Justitie

Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen


Curtea de Apel Constanța a amânat pentru data de 11 iunie dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În prezentul dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat în primă instanță, la Tribunalul Constanța, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată.


Amintim că elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În urma tragicului eveniment au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, și copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel.


Foarte important - dosarul fostului șef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
Revenind la proces, dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.


„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.


Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, instanță care, pe data de 7 mai, a decis condamnarea lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Totodată, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și Consiliului Județean Constanța, în contradictoriu cu Nicușor Daniel Constantinescu. Pe cale de consecință, Tribunalul a decis obligarea fostului șef al CJC la plata către părțile civile Județul Constanța și Consiliul Județean Constanta a sumei de 1.082.031,62 de lei, despăgubiri civile.


În prezent, Nicușor Daniel Constantinescu se află în detenție, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.


Citește și

Dosarul celor patru salvatori SMURD morți în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 3Intervenție de urgență la Constanța. O mașină a căzut în lacul Tăbăcărie. În interior se află și un copil (galerie foto+video)

25 Feb 2020 15980

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

21 Feb 2020 4443

Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa

30 Dec 2019 1033

Cinci ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Patru salvatori SMURD au murit în elicopter. Lista morţilor

15 Dec 2019 8291

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte

03 Dec 2019 2103

Motivarea instanţei De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol

30 Aug 2019 1059

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 1257

Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef CJ Constanţa, condamnat în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

08 May 2019 5030

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, azi, în atenţia judecătorilor

25 Mar 2019 1243

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

26 Jan 2019 704

Patru ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Patru salvatori SMURD au murit

15 Dec 2018 2966

Cererea lui Nicuşor Constantinescu, respinsă Cine va judeca dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

07 Nov 2018 845

Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din Constanţa iese la pensie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul

30 Aug 2018 1379

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru septembrie

09 Jul 2018 821

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanţa

29 May 2018 1351