Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, pentru săvârşirea unui număr total de 120 infracţiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.
 
Dosarul se află pe rolul Secţiei penale din Tribunalul Constanţa. Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 22 ianuarie 2020. Până acum, în prezenta cauză au fost acordate zece termene.  
 

Oficial 

 
În actele magistraţilor se arată că inculpaţii B.S.V. şi fiica acestuia, B.C.A., administrau societatea comercială (…) SRL, care era autorizată, în condiţiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic. În sarcina inculpatului B.S.V s-a reţinut săvârşirea a 35 de infracţiuni, iar în sarcina inculpatei B.C.A. s-a reţinut săvârşirea a 14 infracţiuni.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată că cei doi inculpaţi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.
 
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpaţi au solicitat şi au primit diverse sume, între 650 şi 1.500 lei per certificat. Ceilalţi 34 de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării.
 

Legătura cu dosarul „Beirut”

 
Pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională (…) a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpaţii dosarului intitulat generic „Beirut” din municipiul Constanţa, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.
 
„În ceea ce priveşte faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele P.C., s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumţia de nevinovăţie. Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupţie. Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar şi pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor. Cu privire la un alt inculpat, respectiv V.I., Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a sesizat instanţa competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei“, se mai arată în documentele magistraţilor.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Citește și: 
 
UPDATE. DIICOT Descinderi la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală, într-un dosar de fraudă cu diplome false 
 
UPDATE BCCO Constanţa. Percheziţii la persoane suspectate de trafic de droguri. Ce s-a descoperit (galerie foto) 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Urmează prima pronunțare în dosar

25 Feb 2021 1538

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

20 Nov 2020 749

„Fabrică“ de diplome false la Constanța. Azi, un nou termen în instanță

16 Sep 2020 888

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 949

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 893