Radu Mazăre, achitat ori condamnat! Totul se decide azi, la Constanța. Cine sunt magistrații care au avut în atenție dosarul

  • Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.
  • Cauza penală a fost soluționată în primă instanță de Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa
  • Judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas (vicepreședintele Curții de Apel Constanța) sunt cei vor lua azi o decizie definitivă.

Zi importantă pentru Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța! Judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas (vicepreședintele Curții de Apel Constanța) sunt așteptați să se pronunțe azi în dosarul în care Radu Ștefan Mazăre a fost condamnat la șase ani și jumătate de detenție, în primă instanță. Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.
 
Prezentul dosar a fost instrumentat de Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.
 
Cauza penală a fost soluționată în primă instanță de Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa
 

Cererea de extrădare în Madagascar, respinsă
 

Tot în acest dosar, aproape finele lunii mai 2020, , Curtea de Apel Constanța a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile extrădării active și au respins cererea privind transferul temporar al apelantului Radu Mazăre în Republica Madagascar.
 
Oricare va fi decizia de azi a celor doi judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Radu Mazăre se află în prezent în stare de detenție într-un penitenciar din țară, fiind în executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare aplicată în Dosarul Retrocedărilor.
 

Date din ancheta DNA
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.

 

„Un preț modest“

 
„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
 

„Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina“.
 

Creștere succesivă

 
„La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată.
Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri“.
 

Plata nelegală a drepturilor salariale

 
„După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 și 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea“.
 
 
„În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008) și până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de Primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile“.
 
„În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafețele de 11.890 m.p. și 502,81 m.p.. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține asigurătorii dispuse în cauză și luarea măsurii preventive a interdicției dizolvării SC Bulevard SA. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA nr. 672/VIII/3 din 3 aprilie 2015.
 
 
Citește și
 
Dosarul Făgădău – Mazăre, amânat pentru la anul!

A fost desemnat magistratul care va judeca dosarul Făgădău – Mazăre. Legături cu un complex imobiliar de lux din Mamaia
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, un nou dosar la Curtea de Apel București

07 Nov 2020 2161

Curtea de Apel București se va pronunța azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanța – cazul afaceristului Georgică Giurgiucanu

29 Jul 2020 1579

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 1224

Radu Mazăre, condamnat cu executare, într-un alt dosar, în primă instanță. S-a stabilit primul termen în apel

11 Jul 2020 3235

Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, acțiune surprinzătoare la Înalta Curte! Este vizat unul dintre dosarele lui Radu Mazăre!

13 Jun 2020 3217

Înalta Curte, anunț de ultim moment legat de Radu Mazăre

23 Jan 2020 3452

Proces împortant! Azi s-ar putea decide rejudecarea dosarului Retrocedărilor din Constanța!

05 Dec 2019 1853

ANI cere control pe averea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei. Totul s-ar putea decide azi

05 Dec 2019 869

Proces important, azi, la Înalta Curte! Este vizată averea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei

12 Sep 2019 3294

Radu Mazăre, achitat la Înalta Curte. Azi, un nou termen în apel

18 Mar 2019 2960

Radu Mazăre, un nou proces! Când începe judecata

02 Nov 2018 2008

Inspectorii de Integritate, nemulţumiţi ANI cere control pe averea lui Alexandru Mazăre. Înalta Curte va lua decizia definitivă

11 Jul 2017 1971

ANI cere şi Înaltei Curţi ca Radu Mazăre să fie controlat la avere!

04 Jul 2017 3287

Sărbători liniştite! Toate dosarele lui Radu Mazăre, amânate pentru 2017 (rechizitorii)

20 Dec 2016 5338

UPDATE. Zi importantă pentru Radu Mazăre! Totul se decide la Înalta Curte

21 Nov 2016 4200