Radu Mazăre a primit clasare de la DNA în cazul complexului rezidenţial Caelia Residence. Tribunalul a respins acţiunea procurorilor. Detalii


Judecătorii de la Tribunalul Constanţa au respins ca inadmisibilă acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa în cazul celebrului complex rezidenţial Caelia Residence! Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul Caelia, la finalul anchetei procurorii Anticorupţie din Constanţa au dispus soluţia clasării, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale
 
Revenind la decizia Tribunalului, DNA a dispus sesizarea instanţei în vederea desfiinţării contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, în opinia procurorilor, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional.
 

Decizia magistraţilor

 
„Admite excepţia inadmisibilităţii. În baza art.5491 alin.5 lit.a Cod procedură penală, Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J.-D.N.A.-S.T. Constanţa, având ca obiect desfiinţarea totală a anumitor înscrisuri, dispusă la pct.2 al Ordonanţei nr. 236/P/2016 din 23.04.2019 a Parchetului de pe lângă Î.C.C.J.-D.N.A.-S.T. Constanţa, ca inadmisibilă. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Pronunţată în şedinţă publică“.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Complexul Caelia Residence, inaugurat de omul de afaceri Viorel Păunescu. Complexul imobiliar - primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc - se află în staţiunea Mamaia, aproape de hotelul Rex şi se întinde pe o suprafaţă de peste 4300 de metri pătraţi. Caelia Residence deţine peste 60 de apartamente de lux de două, trei şi patru camere.
 
Potrivit info-sud-est.ro, https://www.info-sud-est.ro/afacerea-secreta-a-lui-radu-mazare-caelia-paradisul-imobiliar-al-milionarilor/ „în anul 2006, afaceristul Viorel Păunescu vinde Hotelul Rex către familia Adamescu, în schimbul a 10 milioane de euro. Cu banii obţinuţi pe monumentul istoric, Păunescu se mută 10 metri mai la sud unde ridică un complex rezidenţial gigant direct pe plajă, pe care îl numeşte Caelia Residence. L-a construit pe o bucată de plajă de 4353 de metri pătraţi cumpărată de la primărie. Procurorii DNA spun că Radu Mazăre a vândut terenul mult prea ieftin, aşa că fostul primar s-a ales cu un nou dosar penal pentru abuz în serviciu. Radu Mazăre, fugit în Madagascar şi arestat în lipsă, a declarat public că nu el a evaluat parcela de plajă şi că nici nu ştia cui o vinde“.   
 
Tot conform sursei mai sus citate, „la un an după ce a cumpărat terenul, Păunescu a obţinut şi o autorizaţie de construire pentru un hotel de cinci stele. S-a gândit mai bine şi după încă un an, în 2008, a obţinut de la primăria aceluiaşi Radu Mazăre aprobarea pentru o clădire de 11 etaje, care este, de fapt, parcarea multietajată automatizată a Complexului Caelia. În anul 2011, Mazăre şi Păunescu au încheiat aventura imobiliară, înconjuraţi de parteneri de afaceri şi celebrităţi. În momentul inaugurării complexului Caelia, Viorel Păunescu considera că investiţia de 19 milioane de euro, care i-a adus rapid un profit de câteva milioane de euro, este, de fapt, un «cadou» pe care el îl face turismului românesc, domeniu în care Păunescu a derulat afaceri prospere timp de aproape jumătate de veac“.   
 
Cu privire la stadiul cercetărilor în dosarul în care Radu Mazăre a fost acuzat că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul Caelia Residence, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează că în dosarul la care facem referire, „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii  D.N.A. - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.   

 
În continuare, tot în documentul emis către ZIUA de Constanţa, DNA mai precizează: „prin Decizia nr. 5 în dosarul nr. 2715/1/2018 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis la data de 11 februarie 2019 recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în interpretarea şi aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin.2 teza I din Codul penal, a stabilit că prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit“.
 

„Analizând situaţia de fapt astfel cum a fost expusă anterior prin prisma deciziei anterior menţionate, procurorii au reţinut faptul că momentul producerii pagubei pentru domeniul public de interes naţional s-a produs la momentul introducerii acestora în circuitul civil, respectiv la data de 22.02.2005, prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar. Având în vedere aceste considerente, la data de 23 aprilie 2019, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale prev. de art. 154 alin. 1 lit. b din Codul Penal“, se mai arată în răspunsul emis de procurorii DNA către ZIUA de Constanţa.   
 
