UPDATE. Procurorii DIICOT, percheziții în cazul Rompetrol Rafinare S.A, în Constanța, Prahova și București (DOCUMENT) 
Procurorii  DIICOT Ploiești au efectuat azi trei percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța și Prahova și a municipiului București, într-o  cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune.
 
 În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul  2018,  mai  multe persoane,  printre  care  și  trei  angajați  în  cadrul  S.C  Rompetrol  Rafinare S.A, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de  Afaceri,  în  calitate  de  beneficiar  al  44.69%  din  acțiunile  Rompetrol Rafinare, cât și pe ceilalți acționari ai companiei sus amintite.
 
 În  urma  investigațiilor  efectuate s-a  reținut  faptul că,  prin declarații false  depuse  la  Agenția  pentru  Protecția  Mediului  Prahova, membrii grupului  infracțional  organizat  au  creat  aparența  că  Batalul  nr.  18  din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal,  gudronul  acid  fusese  deja  extras,  operațiunea  respectivă  de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009. Gruparea  infracțională  organizată  a  funcționat  pe  două  paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Pe  primul  palier  au  activat  reprezentanții  legali  ai  beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială  prestatoare,  precum  şi  anexa  la  acesta,  având  ca  obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.
 
 
 Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în  valoare  cumulată  de  10.097.575,35  lei  pentru  eliminare  gudron  acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.
 
Pe  al  doilea  palier,  au  activat  reprezentanții  legali  ai  prestatorului care,  de  altfel,  au  şi  semnat  din  partea  acestuia  contractul  încheiat  cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire  amplasament  în  cuprinsul  căruia  se  atesta  în  fals necesitatea  efectuării  unor  lucrări  de  tratare,  eliminare  şi  valorificare gudroane  acide,  inclusiv  din  batalul  18,  în  condiţiile  în  care  această materie nu mai exista în respectivul batal.
 
Aceștia  au  întocmit  în  fals  un  număr  de  4  facturi  fiscale  emise  de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor  false  de  cântar  prin  care  se  atesta  aparenta  transportare,  în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse. 
 

 La  sediul  DIICOT  –  Serviciul  Teritorial  Ploiești, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.  
 
Acțiunea  a  beneficiat  de sprijinul  ofițerilor  de  poliție  judiciară  din cadrul BCCO Ploiești.

 
Facem  precizarea că  pe  parcursul  întregului  proces  penal, persoanele  cercetate  beneficiază  de  drepturile  și  garanțiile  procesuale prevăzute  de  Codul  de  procedură  penală,  precum  și  de  prezumția  de
nevinovăție.    

Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 24 septembrie 2021, SC Rompetrol  Rafinare S.A - fondată în 1991 – are sediul social în Năvodari, județul Constanța, și se ocupă de „fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“.
 
Rompetrol Rafinare SA este controlată de Kmg International NV Olanda, Amsterdam, cu 48.11 %, din capitalul social, de Statul Român reprezentat de Ministerul Energiei, cu 44.69 % din capital, și de o Listă de acțioanri, cu 7.19 % din capitalul social.
 
Persoane din conducere sau autorizate sunt:
 
Crudu Tesloveanu Felix - Director General - administrator/membru în consiliul de administrație.
Ernst Young Assurance Services SRL - auditor
Gălățeanu Ramona Georgiana -  director economic
Golovin Alexey - administrator/membru în cons. de administratie
Stănescu Nicolae Bogdan Codruț - administrator/membru în cons. de administratie
Steriopol Bogdan Cătălin - administrator/membru în cons. de administratie
Utekov Yedil - administrator/membru în cons. de administratie/ presedinte consiliu de administratie.
 
Date financiare Rompetrol  Rafinare S.A

2020

Cifra de afaceri: 8.275.110.517 lei
Cheltuieli: 9.151.376.978 lei
Profit net: -645.823.057 lei
Angajați: 1.097

2019

Cifra de afaceri: 14.750.359.139 lei
Cheltuieli: 15.194.096.431 lei
Profit net: -352.730.468 lei
Angajați:  1.156  

UPDATE - comunicat oficial

Comunicat de presă - 24 noiembrie 2021

Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acțiunea DIICOT Ploiești din acestă dimineață, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare.

Menționăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informatii a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Ploiești și, ca de fiecare dată, a cooperat cu autoritățile judiciare și a furnizat toate documentele și informațiile necesare soluționării investigației.

Până în acest moment, niciunul din angajații Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect.

Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să facem următoarele precizări:

1.    În 2019, Rompetrol Rafinare a anunat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deșeurilor de gudroane și transformarea acestora într-un deșeu stabil și solidificat, depozitat în batale curățate și impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor și a mediului, precum și valorificarea prin coincinerare în unități autorizate (fabrici de ciment).
2.    În momentul privatizării rafinariei Vega Ploiesti - 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această data, o cantitate totala de 142.000 tone de deșeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari USD.
3.    În ceea ce privește situația batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide și reziduuri petroliere au fost executate până în 2009.În perioada 2009 – 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitațiilor/infiltrațiilor, alte cantități de ape si sol contaminat.
4.    Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acțiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare și, în final, eliminarea deșeurilor tratate, conform cerințelor legale.
5.    Toate sumele investite de companie pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nu s-au solicitat fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.
6.    Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide și reziduurile petroliere fiind rezultate și depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucare a țițeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deșeurile existente în batale au proprietăți și caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului care au fost utilizate în trecut, precum și de produsele rafinate obținute.
7.    În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 și L17 și va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esențial să fie dus la îndeplinire corespunzător, compania acordând o deosebită și constantă atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu.
8.    În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu și depune diligențele necesare în vederea îndeplinirii obligației de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative.
Rompetrol Rafinare va acționa în continuare cu maximă diligență atât în vederea protejării drepturilor sale, cât și a cooperării cu autoritățile judiciare.

De asemenea, avem încredere că investigația va fi soluționată cât mai rapid și vom coopera, ca și până acum, cuautoritățile competente, în măsura în care sunt necesare detalii și/sau clarificări suplimentare.

KMG International - Departamentul de Comunicare și Relații Publice

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial! Trei persoane, arestate la domiciliu în cazul Rompetrol Rafinare SA

26 Nov 2021 946

Percheziții în Constanța, Prahova și București Procurorii DIICOT au reținut trei persoane în cazul Rompetrol Rafinare SA

25 Nov 2021 821

KMG International Rompetrol Rafinare reîncepe livrările de carburanți, inclusiv pe segmentul diesel

28 Sep 2021 1672

Rompetrol anunță repornirea Rafinăriei Petromidia

17 Aug 2021 6115

Rompetrol Rafinare Rezultatele financiare, în prima jumătate a anului 2021

13 Aug 2021 1141

Explozia de la Petromidia. Al doilea pacient rănit a decedat

18 Jul 2021 3381

Rompetrol Rafinare - „Este responsabilitatea noastră să găsim cele mai bune soluții pentru o creștere continuă a gradului de securitate pe platformă”

06 Jul 2021 5617

ITM Constanța despre incidentul de la SC Rompetrol Rafinare

06 Jul 2021 4384

Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului decedat în urma exploziei

02 Jul 2021 1006

Acțiunile Rompetrol Rafinare, în scădere la Bursă după explozia de la Petromidia Năvodari

02 Jul 2021 935

Rompetrol. Raportul de sustenabilitate pentru 2020. Rolul și impactul companiei în economia românească

24 Jun 2021 698

LIVE Începe construcția centralei de cogenerare pe platforma Petromidia Năvodari

27 May 2021 3020

Rezultatele Rompetrol Rafinare. Creștere semnificativă în primul trimestru al anului

17 May 2021 1004

Producție în creștere pentru Rompetrol Rafinare

06 May 2021 1149

Uzina Termoelectrică Midia (UTM) construiește o centrală fotovoltaică de trei megawați

26 Apr 2021 2707