Justitie

Profesor condamnat definitiv pentru trafic de influenţă, aproape liber. Ce au făcut procurorii DNA Constanţa

Judecătoria Medgidia a dispus, în primă instanţă, eliberarea condiţionată a unui fost profesor din Ialomiţa! Fostul cadru didactic a fost condamnat, aproape de finele lunii noiembrie 2016, la o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă săvârşită în formă continuată.
 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată de procurorii DNA Constanţa, la Tribunalul Constanţa, primul termen fiind stabilit pentru data de 24 septembrie.
 
Inculpatul din prezenta cauză a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, alături de alte 16 persoane, cadre didactice din judeţul Ialomiţa, implicate în presupusa fraudare a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2012.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în sesiunea de bacalaureat iunie - iulie 2012, inculpata (…), având funcţia de inspector şcolar general şi de preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat Ialomiţa, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat format din inculpaţii (…), cadre didactice cu atribuţii în activitatea de desfăşurare a acelei sesiuni de bacalaureat. Acest grup infracţional a fost sprijinit de inculpaţii, cadre didactice, (…) şi la care au aderat cadrele didactice, inculpaţii (…). Scopul constituirii acestui grup infracţional a fost acela al asigurării, prin fraudă, a promovării examenului de Bacalaureat de către 119 candidaţi, scop atins în cazul a 97 dintre aceştia“.
 
„Activitatea membrilor grupului s-a concretizat prin: întâlniri organizate, desfăşurate la domiciliul inculpatei (…), păstrarea permanentă a legăturii telefonice şi coordonarea cu ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat pe parcursul activităţii de evaluare a lucrărilor scrise, recrutarea candidaţilor de la care au pretins şi a primit diferite sume de bani, în schimbul favorizării acestora la examenul de Bacalaureat, întocmirea în scris, în perioada premergătoare probelor scrise, a unor centralizatoare cu candidaţii de la centrele de examinare, ce urmau a fi favorizaţi la examenul de Bacalaureat, desemnarea echipelor de evaluatori, astfel încât să corespundă planului infracţional, transmiterea în cadrul grupului infracţional a datelor de identificare a candidaţilor, disciplina şi nivelul de dificultate al fiecăreia, notele dorite şi semnul distinctiv folosit, identificarea lucrărilor candidaţilor ţintă după semnele distinctive stabilite de membrii grupului, selectarea, numerotarea şi repartizarea seturilor de lucrări cu semnele distinctive către respectivele echipe de evaluatori, efectuarea, în calitate de profesori evaluatori, de adăugiri pe lucrările scrise ale unor candidaţi“, conform rechizitoriului DNA.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesor de geografie condamnat la închisoare pentru că ar fi bruscat un elev

01 Apr 2019 485

Un profesor implicat în fraudarea examenului de Bacalaureat din 2012, eliberat de Tribunalul Constanța

08 Jan 2019 529

Sentința care a zguduit mediul universitar din Constanța. Aproape nouă ani de închisoare. Dosarul, amânat

01 Dec 2018 653

Cum ar fi fost mituit un cunoscut profesor universitar din Constanţa Interceptări până astăzi secrete! „Gata, ai rezolvat? Bravo, mă, felicitări! Bravo!“

02 Apr 2018 3406

Exclusiv! Profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa, condamnat definitiv

29 Mar 2018 2967

Un profesor universitar doctor, condamnat la aproape nouă ani de închisoare. Un nou termen în apelul dosarului

19 Feb 2018 821

O profesoară din Constanţa a fost condamnată definitiv. Victimele, doi copii gemeni, de clasa 0

09 Feb 2018 13577

Exclusiv! Un profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa a fost condamnat

26 Jan 2018 3052

„Premieră“ ruşinoasă în învăţământul constănţean! Ani grei de închisoare pentru un profesor universitar, în primă instanţă. Se sesizează Curtea Constituţională

20 Nov 2017 4544

Martor secret, audiat în dosarul lui Ţarălungă, fost decan din Universitatea „Ovidius“

12 May 2017 2343

Gheorghe Ţarălungă, fostul decan din Universitatea „Ovidius“, rămâne sub control judiciar

12 Apr 2017 2091

De la cine ar fi primit mită Gheorghe Ţarălungă, fostul decan din Universitatea „Ovidius“ (rechizitoriu)

16 Mar 2017 2619

„Premieră” în învăţământul constănţean. Profesor universitar, condamnat la 8,8 ani de închisoare

21 Feb 2017 5361

Profesor universitar condamnat pentru luare de mită

13 Oct 2016 1110

Pentru că și-a abuzat elevele, un profesor a fost condamnat la 508 ani de închisoare!

21 Apr 2016 1065