După soluţia de clasare, aşa cum precizam şi mai sus, procurorii DNA Constanţa au dispus sesizarea judecătorilor de cameră preliminară de la Tribunalul Constanţa în vederea desfiinţării contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional.
 
După patru termene de judecată, judecătorii de la Tribunalul Constanţa au respins ca inadmisibilă acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Decizia nu este una definitivă.  
 

Amenajarea unei plaje turistice

 
Aşa cum am mai arătat, Primăria Constanţa a eliberat, pe data de 12 iunie, autorizaţia de construire nr. 854 pentru Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, prin SC Caelia - Mamaia SRL. Autorizaţia de construire constă în amenajarea unei plaje turistice în staţiunea Mamaia, sector IV, subsector 15, investiţie realizată de SC Caelia - Mamaia SRL, conform contractului de închiriere nr. 1783/8276/AM/10.05.2013, acte adiţionale nr. 1/2013 şi nr. 2/3342/AM/25.02.2014.   
 

Ciprian Marica, de la Farul Constanţa, şi Caelia - Mamaia SRL    

 
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Caelia - Mamaia SRL a fost înfiinţată în anul 2013, având sediul social în municipiul Bucureşti, strada Donizetti. Capitalul social subscris este de 20010 de lei, integral vărsat, fiind compus din 2001 părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii au fost iniţial Păunescu Ion-Viorel, cu 20 de părţi sociale, şi cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%, şi Marica Ciprian Andrei, actualul finanţator alechipei de fotbal FC Farul Constanţa, care deţinea 1.980 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%/99%. Administratorul societăţii figurând Sautner Alexandru. Potrivit hotărârii nr.1 din 15 ianuarie 2018 a adunării generale a asociaţilor SC Caelia Mamaia SRL, Viorel Păunescu a părăsit firma, acesta cesionându-şi cele 20 de părţi sociale lui Ciprian Andrei Marica.  Totodată, s-a mai dispus, pe lângă majorarea capitalului social, cooptarea ca asociat a lui Nicolae Suditu. Urmare a acestor modificări structura şi deţinerea capitalului a fost următoarea Ciprian Andrei Marica - cotă la beneficii şi pierderi de 99% şi Nicolae Suditu - cotă la beneficii şi pierderi de 1 %.
 
Mai multe despre acest subiect: Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

Citeşte şi:
 
Ce afacere au pus la cale în Mamaia Viorel Păunescu, preşedintele de onoare al Stelei, şi fotbalistul Marica s-au asociat

Fără număr pentru Marica, prietenul şefului CJC La cine a ajuns suma de 2,5 milioane de lei, finanţare nerambursabilă pentru activităţi sportive! (document)

SSC Farul. Comparaţie cu Ploieşti şi Cumpăna Ciprian Marica - „Deocamdată, la Constanţa, nu avem parte decât de promisiuni“ (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Misterioasele schele din Mamaia. Înconjoară o suprafață mare din plajă! (FOTO+VIDEO)

10 Mar 2024 3099

Fotbal Club Unirea Constanța, în insolvență! Azi, un nou termen în instanță

06 Dec 2021 2046

Finanţare nerambursabilă primită „nejustificat“ Asociația Fotbal Club Unirea Constanța, „bântuită“ de datoriile Asociației FC Farul Constanța

11 Sep 2021 4791

Asociația Sportivă „Club Sportiv Farul” Constanța, chemată în instanță de către Consiliul Județean Constanță. Iată motivul

11 Dec 2020 3513

A fost desemnat magistratul care va judeca dosarul Făgădău – Mazăre. Legături cu un complex imobiliar de lux din Mamaia

27 Oct 2020 4992

Momente tensionate pentru Radu Mazăre! Judecătorii analizează cererea de redeschidere a unui dosar clasat de DNA Constanţa

14 Feb 2020 4542

Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

20 Aug 2019 7050

Ce afacere au pus la cale în Mamaia Viorel Păunescu, preşedintele de onoare al Stelei, şi fotbalistul Marica s-au asociat

16 Jun 2014 15654