul General. Lista

29 Nov 2023 588

Consiliul Județean Constanța, la mâna instanței de judecată Asocierea de firme care a vrut să construiască Spitalul Mama și Copilul a atacat în instanță decizia CNSC! Contractul de execuție ar putea fi reziliat!

27 Nov 2023 2483

Palatul de Justiție, din Constanța, „victima“ condițiilor meteo extreme (FOTO+VIDEO)

27 Nov 2023 672

Ministrul Adrian-Ioan Veștea „Ministerul Dezvoltării asigură condiții moderne pentru derularea actului de justiție”

24 Nov 2023 505

Curtea de Apel decide dacă trebuie achitate 4,38 de milioane de dolari pentru Dosarul Retrocedărilor

22 Nov 2023 677

Prefectul a atacat două dispoziții. Sunt vizate indemnizațiilor primarului și viceprimarului de la Hârșova

19 Nov 2023 632

Parchetul General, în colaborare cu Departamentul de Justiție al SUA, seminar la Constanța!

16 Nov 2023 461

Premieră în justiția din Dobrogea! Sentință definitivă, la Constanța, pentru lovirea unui şofer de ambulanţă

14 Nov 2023 6287

LISTĂ 17 judecători cer să fie eliberați din funcție prin pensionare! Iată cine sunt

14 Nov 2023 661

Atenție, judecători! Promovare la Curtea Supremă! Până când pot fi depuse cererile de înscriere (DOCUMENTE)

10 Nov 2023 424

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 594

Procesul dintre Balcan Expres SRL și Mamaia SA, pe rolul Judecătoriei Constanța

08 Nov 2023 629

Dosar în instanță, la Constanța Orient Comex SRL contestă legalitatea unui proces verbal de contravenție

08 Nov 2023 543

Șefi noi la IPJ Constanța LIVE VIDEO. Cătălin Predoiu face declarații! Precizări importante despre reorganizarea IPJ Constanța

08 Nov 2023 2257