Procurorul Vasile Abagiu l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu. Cine va judeca dosarul

  • În prezenta cauză, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este bănuit de două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Tribunalul Constanța a stabilit primul termen (în faza camerei preliminare) în dosarul în care Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa, a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 10 martie 2021.
 
Dosarul va fi judecat, potrivit datelor noastre, de Marinela Mitan, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța.
 
În prezenta cauză, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este bănuit de două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa, a reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu“.
 
„Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare“.
 
„În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.“

 
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
În prezent, Nicușor Daniel Constantinescu se află în detenție, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
 
Citește și
 
Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, nu ar fi vrut să-l judece pe Decebal Făgădău

Sfârșit de an neplăcut pentru foștii primari ai Constanței
Radu Mazăre trimis în judecată pentru vânzarea unor terenuri în Mamaia, iar Făgădău pentru terenuri din Portul Tomis


Radu Mazăre cere să fie reluată procedura de extrădare! Cine va judeca solicitarea fostului primar al Constanței
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul șef al CJC a cerut suspendarea procesului privind cadastrarea județului Constanța

17 Feb 2021 1019

Procesul lui Nicuşor Constantinescu, de la Galați, amânat pentru luna viitoare

29 Jan 2021 816

Oficial de la DNA! Date din noul dosar al lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC

15 Jan 2021 1029

Nicușor Constantinescu a recuzat-o pe judecătoarea Antoneta Ardeleanu, de la Tribunalul Constanța

13 Jan 2021 837

Sfârșit de an neplăcut pentru foștii primari ai Constanței Radu Mazăre trimis în judecată pentru vânzarea unor terenuri în Mamaia, iar Făgădău pentru terenuri din Portul Tomis

31 Dec 2020 1743

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, amânat la Galați. Legături cu CJC

21 Nov 2020 672

Mazăre și Nicușor vor să intervină în procesul Xenoti SRL, care deține hotelul Flora din Mamaia

11 Nov 2020 2113

Nicușor Constantinescu a recuzat-o pe Antoneta Ardeleanu, de la Tribunalul Constanța

04 Nov 2020 699

Nicușor Constantinescu a cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Răspunsul Tribunalului Constanța

21 Oct 2020 1250

Dosarul care a cutremurat CJC şi mediul de afaceri din Constanţa ar putea fi rejudecat! Totul se decide azi

15 Oct 2020 1628

Nicușor Constantinescu, la Curtea de Apel Galați. Ce dosar se va judeca azi

29 Sep 2020 1391

Anchetă în Consiliul Județean Constanța, la cererea lui Nicuşor Constantinescu!

14 Sep 2020 1317

Judecătorii din Tulcea au stabilit primul termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

14 Sep 2020 1906

DNA acuză Consiliul Județean Constanța ar fi plătit aparent nelegal peste 11 milioane de lei. Ce se întâmplă azi în instanță

01 Sep 2020 1295

Sorin Strutinsky, dat în urmărire! Ce au decis judecătorii de la Tribunalul Constanța într-un dosar penal

29 Aug 2020 1411